Ion Cristoiu: Nu va avea loc nicio invazie. Ucraina va fi obligată să devină republică federală și nu se va pune problema intrării în NATO

„Gândurile lui Cristoiu”. Marea împărțeală și boicotarea coaliției din interior

Publicistul Ion Cristoiu analizează ultimele evoluții ale conflictului Rusia-Ucraina și este de părere că, în ciuda isteriei mediatice privind un război iminent și a activării rebelilor din Donbas, aceste tensiuni vor avea ca finalitate federalizarea Ucrainei și anularea oricărei posibilități a acesteia de a intra în NATO.

Ion Cristoiu remarcă exacerbarea imaginii lui Putin și a Rusiei de către Occident, în timp ce adevăratul câștigător în acest conflict este China, scutită de orice critici pe perioada Olimpiadei de iarnă de la Beijing.

“Am asistat, poate o să vedem care au fost scopurile, la o supradimensionare de către Occident și a personalității lui Putin și a Rusiei în condițiile în care superputerea care a crescut e China, nu Rusia. În toată această isterie mediatică, toți au avut de câștigat. China a avut un mare noroc pentru că, dacă nu era această isterie mediatică în zona asta, probabil că marea presă a lumii se concentra pe Olimpiadă, ar fi avut loc multe incidente acolo. (…)  Într-un fel a salvat China. Pentru mine este un mare mister pentru că, de la Trump încoace, SUA și-au fixat ca adversar China. Nu înțeleg acum de ce au venit ei în această zonă unde este o afacere strict europeană, regională. O superputere ca America să te mobilizezi aici și să uiți că principalul adversar este, inclusiv economic, China și nu Rusia. Probabil militar, că economic nu e”, a afirmat publicistul vineri seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la SMART TV.

Ion Cristoiu susține că manevrele militare ale Rusiei, desfășurate pe teritoriul său, dar interpretate ca o pregătire pentru invadarea Ucrainei, au, de fapt, ca țintă Belarusul, care este o poartă către Occident pentru ruși.

“În cazul acestor manevre, el simulând un conflict real, aduci paturi de campanie, deci spitalele alea nu erau pentru o invazie, erau pentru manevre. De data aceasta le-au făcut la hotarele Ucrainei, dar mai ales cu Belarus. Deci aceste manevre aduc cu sine un câștig uriaș al Rusiei. Rusia era interesată să se planteze în Belarus, nu în Ucraina. Belarusul este o fereastră către Occident. (…) A spus vreun moment Vladimir Putin că dacă nu se rezolvă conflictul cu NATO și SUA, el invadează Ucraina? Nu”, a punctat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că președintele Vladimir Putin folosește aceste manevre pentru a profila Rusia ca o superputere, rușii devenind astfel mai importanți decât sunt, respectiv o putere regională.

“Pe ruși îi doare în cot la ora actuală de scutul de la Deveselu. Pe ei nu-i interesează dacă intră Ucraina în 10 NATO. Pentru că armamentul sofisticat de la ora actuală nu mai este de al doilea Război Mondial. De aia nici nu am crezut în invazie, că aduci trupe, ca la asediul Constantinopolelui. Vin și cămile, vin și cazanele cu orez, vin și steagurile. Nu. Acum trimiți 5 rachete de la Novosibirsk și ataci centrele zonale. Putin folosește acest moment și probabil se vor dezvălui și niște înțelegeri secrete cu SUA, pentru ca el să devină o superputere (…) au câștigat rușii pentru că au devenit mai importanți decât sunt”, a susținut publicistul.

Ion Cristoiu explică periplul liderilor occidentali la Moscova și spune că Putin i-a acordat rolul de pacificator în acest conflict cancelarului german, Olaf Scholz.

“SUA și-au rezolvat o mare problemă. Mai țineți minte că Macron are două teze. A zis că NATO e în moarte clinică. Nu mai e, acum și-a găsit un război. Și armata europeană. Urmare a acestui război pe surse sau război virtual, SUA au adus trupe ca să marcheze acest teritoriu. Și nu în ultimul rând a fost o întrecere socialistă cine aduce pacea. Biden, Scholz și acum se duce și al Italiei. După ce a fost Macron la Moscova, el a spus în avion că a reușit să obțină de la ruși dezescaladarea conflictului. Și după ce a spus că a reușit dezescaladarea, atunci s-a pus în mișcare mașinăria mediatică pentru că Putin e într-o situație așa… Fiecare dintre liderii aceștia vor să fie făuritorii păcii. Cred că (Putin) i-a dat acest drept lui Scholz”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu atrage atenția că, după declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron cum că a reușit să obțină în urma vizitei la Moscova o dezescaladare a conflictului, s-a pus în mișcare o mașinărie mediatică menită să creeze un context favorabil aplicării acordurilor de la Minsk, care prevăd federalizarea Ucrainei.

