• Ion Cristoiu: Numele lui Nicolae Ciucă a fost propus de președinte cu mult înainte de a începe negocierile și a făcut parte din înțelegerea de la Cotroceni dintre Marcel Ciolacu și președinte. Nicolae Ciucă nu a fost propus sau impus de PSD, ci de Klaus Iohannis, ca una dintre condițiile acestei alianțe de guvernare.
  • Ion Cristoiu: Deocamdată putem spune că această alianță este opera lui Klaus Iohannis și, deși el este atacat de grupările din PNL, de USR, de alte grupuscule din #rezist, eu pot să spun că, din perspectiva interesului național, deocamdată, s-a pus capăt crizei.
  • Ion Cristoiu: Florin Cîțu nu se va mulțumi cu această situație și va încerca să boicoteze acest guvern din răsputeri. Și aici victoria lui Klaus Iohannis poate să fie un eșec deoarece sunt foarte multe forțe care vor lucra împotriva acestei alianțe, mai ales dinspre PNL și una dintre aceste forțe va fi Florin Cîțu.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că desemnarea lui Nicolae Ciucă premier nu este o surpriză, el fiind impus de președinte Iohannis ca o condiție a formării unei alianțe de guvernare între PNL și PSD.

“Nu e o surpriză. Numele lui Nicolae Ciucă a fost propus de președinte cu mult înainte de a începe negocierile și a făcut parte din înțelegerea de la Cotroceni dintre Marcel Ciolacu și președinte. Nicolae Ciucă nu a fost propus sau impus de PSD, ci de Klaus Iohannis, ca una dintre condițiile acestei alianțe de guvernare”, a afirmat publicistul luni, la Știrile Aleph News, după consultările de la Cotroceni și anunțul șefului statului privind premierul desemnat.

De altfel, Ion Cristoiu face o afirmație surprinzătoare în condițiile în care nu de puține ori s-a poziționat ca adversar al președintelui Iohannis.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

“Marele câștigător al acestei alianțe este Klaus Iohannis. Problema României de la 1 septembrie până acum a fost să se termine criza politică. Criza politică se putea termina fie prin această alianță, destul de dificilă, și care a fost patronată de Klaus Iohannis, și pentru asta chiar merită felicitări pentru că este foarte greu să unești trei partide care s-au certat până acum, fie anticipate. Deocamdată putem spune că această alianță este opera lui Klaus Iohannis și, deși el este atacat de grupările din PNL, de USR, de alte grupuscule din #rezist, eu pot să spun că, din perspectiva interesului național, deocamdată, s-a pus capăt crizei și sunt aproape sigur, și Klaus Iohannis are sondaje, că pe români nu-i interesează cine cu cine s-a coalizat, ci vor ca de joi să aibă un guvern”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că alianța PNL-PSD-UDMR este opera președintelui Iohannis, reușind să impună liberalilor și social-democraților formarea unei coaliții cu Nicolae Ciucă premier.

“Faptul că va fi un guvern stabil, și după părerea mea măcar 2-3 luni tot va merge,  eu o majoritate tare, repet, o spun cu toată responsabilitatea, am fost un mare adversar al lui Klaus Iohannis, dar de data aceasta este opera lui. Pentru că el a impus PNL, care era așa, cu coada sus, uitând că a pierdut alegerile, și sigur PSD. Să știți că nici PSD-ului nu i- a fost atât de ușor să intre într-o coaliție care poate să-i aducă o cădere în sondaje.”, a susținut publicistul.

Cât privește tensiunile apărute în PNL, cu liberali care îi cer demisia lui Florin Cîțu din fruntea PNL, Ion Cristoiu nu exclude ca acesta să boicoteze Guvernul Ciucă.

“Marea problemă la ora actuală a întregii României este PNL, care este deja un partid bolnav, în agonie. E ceva în neregulă. Nu e corect din punct de vedere politic ca partidul din partea dreaptă a scenei politice să fie ceea ce este. Și una din cauzele agoniei PNL este ce spuneați dvs, Florin Cîțu. El nu se va mulțumi cu această situație și va încerca să boicoteze acest guvern din răsputeri. Și aici victoria lui Klaus Iohannis poate să fie un eșec deoarece sunt foarte multe forțe care vor lucra împotriva acestei alianțe, mai ales dinspre PNL și una dintre aceste forțe va fi Florin Cîțu”, a avertizat publicistul.

În opinia sa, problema ar putea fi rezolvată astfel încât premierul să fie și președintele partidului, pentru că altfel dreapta scenei politice ar fi văduvită de un partid puternic, contrapondere la PSD.

“Cred că trebuie rezolvată și aici problema, adică premierul să fie și președintele partidului pentru că în situația de acum PNL nu merge. Ați văzut și dvs, în timp ce la PSD ăia acționează ca o armată napoleoniană, nu clintește nimic, la ei au început să se certe pe ministere. Nu e bine pentru că noi avem nevoie de un PNL foarte puternic, ca o contrapondere la PSD”, a argumentat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că noul guvern va fi condus de fapt de tandemul Klaus Iohannis- Marcel Ciolacu, iar premierul desemnat, Nicolae Ciucă, va da bine în ochii electoratului, inclusiv al PSD, datorită imaginii sale de general.

“Nicolae Ciucă răspunde unei condiții fundamentale a acestei alianțe, anume nu a fost antipesedist, lasă impresia unui tehnocrat dă bine la electoratul PSD care este fascinat de generali, de autoritate, creează această impresie de autoritate, dar, după părerea mea, dacă vă uitați, apropo de certurile de la PNL, foarte mulți din guvernul acesta din partea PNL sunt ai lui Iohannis. Predoiu la Justiție este Klaus Iohannis, Sorin Câmpeanu la Educație este Klaus iohannis, Ministerul de externe e clar că e Klaus Iohannis. Deci putem spune că avem de-a face cu un guvern Klaus Iohannis-Marcel Ciolacu. Cei doi vor fi șefii acestui guvern, dar dl Nicolae Ciucă nu are încă vizibile ambițiile politicienilor și din punctul acesta de vedere cred că misiunea lui principală este de a nu neglija în numele PNL niciun alt partid. Nu cred că va face greșelile lui Cîțu să ostracizeze pe miniștrii PSD. Deci din punctul acesta de vedere și viziunea aceasta că e pandemia că vine valul 5, că vine valul 6, că vine criză, imaginea de general, de autoritate, dă bine. Sigur, la marea majoritate a electoratului, poate că unii sunt nemulțumiți”, a mai spus publicistul.