Ion Cristoiu este de părere că, pentru resetarea jocului politic, președintele Iohannis ar trebui să declanșeze alegeri parlamentare anticipate.

“Dacă Iohannis are o minimă responsabilitate, trebuie să declanșeze alegeri anticipate. PNL cu USR și UDMR nu fac majoritate. Au nevoie de voturile lui Orban. Și gruparea Orban s-a făcut ca să le dea ciolan, să le dea miniștri. Noi am avea o chestie unică în lume. O coaliție formată din PNL-Cîțu, USR, UDMR și PNL-Orban. În momentul în care se face această coaliție, la Orban mai vin 40. Că e friptură. Dacă se face PNL-PSD, Orban e scos. Nu-mi spuneți mie că face el partid. Nu, el vrea acum. Cu PSD este o aberație, nu pentru că nu e posibil. Ar fi foarte bine dacă s-ar face ca să modifici Constituția, să reformezi administrația…”, a explicat publicistul.

În opinia sa,  dacă se va face o coaliție PNL-PSD, varianta desemnării unui premier prin rotație nu va funcționa.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

“Premier prin rotație merge la nemți. Când a apărut această idee, am zis că merge. Dacă mă întreabă cineva acum vă spun că a mers la nemți și în Israel. Această coaliție este foarte greu de făcut și foarte greu de ținut. Nu poți să o ții în momentul în care ai un PSD, ținut în frâu, și dincolo e hoardă, nu ai cu cine să stai de vorbă”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu consideră că și varianta refacerii fostei coaliții PNL-USR-UDMR este pierzătoare și atunci cea mai bună variantă sunt alegerile anticipate chiar dacă niciun partid nu va avea majoritate sau se vor obține aceleași scoruri electorale.

“Dincolo dacă se combină, va fi un dezastru. După o săptămână se vor certa, se vor porcăi, PNL Cîțu cu PNL-Orban. Și-atunci, încă o dată, e nevoie de alegeri anticipate. Faci anticipate, chiar dacă e același scor. La ora actuală, fiecare partid se crede cel mai tare din lume. Ne batem, chiar dacă iese același scor, deși poate să iasă AUR cu 30%. Iese un scor, nu o să fie nimeni cu majoritate absolută și o luăm de la capăt. Dar între timp s-au răcorit. Dacă sunt alegeri anticipate și PNL are 15%, PNL stă cuminte, dar el se crede de 100%. Deci fiecare dintre aceste aceste partide, poate cu excepția PSD, își supralicitează succesul”, a mai spus publicistul.