• Cine a crezut că în cazul USR e vorba de un conflict de orgolii şi nu de o Criză profundă, provocată de o luptă sălbatică pentru putere, se va fi convins duminică, 6 februarie 2022, că s-a înşelat.
  • Pentru că duminică, 6 februarie 2022, în cadrul Crizei s-a petrecut un eveniment care ne dezvăluie că la USR avem de-a face cu o veritabilă Lovitură de stat din interiorul unui partid.
  • În şedinţa de joi, Dacian Cioloş a declarat – nu a anunţat, cum îl terfelesc oamenii lui Barna – că respingerea Programului de către Biroul Naţional înseamnă transformarea lui într-un preşedinte decorativ şi, în consecinţă, mai bine-şi dă demisia decît să rămînă preşedinte de paie.

Cine a crezut că în cazul USR e vorba de un conflict de orgolii şi nu de o Criză profundă, provocată de o luptă sălbatică pentru putere, se va fi convins duminică, 6 februarie 2022, că s-a înşelat.

Pentru că duminică, 6 februarie 2022, în cadrul Crizei s-a petrecut un eveniment care ne dezvăluie că la USR avem de-a face cu o veritabilă Lovitură de stat din interiorul unui partid.

Joi, 3 februarie 2022, la o reuniune a Biroului Naţional, organism de conducere colectiv, dominat de oamenii lui Dan Barna, Dacian Cioloş, preşedintele USR după Congresul din 2 octombrie 2021, a prezentat un amplu Program de măsuri menit a scoate partidul din stagnarea echivalentă cu o agonie. Una dintre cauzele înţepenirii USR într-un procentaj de 10% stă în situaţia schizofrenică de după Congres. Preşedinte a fost ales Dacian Cioloş, de la PLUS. Biroul Naţional, organismul căruia preşedintele trebuie să-i supună orice decizie, aparţine lui Dan Barna, care a candidat din partea USR. Înfrînt în alegeri, Dan Barna nu s-a resemnat. Ca orice brav politician moldo-valah, s-a angajat cu toate puterile într-o cruciadă de subminare a lui Dacian Cioloş. Scopul cruciadei trimite tot la un nărav românesc. Să arate USR că alegerea lui Dacian Cioloş a fost un dezastru pentru partid. Dacă era ales el, Dan Barna, USR ar fi înflorit.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

 În şedinţa de joi, Dacian Cioloş a declarat – nu a anunţat, cum îl terfelesc oamenii lui Barna – că respingerea Programului de către Biroul Naţional înseamnă transformarea lui într-un preşedinte decorativ şi, în consecinţă, mai bine-şi dă demisia decît să rămînă preşedinte de paie. Cum oamenii lui Dan Barna au pornit imediat o campanie de compromitere a lui Dacian Cioloş, acuzîndu-l de şantajarea membrilor Biroului, Dacian Cioloş a reacţionat precizînd că n-a fost vorba de un şantaj.

Oamenii lui Dan Barna făcuseră mare caz de anunţul cu demisia, pentru că ei asta aşteptaseră:

Ca Dacian Cioloş să condiţioneze rămînerea la şefia partidului de votarea Programului!

Cînd au auzit declaraţia lui Dacian Cioloş şi-au frecat palmele de bucurie. Nimic nu e mai simplu pentru a scoate pe cineva din joc decît condiţionarea de către acesta a rămînerii într-un post de îndeplinirea a ceva care nu depinde de el. Cînd Crin Antonescu a anunţat, în 2014, că va demisiona din funcţia de preşedinte al PNL dacă partidul nu obţine 20% la europarlamentare, Sistemul, care voia să-l schimbe cu Klaus Iohannis, atîta a aşteptat. PNL n-a obţinut 20%. Crin Antonescu n-a avut încotro. Şi-a dat demisia. Nu ştim dacă conspiratorii din BN i-au întins o capcană lui Dacian Cioloş. Sigur e că Lovitura de Stat e simplă. Cum Dacian Cioloş a condiţionat rămînerea ca preşedinte al partidului de votarea Programului de măsuri, pentru debarcare nu trebuie decît să-i respingi Programul.

Aşa se explică o ciudăţenie.

Oricît de aiurea ar fi fost Programul, era normal ca membrii BN să-l ia în considerare, ba chiar să-l supună dezbaterii. Membrii BN n-au făcut asta. Imediat după şedinţă, Dan Barna mai întîi şi oamenii săi mai apoi, l-au atacat virulent pe Dacian Cioloş, deşi acesta prezentase un Program de măsuri în calitate de preşedinte al partidului. Speriaţi ca nu cumva Dacian Cioloş să se răzgîndească şi să nu mai demisioneze, complotiştii au impus duminică, într-o şedinţă convocată de Dan Barna, publicarea înregistrării în care Dacian Cioloş pune problema demisiei. Înregistrarea confirmă condiţionarea. Pus în încurcătură de cererea complotiştilor, Dacian Cioloş a revenit, înainte de şedinţă, reiterînd că va demisiona dacă nu e votat programul său. Complotiştii au mai făcut un pas către debarcarea preşedintelui. O dată confirmată condiţionarea de votarea Programului, complotiştii vor respinge Programul. Nu pentru că acesta nu e bun, ci pentru că e mijlocul sigur de a-l debarca pe Dacian Cioloş.

