• Ion Cristoiu: PNL iar nu are interes să dea Justiţia pentru că este a lui Iohannis. Predoiu nu este ministrul PNL, este ministrul Cotrocenilor, face tot ce vrea el. Şi Finanţele cred că o să le vrea Cotroceniul. Probabil şi Educaţia. Pentru că sunt nişte consilieri la Cotroceni care vor să fie poziţionaţi.
  • Ion Cristoiu: Nu cred că îl schimbă pe Aurescu. Nu poate să-l schimbe pentru că nu depinde de el. E mai mare în grad Aurescu. După părerea mea, câteva ministere, printre care Agricultura şi Externele nu sunt nici ale preşedintelui, nici ale PNL şi PSD. O spun cu realism. Şi dvs dacă aşi fi o cancelarie occidentală nu vă puteţi baza numai pe preşedinte.
  • Ion Cristoiu: Renunţarea la Bode este o mare problemă deoarece Bode nu e Bode ministrul, este secretarul general al PNL şi practic şeful partidului, că Nicolae Ciucă nu e. Dacă îl schimbă pe Bode din funcţia de ministru de Interne e ameninţată şi funcţia lui de secretar general. El şi-a făcut acolo vreo 6 adjuncţi, o maşinărie bine pusă punct, stă bine şi în presă şi atunci cred că Iohannis va uita şi va rămâne.

Publicistul Ion Cristoiu spune că mai multe ministere îşi vor păstra titularii şi după rocada guvernamentală de la sfârşitul acestei luni, la Finanţe va veni un outsider, iar liberalii nu vor risca şi îl vor menţine pe Lucian Bode la Interne, cu acordul preşedintelui Klaus Iohannis.

,,Cred că două ministere pot să rămână la titularii actuali. Sunt Transporturile pentru că actualul ministru are foarte multe proiecte, trebuie să le urmăreşti. Dacă vine unul nou nu ştie de unde să le apuce. Şi nici nu e atât de important să vină un nou ministru pentru că dacă vine un penelist nu poate să facă altceva decât să continue proiectele deja începute. Şi la Justiţie, care ar trebui să treacă la PSD, niciunuia dintre partide nu i-ar conveni o schimbare. PSD s-ar trezi cu un cartof fierbinte, o Justiţie care e subordonată total lui Klaus Iohannis şi atunci e clar că dacă ar fi ministru PSD s-ar aştepta de la el o măsură pesedistă”, a afirmat publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la SMART TV.

Ion Cristoiu mai spune că PNL nu are interes să dea Ministerul Justiţiei şi nici să preia Finanţele care s-ar putea dovedi un cartof fierbinte în perioada următoare, varianta probabilă fiind să-l conducă cineva din afara celor două partide.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

,,PNL iar nu are interes să dea Justiţia pentru că este a lui Iohannis. Predoiu nu este ministrul PNL, este ministrul Cotrocenilor, face tot ce vrea el. Şi Finanţele cred că o să le vrea Cotroceniul. Probabil şi Educaţia. Pentru că sunt nişte consilieri la Cotroceni care vor să fie poziţionaţi. Dar nu numai atât. Şi cele două partide au interesul să fie la Finanţe cineva care nu e de-al lor. Dacă se duce la PNL, PNL chiar se trezeşte cu un cartof fierbinte pentru că la Finanţe în perioada asta vor fi probleme, iar PSD pierde ceva din puteri”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu nu crede că Iohannis va încălca acordul PNL-PSD şi nu-l va pune pe Marcel Ciolacu premier deoarece o criză politică i-ar da bătăi de cap, ar crea probleme externe, dar şi un precedent.

,,Speculaţiile că Iohannis ar putea să numească pe altcineva decât pe Ciolacu, pentru că acordul nu prevede cine va fi premier… nu-şi va permite. Din mai multe motive. Klaus Iohannis nu vrea să aibă bătaie de cap. Să ai acum criză constituţională, o criză politică e bătaie de cap. Puterile garante, ăia de sus, nu au nevoie acum în România de probleme şi nu în ultimul rând acest acord a fost garantat de el. Din punctul meu de vedere, ar fi o enormă greşeală dacă nu s-ar respecta pentru că de acum în veci nu s-ar respecta. Ar crea un precedent că în România nu se respectă niciun acord”, a explicat publicistul.

În opinia sa, sunt ministere care au legătură cu unele cancelarii occidentale, cum ar fi Externele şi Agricultura, motiv pentru care titularii acestora ar putea fi păstraţi în funcţii după rotativă.

,,Nu cred că îl schimbă pe Aurescu. Nu poate să-l schimbe pentru că nu depinde de el. E mai mare în grad Aurescu. După părerea mea, câteva ministere, printre care  Agricultura, mi-e limpede acum, de aia a şi fost înlăturat Chesnoiu, care e foarte importantă acum cu cerealele, şi Externele nu sunt nici ale preşedintelui, nici ale PNL şi PSD. O spun cu realism. Şi dvs dacă aşi fi o cancelarie occidentală nu vă puteţi baza numai pe preşedinte (…) dacă te bazezi numai pe preşedinte poţi avea o surpriză” , a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că problema cea mai mare a rotativei este înlocuirea ministrului de Interne, Lucian Bode, care ar destabiliza PNL din cauza funcţiei de secretar general şi a statutului de lider de facto al partidului, motiv pentru care Klaus Iohannis nu va mai cere să fie schimbat.

,,Cea mai mare problemă a acestei rotative este Lucian Bode (…) Klaus Iohannis a susţinut la un moment dat că speră ca Bode să-şi rezolve problemele cu plagiatul. Renunţarea la Bode este o mare problemă deoarece Bode nu e Bode ministrul, este secretarul general al PNL şi practic şeful partidului, că Nicolae Ciucă nu e. Dacă îl schimbă pe Bode din funcţia de ministru de Interne e ameninţată şi funcţia lui de secretar general. El şi-a făcut acolo vreo 6 adjuncţi, o maşinărie bine pusă punct, stă bine şi în presă şi atunci cred că Iohannis va uita şi va rămâne. Nu cred că îl vor schimba. Ce, trebuie să dea socoteală cuiva? Păi cum să-i pună întrebări că e tot timpul plecat. Acum e în Marea Britanie, de acolo pleacă direct în Germania unde are de luat un premiu şi după trebuie să se ducă în Israel să sărbătorească 75 de ani de la înfiinţarea acestui stat. Şi după asta intră în concediu, că intră şi Parlamentul. Iar dacă cineva scapă de Pahonţu şi pune o întrebare, el o să spună: domnule, e o chestiune a partidului, eu nu mă bag” , a explicat publicistul.

Ion Cristoiu nu crede că PSD va deconta guvernarea deoarece Marcel Ciolacu a pregătit din timp momentul rocadei, iar măsurile anunţate şi neonorate le va pune în cârca PNL.

,,Marcel Ciolacu a început campania de vreo trei luni de pregătire a momentului rocadei prin toate acele anunţuri, idei cu impozitarea progresivă, care sunt de stânga. Marea lui problemă este să-şi păstreze propriul electorat. Dacă va ajunge la putere, el va continua, că ce bine ar fi să avem impozitare progresivă, dar nu se poate face din cauza PNL. Cred că şi-a luat măsuri de siguranţă ca să nu deconteze guvernarea. Va depinde foarte, foarte mult de miniştri. Eu cred că amândouă partidele trebuie să umble la numele miniştrilor. Să scoată ce are mai bun, şi mai ales mediatic, şi să nu fie miniştrii noi cu probleme” , a mai spus publicistul.