• Ion Cristoiu: Pe noi ne ia întotdeauna ceva prin surprindere
  • Ion Cristoiu: Un manager de spital județean este una dintre cele mai mari surse de angajări de nepoate
  • Ion Cristoiu: Nu va deconta nimeni electoral tragedia de la Neamț

“Pe noi ne ia întotdeauna ceva prin surprindere”

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că incendiul de la Spitalul Judeațean Neamț a surprins autoritățățile nepregătite deoarece nu numai actuala guvernare, ci toate guvernările posdecembriste nu prevăd nimic și nu iau măsuri de precauție.

“Una din cauze este tot cea românească pentru că, dacă ați observat, în general guvernările posdecembriste nu prevăd nimic. Pe noi ne ia întotdeauna ceva prin surprindere. După Colectiv a fost o nebunie de o lună cu controlul instalațiilor împotriva incendiilor, s-a renunțat pentru că între timp au fost alte probleme, iar acum a început isteria cu instalațiile electrice. Și o să se verifice, dar între timp o să sară în aer un cazan, doamne ferește, sau o să cadă o clădire, și atunci, urmează o nouă isterie, controlul cazanelor. Asta provine din faptul că nu se prevăd. La noi, cum este și povestea cu bulina roșie, la cutremur. Adică, haide mă că la noi nu are cum să se întâmple. Eu nu cred că în România sunt atât de mulți oameni care nu cred în COVID. Asta este o prostie. Nu, ei nu cred că li se poate întâmpla lor”, a declarat publicistul duminică seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Publicistul a mai spus că față de incendiul de la Colectiv, de acum 5 ani, statul este direct răspunzător de ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Judeîean Neamț.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

“Scandalul e mult mai mare din două motive. La Colectiv a avut loc, a fost o proprietate privată putem să punem pe seama profitului, neglijenţei.  Aici este vorba de stat, statul trebuia să asigure, adică e răspunzător. Dacă la Colectiv unii au mai spus, apropo de tragedie, că tinerii ăia s-au dus ei, dincoace, ca şi cazul de la Giuleşti, au murit la spital, adică nu au ales ei”, a explicat jurnalistul.

„Vă dau în scris, îl agață pe Arsene. Nu politic, penal”

Ion Cristoiu spune că guvernanții sunt interesați să găsească imediat un Acar Păun pentru a da satisfacție opiniei publice, iar printre cei care vor fi agățati penal sse numără președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, în subordinea căruia se află spitalul unde a avut loc incendiul de la ATI.

“Manipularea va fi dublă. Pe de o parte, pornind de la premier, vinovații de acum. Acarul Păun, nu e o legendă. Când sunt asemenea întâmplări sunt două explicații. Una, gen Nelu Tătaru, suntem cu toții vinovați, și nu enimeni vinovat sau sunt unii, electricianul care nu aschimbat priza și se concentrează mânia populară pe ăștia. Alt partid nu s-ar fi descurcat mai bine pentru că tot în România s-ar fi petrecut. Aici nu este vorba despre o chestiune politică. Este vorba despre o serie de trăsături, cum e asta, ne ia prin surprindere, nu din cauza clasei politice, ci pentru că noi în general nu ne gândim că s-ar putea întâmpla, la care se adaugă o infrastructură veche (…) Ei se grăbesc că găsească răspunzătorii penali. Repede, repede, să-i aresteze mâine.Din punct de vedere electoral, manevra e așa să-i arestezi cât mai repede, ca să dai satisfacție, și în felul acesta limitezi și discuția. Vă dau în scris, îl agață pe  Arsene, inevitabil că trebuie să-l agăți, nu politic, penal, pe manager că nu a luat toate măsurile. Cred că e nevoie și de niște arestări, dvs nu credeți? Trebuie să dai satisfacție revoltei opiniei publice”.

„Un manager de spital județean este una dintre cele mai mari surse de angajări de nepoate”

Ion Cristoiu susțne că oricine ar fi fost manager la Spitalul Județean Neamț, bun sau rău, s-ar fi lovit de pretențiile celui care l-a pus în funcție și care îl folosește pentru a-și rezolva problemele politice cu primarii aducători de voturi.

“La ora actuală, una din sursele uriașe de consum de bani publici, de risipă și de corupție este sistemul de sănătate. Trebuie să vă gândiți că un manager de spital județean, că de aici și bătălia, că e în subordinea Consiliului Județean, este una dintre cele mai mari surse de angajări de nepoate. Cel de la Consiliul Județean își pune manager pentru că îi rezolvă problemele politice, cu primarii. Totul se rezumă la voturi. Acum în preajma alegerilor unul care îți dă o mie de voturi te închini la el, îi faci orice. Și în al doilea rînd, cu punerea managerului vin și afacerile. Când te-a pus manager îți dă și o listă, iei ventilatoare de la X, iei aia de la y, pui în postul ăla pe z, Chiar dacă e manager bun, ce face, că el e condiționat acolo de numire (…) La noi alegerile sunt un blestem. Nu se ma ia nicio decizie pe bază de realități. Acum se trăiește cu gîndul la sondaje”, a afirmat publicistul.

„Nu va deconta nimeni electoral tragedia de la Neamț”

Ion Cristoiu este de părere că tragedia de la Spitalul Jdeîean Neaț nu va fi decontată electoral de actualii guvernanți la alegerile parlamentare din 6 decembrie pentru că atunci va ieși la vot numai cine trebuie.

“Nu va deconta nimeni electoral. Nu, pentru că deja văd că se accelerează ancheta penală. Au nevoie de anchetă penală. Probabil că-l agață și pe Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, nu am nicio îndoială.Au nevoie de un acar Păun identificat rapid. Normal ar fi fost ca acum societatea civilă, tinerii frumoși și liberi să iasă pentru că avem de-a face cu o repetare a tragediei de la Colectiv chiar dacă la putere sun oamenii lor. Măcar să vină și să strige <vrem spitale, nu catedrale>.(…)  E interesant că din punct de vedere politic nu a fost deloc speculat momentul. Singurul partid care ar putea să exploateze este USR-PLUS. PSD nu poate să spună pentru că a fost la guvernare, PNL, nu , pentru că este la guvernare. Pe 6 decembrie vor ieși la vot numai cei care trebuie să iasă. Vor fi foarte puțini nehotărâți care vor ieși la vot. E greu de spus că voi ieși la vot alții decât activul”, a susținut publicistul.

Ion Cristoiu a explicat și cum se împart votanții și cine și de unde ar putea lua voturi, în condițiile în care PSD va intra în Opoziție.

„La ora actuală bazinul electoral e împărțit în două într-o parte dreapta și dincolo stânga. E greu de presupus că partidele de dreapta mai iau de la stânga. Stânga va mai lua un pic, dar ia de la dreapta. Bătălia se dă în bazinul de dreapta PNL, USRPLUS, PMP și UDMR. Este clar că PSD intră în opoziție, dar dacă eu aș fi în locul lui Klaus Iohannis aș fi diaboloic și aș trimite USR PLUS în Opoziție. Vă imaginați o opoziție alcătuită din USR PLUS și PSD? Ar fi o opoziție moartă. Ar fi cea mai bună formulă, da? E clar că nu se vor înțelege. E ca și cum ai pune lupul cu capra”.