Aşadar, în USR nu întîlnim un conflict, un scandal, o Criză. Întîlnim o Lovitură de stat în interiorul unui partid. Complotiştii ştiau că pentru Dacian Cioloş votarea Programului e o chestiune de viaţă şi de moarte. Dacă ei n-ar fi urmărit debarcarea lui Dacian Cioloş, prezentarea Programului ar fi fost urmată de opinii pro şi contra, de nuanţări argumentate. Locul acestei dezbateri l-a luat o campanie violentă împotriva lui Dacian Cioloş din partea complotiştilor. Din start, prin intervenţia lui Dan Barna de joi seara s-au tăiat toate punţile cu preşedintele. Că e aşa ne-o arată reacţia lui Cătălin Drulă. Normal ar fi fost ca după şedinţă, dacă voia încheierea Crizei, Cătălin Drulă să pledeze pentru evitarea Crizei susţinînd că pînă la urmă avem de a face cu o realitate tipică unui partid viu. Un lider propune un document menit a salva partidul. Bun, rău, documentul se dezbate, nu se atacă de parcă ar fi semnat de duşmanul de clasă. Colaboratorul DNA – cel care a acceptat să i se pună tehnică în chiloţi pentru a-şi da în gît colegii de guvernare – s-a grăbit să declare că i-ar lua locul imediat lui Dacian Cioloş dacă acesta demisionează. Dacă Drulă n-ar fi în complot, ar fi pledat pentru singura soluţie de rezolvare a Crizei:

Votarea Programului propus de Dacian Cioloş.

Cătălin Drulă s-a grăbit să anunţe că el e gata să preia conducerea partidului. Fără nici o ezitare, de parcă Dacian Cioloş ar fi fost deja demisionat.

E limpede că fostul ministru al Transporturilor, cel care a introdus ranga în politica românească, face parte din complot. Între el şi Dan Barna e o înţelegere vizînd debarcarea lui Dacian Cioloş. Dan Barna a evitat să-i ia el locul lui Dacian Cioloş. Mirosea prea tare. Şi s-a gîndit să-l pună pe Cătălin Drulă. Nu de alta, dar în acest moment, pentru Dan Barna crucial e să scape de Dacian Cioloş.

Mai mult ca sigur Lovitura de stat din USR va reuşi. Complotiştii n-au nici o problemă să-i respingă lui Dacian Cioloş Programul.

Înseamnă asta încheierea Crizei?

Nici vorbă.

Cătălin Drulă va ajunge preşedinte fără a fi trecut prin alegerile de preşedinte. Puterile sale vor fi mult mai slabe decît ale unui preşedinte plin. Dan Barna rămîne în continuare şeful Biroului Naţional. Dan Barna voia să fie el Preşedinte. Se va resemna el cu postura de subordonat al lui Cătălin Drulă? E greu de crezut. Nu s-a resemnat să lupte pentru a ajunge şef nici cînd a fost vorba de Dacian Cioloş, o personalitate a scenei noastre politice. Cum să se resemneze el în faţa lui Cătălin Drulă?

Mulţi USR-işti dintre cei care nu participă la Bătălie pledează pentru rezolvarea cît mai rapidă a Crizei. Înlocuirea lui Dacian Cioloş cu Cătălin Drulă nu încheie, ci adînceşte Criza. Pentru că bătălia pentru putere nu se va termina. Va intra într-o nouă fază:

Bătălia dintre Dan Barna şi Cătălin Drulă.

Singura soluţie de salvare a USR ar fi dacă BN îi votează lui Dacian Cioloş Programul. Dan Barna, iniţiatorul complotului, ar trebui să se dea deoparte.

Dacian Cioloş cere prerogative mai mari pentru a revigora partidul. Ce mare problemă ar fi pentru oamenii lui Barna să i le acorde?!

Dacă în perioada următoare partidul nu-şi revine, lui Dacian Cioloş i s-ar putea cere demisia.

Votarea Programului ar fi o şansă pentru USR să-şi revină. Una mică, dar o şansă. Debarcarea lui Dacian Cioloş ar însemna ratarea acestei şanse.

Cele două formaţiuni PLUS şi USR se vor despărţi.

Cu consecinţe nefaste nu numai pentru fiecare dintre cele două partide, dar şi pentru Opoziţia din România şi prin asta pentru Democraţia din România.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro