• Ion Cristoiu: De ce se opune guvernul olandez? La asta nu s-a răspuns în România. Se opune pentru că premierul e nebun? Se opune pentru că el şi partidul lui au nişte interese care ni se ascund nouă? Sau se opune pentru că se teme că va fi răsturnat? Pentru că acolo e o coaliţie făcută cu greu. Ca şi la Churchill, poate, dar nu vrea, sau chiar nu poate.
  • Ion Cristoiu: Dacă ajungem la concluzia că el nu poate deoarece în Olanda, la o anumită parte a electoratului există îndoieli în legătură cu România, atunci cea mai bună soluţie este următoarea să i se aranjeze dlui Iohannis sau dlui Ciucă o vizită oficială şi un interviu, la televiziuni unde să convingă.
  • Ion Cristoiu: Va fi o mermeleală. Probabil că nu se va reuni JAI-ul… dacă unul nu vrea, nu se întruneşte. Cred că soluţia vor fi declaraţii, şi ale olandezilor, da, domnule, merită, sunt foarte buni, dar să mai facem o comisie. Aţi observat şmecheria? Zic n-avem nimic, dar să mai verificăm şi, domnule, nu putem acuma repede

Ion Cristoiu: De ce se opune guvernul olandez? La asta nu s-a răspuns în România. Se opune pentru că premierul e nebun? Se opune pentru că el şi partidul lui au nişte interese care ni se ascund nouă? Sau se opune pentru că se teme că va fi răsturnat? Pentru că acolo e o coaliţie făcută cu greu. Ca şi la Churchill, poate, dar nu vrea, sau chiar nu poate.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că la nivelul Puterii există semnale că România nu va fi admisă în spațiul Schengen la sfârșitul acestui an și atrage atenția că oficialitățile de la București spun doar că se opune Olanda, fără a explica și de ce.

Undeva, la nivelul coaliției de guvernare, se simte că nu vom intra în Schengen pentru că a început o chestie ciudată și incorectă, anume să caute țapul ispășitor. Deja domnul Stănescu a spus azi de vină e USR, de vină e Dacian Ciloș. Dacă începi să spui că de vin sunt ăia, înseamnă că tu vrei ca în perioada următoare, dacă nu intrăm, să ai un țap ispășitor. E firesc să fie în bătălie, dar acum depinde de capacitatea celor acuzați să se apere. Eu am dat ca un semnal. E clar că nu poate fi nimeni de vină, că ei au fost primii care au și indus acest sentiment că gata, intrăm” , a afirmat publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la SMART TV.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Ion Cristoiu spune că sunt câteva întrebări la care liderii puterii ar trebui să răspundă legate de refuzul guvernului olandez condus de Mark Rutte privind admiterea României în Schengen.

Dacă ați observat, în intervențiile publice de la noi, ale celor de la putere, avem o singură propoziție: Olanda se opune. Olande se opune, cu ce, cu saboții? Noi nu știm. Poate că ăia de la SIE, care sunt mai deștepți decât noi, poate consilierii lui Iohannis pot să-mi răspundă la următoarele întrebări: 1. E clar că admiterea, deocamdată, depinde de guvern. Guvernul olandez poate să nu țină cont de niciun vot. Și pentru că se duce în Consiliul JAI, zice da și s-a terminat. 2. De ce se opune guvernul olandez? La asta nu s-a răspuns în România. Se opune pentru că premierul e nebun? Se opune pentru că el și partidul lui au niște interese care ni se ascund nouă? Sau se opune pentru că se teme că va fi răsturnat? Pentru că acolo e o coaliție făcută cu greu. Ca și la Churchill, poate, dar nu vrea, sau chiar nu poate. Și dacă nu poate, ajungem la concluzia asta, poate să vină 200 de rachete de croazieră, marțieni că niciun politician de pe planeta asta nu riscă de dragul României să plece de la putere” , a susținut publicistul.

În opinia sa, dacă premierul Rutte se opune pentru că riscă să fie răsturnat de la putere de propriul electorat, atunci Bucureștiul ar trebui să pornească o ofensivă mediatică prin care să convingă că România merită să intre în Schengen.

Eu nu știu. Mie nu mi s-a spus. În afară de faptul că îndeplinim condițiile tehnice și se opune Olanda, Olanda care? Deci asta este. Și de ce nu poate el. Dacă ajungem la concluzia că el nu poate deoarece în Olanda, la o anumită parte a electoratului există îndoieli în legătură cu România, atunci cea mai bună soluție este următoarea să i se aranjeze dlui Iohannis sau dlui Ciucă o vizită oficială și un interviu, la televiziuni unde să convingă. Dacă răspunsul e ăsta. Dar deocamdată nimeni de la București nu a spus de ce se opune ăla. Ce negocieri să faci dacă ăla nu poate? Dacă el în spate zice da, domnule, dacă eu sunt de acord cu România și Bulgaria, nu mi se întâmplă nimic, dar atmosfera de până acum, Parlamentul și parlamentarii lui exprimă o teamă de electoratul lor care îi poate răsturna, cum să-i cer eu omului, dacă asta e teama,  să se sacrifice de dragul nostru?” , a punctat publicistul.

Ion Cristoiu spune că unul dintre liderii politici care ar putea face o mișcare spectaculoasă în favoarea României ar putea fi Dacian Cioloș.

Spuneți-le asta. Să aranjeze o vizită oficială. Dar cine să se ducă? Ciucă dacă se duce…Cine credeți că i-ar putea cuceri pe olandezi de la noi? Ciolacu? Nu. Iohannis? Nu, că trebuie să vorbească. Imaginile date la televizor, apoi să dea și un interviu să zică bă, ce băieți simpatici, ai văzut, moderni. Și să zică să intre, merită. Pe Cioloș. Da, Cioloș ar putea să facă acum o mișcare, să se ducă acum, că el e acuzat acum… nu din cauza partidului ăla, că se opune…poate că Cioloș, și câștigă. Dar, încă o dată, pentru asta trebuie să stabilim de ce” , a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu crede că România nu va fi primită în Schengen, dar răspunsul oficial nu va fi un refuz categoric, ci o șmecherie.

Va fi o mermeleală. Probabil că nu se va reuni JAI-ul… dacă unul nu vrea, nu se întrunește. Cred că soluția vor fi declarații, și ale olandezilor, da, domnule, merită, sunt foarte buni, dar să mai facem o comisie. Ați observat șmecheria? Zic n-avem nimic, dar să mai verificăm și, domnule, nu putem acuma repede” , a mai spus publicistul.