- Congresul extraordinar al PNL l-a votat în unanimitate pe singurul candidat la Preşedinţia partidului: Premierul Nicolae Ciucă. Potrivit Statutului PNL, şi cînd e un singur candidat, participanţii la Congres au posibilitatea să voteze împotriva lui. Prin urmare, Nicolae Ciucă putea să piardă alegerile. Nu s-a întîmplat aşa.
- Duminică, 10 aprilie 2022, cel care şi-a depus candidatura pe 6 aprilie 2022 a fost ales preşedinte în unanimitate de peste 1000 de delegaţi. Operaţiunii Debarcarea lui Florin Cîţu cît ai clipi i-a succedat Operaţiunea Alegerea lui Nicolae Ciucă în doi timpi şi trei mişcări. Întrebarea ridicată de aceste întîmplări e următoarea: De ce atîta grabă?
- Caracterul excepţional al evenimentului a împins în plan secund orice altă preocupare decît Războiul. În aceste condiţii, nimeni din PNL, dar şi din electoratul de Dreapta, n-a mai tresărit la Operaţiunea de pecetluire a Marii Coaliţii PSD-PNL prin punerea în fruntea PNL a unui preşedinte care şi-a mărturisit drept principal obiectiv transformarea PNL din adversar în concubin al PSD.
Congresul extraordinar al PNL l-a votat în unanimitate pe singurul candidat la Preşedinţia partidului: Premierul Nicolae Ciucă. Potrivit Statutului PNL, şi cînd e un singur candidat, participanţii la Congres au posibilitatea să voteze împotriva lui. Prin urmare, Nicolae Ciucă putea să piardă alegerile. Nu s-a întîmplat aşa. Cu peste o mie de delegaţi la Congres, dînd curs halucinaţiei care a cuprins de două săptămîni întregul Partid au votat, ca în transă, pe Nicolae Ciucă preşedinte al PNL. Nu s-a înregistrat nici un vot împotrivă, deşi votul a fost secret.
Marţi, 29 martie 2022, aşa cum am scris, liberalii au mers la culcare liniştiţi că-l au preşedinte pe Florin Cîţu. S-au trezit a doua zi, 30 martie 2022, cu vestea că şefii filialelor judeţene, şefii lor adică, nu-l mai vreau pe Florin Cîţu. Debarcarea lui Florin Cîţu s-a făcut în cîteva zile. Marţi, 29 martie 2022, era preşedinte al PNL. Şi nu un preşedinte oarecare, ci unul ales cu şase luni în urmă după un efort nu doar al partidului, dar şi al întregii ţări, efort motivat de susţinătorii săi prin încrederea că noul preşedinte va aduce Schimbarea la faţă a PNL.
Sîmbătă, 2 aprilie 2022, Florin Cîţu demisionează din fruntea PNL.
Cum spunea Poetul:
„Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie:
Era pe când nu s-a zărit,
Azi o vedem, şi nu e.”
Straniu a fost faptul că în cele patru zile care au trecut de la declanşarea Operaţiunii Debarcarea rapidă a lui Cîţu, nimeni din PNL, nici măcar susţinătorii acestuia, n-au întrebat, Da, de ce nu mai e bun, după ce ne-am strofocat atît de tare să-l plantăm în fruntea PNL? N-a fost nici măcar o întrebare. Că de apărarea lui Florin Cîţu, nici vorbă. Astfel că sîmbătă, 2 aprilie 2022, cînd a ieşit pe treptele scării de la sediul PNL pentru a-şi anunţa demisia, Florin Cîţu n-a avut pe nimeni alături. Pe NIMENI, scriu eu cu majuscule, pentru a-mi exprima astfel stupefacţia. Consiliul Naţional, convocat pentru duminică, 3 aprilie, l-a ales preşedinte interimar pe Gheorghe Flutur. Se putea rămîne cu o conducere interimară încă vreo cîteva luni. USR trece prin această situaţie de ceva timp.
Miercuri, 6 aprilie 2022, Nicolae Ciucă şi-a anunţat candidatura la şefia PNL. Pînă duminică, 10 aprilie 2022 mai erau patru zile. Zile în care altcineva din PNL îşi putea depune candidatura. Aşa, de dragul democraţiei interne. N-a îndrăznit nimeni s-o facă. Gîndul unui contracandidaturi a apărut membrilor PNL de neconceput. Ar fi fost ca şi cum înainte de Congresul PCR cineva din partid să-şi anunţe candidatura la funcţia de secretar general. Dacă nu, în Scînteia, atunci măcar la Europa liberă. În cele patru zile, ar fi fost posibil ca în PNL să apară întrebări publice gen:
De ce e un singur candidat?
