• Ion Cristoiu: „Donald Trump a desacralizat funcția de președinte al SUA”.
  • Ion Cristoiu: „Nerecunoașterea înfrângerii este, deocamdată, o strategie inteligentă”.
  • Ion Cristoiu: „Va fi o America plicticoasă. Misiunea lui va fi că va nenoroci presa americană. din ce vor trăi? Trump a fost mină de aur”.

Ion Cristoiu, despre înfrângerea lui Donald Trump

Ion Cristoiu: „Numărătoarea voturilor nu s-a încheiat. Cutuma cere ca unul dintre candidați să-și recunoască înfrângerea. Prin 2000, televiziunile l-au proclamat președinte pe Bush. Sigur Biden va câștiga. Sigur Trump va trebui să plece, dar din punct de vedere legal al statului de drept, încă se numără voturile și, în calitatea lui de cetățean, Trump are drepul să se adrese justiției.

România este plină de Biden-iști. Până ieri, erau Trump-iști. Domnul Ciolacu a trimis mesaj pe Facebook, de parcă staff-ul lui Biden abia aștepta”.

Ion Cristoiu: „Când numărătoarea s-a terminat și când voturile sunt toate numărate, el pleacă. Nerecunoașterea înfrângerii este, deocamdată, o strategie inteligentă”.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Ion Cristoiu a explicat de ce nu a fost un vot pentru președinte, ci un referendum pentru Donald Trump

Ion Cristoiu: „L-a câștigat. Cred că este vorba despre o strategie. Mersul la golf… el are o avere uriașă. 70 de milioane de oameni l-au votat. Acest electorat este convins că idolul lor a pierdut pe nedrept. Trebuie să joace comedia o vreme. Ca Ceaușescu în Iran: joacă teatru pentru că este sigur pe el, dar se adresează propriului electorat, că a pierdut, că s-a furat”.

Ion Cristoiu: „Donald Trump a desacralizat funcția de președinte al SUA”

Ion Cristoiu: „Donald Trump a desacralizat funcția de președinte al SUA. La noi, Klaus Iohannis se duce la Guvern, se deschid ușile singure. Trump dă un picior la ușă. Sacralizarea dispare și el a fost ănainte. Până la umră, a venit unul care scrie pe Twitter.

Acest comportament de președinte nu mai este sacru. Nimic nu l-a ajutat pe Trump ca ura presei. Și românii și-ar fi dat seama cât de nedrepți erau. Presa americană a exagerat atât de tare, în lipsă de profesionalism și ură, încât americanii s-au întrebat ce au cu el. Ura a făcut ca el să fie mediatizat în exces. Mediatizarea negativă este tot mediatizare”.

Ion Cristoiu, despre ce înseamnă „America first”

Ion Cristoiu: America First a lui Trump nu înseamnă America ce domină lumea, ci să ne ocupăm mai întâi de America. America e la pământ, spunea el în cartea lui. În stilul lui, a scos la iveală acest lucru: că SUA s-a ocupat de toată planeta, în afară de ea însăși”.

Ion Cristoiu, despre ce lasă Donald Trump în urma lui

Ion Cristoiu: „El a spus cu voce tare, într-un stil aberant. Principalul motiv pentru care nu i-au ieșit. A deschis atâtea probleme pe care le avea America. Multe erau înghețate. Problema din Orientul Apropiat. El a venit și a zis să facem ceva. Bun, rău, să facem ceva. Altă problemă înghețată, concurența uriașă chinezească”.

Ion Cristoiu: „E un chirurg care deja a scos tot, dar nu a operat încă. A scos SUA din OMS și Acordul de la Paris. Cel care va venit după el, va reașeza America în aceste organizații? În unele da, în altele nu. Aceste probleme oricum apăreau. El doar a scos piesele”.

Jurnalistul Cristoiu, despre victoria democraților în Pennsylvania

Ion Cristoiu: „Au fost și lucruri nerezolvate. Erau state muncitorești care așteptau ceva, dar a venit pandemia. Pandemia l-a obligat la restricții. A fost cel de-al treilea război mondial, va deveni dușmanul mondial numărul 1”.

Ion Cristoiu, despre Kamala Harris

Ion Cristoiu: „Momentul în care Kamala Harris l-a sunat pe Joe Biden îmi atrage atenția că se vorbește, uneori, chiar mai mult despre vice, decât despre președinte. Dincolo candidează și Pence, ați auzit ceva de Pence? Avem de-a face cu o mare regizoare… cică făcea jogging. Acolo va fi o mare problemă, relația cu această femeie ambițioasă”.

Întrebat dacă practica vicepreședintelui de a ieși în față, înaintea președintelui ales este una pe care a mai văzut-o, Ion Cristoiu spune că: „Cea mai mare problemă va fi administrarea relației cu doamna. Acest moment arată că ei i s-a spus că este altceva decât vicepreședinte. Este ambițioasă și radicală, ca Monica Macovei”.

Ion Cristoiu, despre posibilitatea ca Harris să-i ia locul lui Biden, din cauza vârstei acestuia

Ion Cristoiu: „Povestea circulă peste tot. Este varianta de bodegă. Lui Joe Biden i s-a zis: „Te facem președinte, dar să știi că după un timp te retragi și o lași pe domnișoara”. Este o prostie. Când ajungi acolo, ați văzut vreodată un om ajuns în funcție de președinte să renunțe?”.

Întrebat dacă Harris va candida, jurnalistul Cristoiu spune că acesta este un alt unghi din care se poate privi situația.

Ion Cristoiu: „Asta este altceva. Vorbim despre faza că Biden ar fi de formă și se retrage. Nu am pomenit așa ceva în istorie, cineva în funcție de putere să renunțe. La ea ar putea fi ca un moștenitor care așteaptă să moară unchiul”.

Ion Cristoiu, despre ce trebuie să facă Biden ca președinte ales

Ion Cristoiu: „Va fi o America plicticoasă. Misiunea lui va fi că va nenoroci presa americană. din ce vor trăi? Trump a fost mină de aur: toată ziua breaking news, talk show-uri, ai pe cine să urăști. Cei de la CNN, ce vor scrie ei din ianuarie?”.

Ion Cristoiu, despre noua conducere de la Casa Albă în raport cu România

Jurnalistul Ion Cristoiu spune că noua conducere de la Casa Albă nu va avea timp de România.

Ion Cristoiu: „Un an, doi, nu vom exista, pentru că sunt multe probleme pe care să le rezolve noul președinte. S-ar putea noi să avem noroc, să admitem Huawei. Noi am amânat. În acel conflict, noi nu avem voie să achiziționăm antene, nu telefoane. Noi am pus legea pe site, dar nu am trecut-o prin Parlament. E cam românesc. Ia să stăm noi, că poate nu mai este”.