“Pentru că Scholz a fost la Kiev și ajungem acum la care va fi războiul real. Nu există invazie terestră și nu au ce să facă ei și cu Ucraina, că au suficientă Siberia. Dacă ați observat în ultimile zile s-a creat această isterie mediatică și s-a continuat de către americani ideea invaziei, că mai aduc o mie de inși. Au izbucnit conflicte uriașe în Donbas și Donețk. Scholz când a fost la Kiev, pentru că până la urmă Ucraina a fost un fel de protejata Germaniei, i-a cerut lui Zelenski să transpună în practică acordurile de la Minsk. Aceste acorduri, care nu sunt transpuse în practică de către ucraineni, prevăd federalizarea Ucrainei și în Constituție se va trece fiecare dintre aceste republici, inclusiv Donbas și Donețk, care pot avea drept de veto la un act de politică externă. Deci nici vorbă că rușii vor să invadeze Ucraina, nici vorbă ca ei să alipească aceste republici”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu este de părere că activarea rebelilor din Donbas este alimentată de ruși, iar totul va depinde de cum vor acționa ucrainenii, având în vedere că Occidentul este sensibil la drepturile minorităților.

“După ce s-a creat isteria asta, lovitura adevărată este aici. S-au activat rebelii, acolo va fi zi de zi ceva despre care nu poți să spui că e o invazie a rușilor, ba din contră, o să vedem că trupele ucrainene nu știu ce le face rușilor, și până la urmă, occidentul va fi obligat, voit sau nevoit, să aplice acordurile. Deci asta este. În perioada următoare nu va avea loc nicio invazie, dar va avea loc o alimentare de către ruși a acelui conflict și totul va depinde de cum îl vor administra ucrainenii. Pentu că occidentul are o anumită sensibilitate la drepturile minorităților, la drepturile omului. Și cred că asta până la urmă așa se va încheia, că Ucraina va fi obligată să devină republică federală și nu se va pune problema intrării în NATO”, a conchis publicistul.

Topul Săptămânii

În Topul Săptămânii realizat de publicistul Ion Cristoiu, primul loc este ocupat de noua geacă a președintelui Klaus Iohannis, iar ultimul, de șeful SRI, Eduard Hellvig.

Locul 5- Eduard Hellvig, șeful SRI

“Niște senatori i-au cerut să vină Hellvig în Parlament să explice conflictul dintre Ucraina și Rusia. Hellvig nu are nicio treabă, el este la SRI. El poate cel mult să vină și să spună dacă sunt spioni ruși sau ucraineni. Pe domeniul ăsta ar trebui să vină cineva de la SIE. Nu am înțeles de ce să-l chemi pe Hellvig să explice situația din Ucraina. Mai degrabă îl chemau pe Klaus Iohannis. Ar trebui să facem o petiție, totuși el trebuie să vină să dea seamă Parlamentului. Iertați-mă, angajezi România în Sahel că vrea un om. E o lege a istoriei României. De câte ori un singur om a vrut ceva… în perioada monarhiei era o expresie- majestatea sa trebuie acoperit. Adică nu se expunea regele. S-a expus o dată, în 1940. El a condus politica externă, au fost două dictate, s-a redus România și a fugit cu trenul. Un om politic înțelept zice bă, mă duc și la Parlament, nu mă costă nimic. Deci nu numai eu m-am dus în Sahel. Ce facem noi în Sahel? Acolo sunt păstori. Africa de Sud, Maroc, da! Abudabi. Și a zis că vrea să facă modelul România educată și acolo, în Sahel, Mali, nu știu, că acolo e o bătălie… i-o fi dat cineva un text pe care l-a citit și nu știe despre ce e vorba. Dar nu ar fi normal să-l cheme în Parlament? Că a spus că România e implicată în stabilitatea republicii Mali.”

Locul 4- Cătălin Drulă, președintele interimar al USR

“El a venit printr-o lovitură de palat. În primele zile mi s-a părut că chiar va face ceva. Nu a făcut, a trecut atâta timp. Scriu pe Facebook împotriva a cee ace face puterea. Mă așteptam la maim ult. Măcar politica răngii. (…)Pe mine m-a mirat că totuși Dacian Cioloș, care are o experiență, nu se poate compara cu Drulă. Nici Klaus Iohannis nu se poate compara cu Cioloș. A fost primar și a ajuns președinte. Totuși, Dacian Cioloș a fost comisar, șeful unui grup din Parlamentul European, premier, ministru. Eu mă așteptam să rupă PLUS și era mult mai bine. Adică am fi avut două partide pe dreapta. Un USR zbanghiu, cu temele lui, și un PLUS, mai apropiat de ceea ce ar trebui să fie PMP. Adică un partid liberal mai puțin zbanghiu.(…) Probabil, că la un moment dat, din cauza nemulțumirilor, se va rupe.”

Locul 3- Marcel Ciolacu, președintele PSD

“A zis că în cazul unui conflict în Balcanii din Vest, de fapt se referea la Ucraina. El a confundat Balcanii de Vest cu Ucraina, dar ar merita locul 3 și pentru faptul că el ne-a sugerat, pentru că îl cunoaște bine pe Klaus Iohannis, mai bine decât îl cunoștea Boc pe Traian Băsescu, și a spus că în cazul unui conflict (…) va fi declarată stare de urgență.”

Locul 2- Lucian Bode, ministrul de Interne

“Pentru că ne-a anunțat că a pregătit deja tabere de refugiați.”

Locul 1- Geaca lui Klaus Iohannis

“Nu Klaus Iohannis, ci geaca lui Klaus Iohannis. Geaca este la ora actuală personajul principal al României. Cred că au lucrat mult. Credeți că au lucrat croitorii, cine a lucrat la ea?”

Exit mobile version