Prin ce e mai bun Nicolae Ciucă decît Florin Cîţu?
Cum să alegem şef pe cineva care are la dosar Chestiunea Plagiatului în orice moment pusă în mişcare din înţepenirea în care se află acum?
Nu s-a întîmplat asta. Cele patru zile au trecut atît de liniştite în PNL de parcă n-ar fi fost vorba de alegerea unui nou preşedinte, ci de văruirea unei încăperi a sediului din Modrogan. Această linişte, catastrofală pentru un partid nu numai în democraţie, dar şi în dictatură, a fost apreciată de Gheorghe Flutur în deschiderea Congresului extraordinar.
Duminică, 10 aprilie 2022, cel care şi-a depus candidatura pe 6 aprilie 2022 a fost ales preşedinte în unanimitate de peste 1000 de delegaţi.
Operaţiunii Debarcarea lui Florin Cîţu cît ai clipi i-a succedat Operaţiunea Alegerea lui Nicolae Ciucă în doi timpi şi trei mişcări.
Întrebarea ridicată de aceste întîmplări e următoarea:
De ce atîta grabă?
Moţiunea lui Nicolae Ciucă are 25 de pagini. În nici un loc documentul nu invocă, aşa cum suna tradiţia PNL, drept duşman politic PSD. Dimpotrivă. Moţiunea proclamă drept condiţie a Devenirii noastre drept model în tot Flancul Estic existenţa Marii Coaliţii PNL-PSD:
„România are acum şansa de a deveni un model în tot Flancul Estic
Fundamentul politic pentru această devenire şi pentru o Românie puternică este dat de existenţa unui Preşedinte al României ce provine din PNL, a unui parteneriat între partid, Premier şi Preşedinte şi o Mare Coaliţie care poate susţine proiectele majore în momentele complicate pe care le traversăm. Înţelegerea depăşirii rivalităţilor istorice între cele două mari partide de stânga şi de dreapta este o dovadă de responsabilitate faţă de români şi poate crea oportunităţile pentru un sprijin politic larg, prin stabilitate şi echilibru. ”
Discursul lui Nicolae Ciucă de la Congres a reiterat teza din Moţiune. Cel puţin aşa se înţelege din aserţiunea că românii nu mai vor gîlceavă, ci împăcare:
„Din primul moment nu am fost confortabil cu această alianţă cu PSD. Echipa care m-a votat, m-a votat pentru că eram cel mai mare adversar al PSD”.
De ce a fost debarcat Florin Cîţu?
Ne-a răspuns el într-o declaraţie făcută jurnaliştilor înainte de începerea Congresului:
„Cetăţenii români aşteaptă de la noi soluţii, aşteaptă de la noi măsuri, aşteaptă de la noi să fie protejaţi. Cetăţenii români s-au săturat de gâlcevă şi de toate aceste discordii care apar în spaţiul public. Important este să avem stabilitatea necesară să putem să guvernăm ţara”.
De ce a fost înlocuit el cu Nicolae Ciucă?
Pentru că Nicolae Ciucă e garanţia existenţei Marii Coaliţii şi a depăşirii rivalităţilor istorice între PNL şi PSD.
– Bine, bine, vom replica unii, adevărul că Nicolae Ciucă garantează Marea Coaliţie nu explică graba.
Răspunsul ni-l dă atmosfera în care s-a desfăşurat Operaţiunea.
Războiul din Ucraina a acaparat atenţia românilor. Caracterul excepţional al evenimentului a împins în plan secund orice altă preocupare decît Războiul. În aceste condiţii, nimeni din PNL, dar şi din electoratul de Dreapta, n-a mai tresărit la Operaţiunea de pecetluire a Marii Coaliţii PSD-PNL prin punerea în fruntea PNL a unui preşedinte care şi-a mărturisit drept principal obiectiv transformarea PNL din adversar în concubin al PSD.
Dacă Operaţiunea s-ar fi desfăşurat după încheierea Războiului sau chiar după pierderea interesului pentru acest Război, mai mult ca sigur electoratul PNL şi electoratul de Dreapta ar fi tresărit la această incredibilă Schimbare la faţă a PNL.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro