• Ion Cristoiu: Deodată, astăzi, vine Marcel Ciolacu şi spune: bă, staţi puţin, că nu asta e soluţia. Soluţia este să îngheţăm cheltuielile publice, să dau eu banii. (…) Nu putea să spună de la început? Aşa cum se vede această ordonanţă, liberalii ar trebui să o respingă şi să se rupă pentru că ea dă lui Marcel Ciolacu putere din pix.
  • Ion Cristoiu: Dacă aţi observat, şi la în interviul de la Aleph News şi la altele, Marcel Ciolacu a scăldat-o. Trebuia să vină să spună: bă, nu mai sunt bani, asta e. Daţi-mă jos, eu plec, vă priveşte, dar nu mai sunt bani. El a evitat să transmită acest semnal şi iată aceste cârpeli. Acum rezultă că pachetul ală de măsuri nu rezolvă deficitul.
  • Ion Cristoiu: În momentul în care PNL trece în opoziţie, PSD scade la jumătate. Una e să te atace USR, şi alta e să te atace PNL. PSD stă bine în sondaje că nu-l critică nimeni (…) Pentru binele ţării, cea mai bună soluţie e ca ambele partide să renunţe la putere, sprijină un guvern tehnocrat şi guvernul ăla este dezlegat.

“A trecut aproape o săptămână de când s-a dat decizia CCR pe legile fiscalităţii asumate în Parlament, iar la ora actuală el nu s-a neliniştit. Nu era normal să dea un comunicat, să spună: l-am sunat pe dl. Preşedinte şi l-am rugat să le promulge. Ni s-a spus că acest pachet, trecut prin asumarea răspunderii, trecut de CCR cam ciudat pentru că erau cel puţin 13 momente de neconstituţionalitate, este soluţia de reducere a deficitului bugetar. Aşa ni s-a spus: dacă trece de Parlament şi de CCR acest pachet, s-a rezolvat. Şi deodată vine azi că nu mai sunt bani. Atunci de ce a mai făcut pachetul ăla?”, a afirmat publicistul luni seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu adaugă că draftul de ordonanţă apărut luni în presă îi dă posibilitatea lui Marcel Ciolacu să dispună discreţionar de banii din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, iar liberalii ar trebui să o respingă şi să rupă coaliţia.

“Deodată, astăzi, vine Marcel Ciolacu şi spune: bă, staţi puţin, că nu asta e soluţia. Soluţia este să îngheţăm cheltuielile publice, să dau eu banii. (…) Nu putea să spună de la început? Aşa cum se vede această ordonanţă, liberalii ar trebui să o respingă şi să se rupă pentru că ea dă lui Marcel Ciolacu putere din pix. (…) Trebuia să facă două rectificări, una în august şi una în noiembrie. Problema e că nemaifiind bani, rectificarea trebuia să fie negativă. Când spui negativ, e o premieră în postdecembrism şi te-ai terminat electoral. De aici vine decizia de a nu mai face rectificarea şi nu e corect. (…) Acum Fondul de rezervă e puşculiţa premierului. Nu mai spun că, potrivit ordonanţei, îngheaţă cheltuielile şi totul merge la premier”, a susţinut publicistul.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

Ion Cristoiu mai spune că draftul ordonanţei s-a scurs dinspre PNL, de la ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, iar Guvernul nu a dat nicio dezminţire sau vreo confirmare.

“Ordonanţa s-a scurs de la Boloş, adică dinspre PNL. Până în acest moment, guvernul nu a dezminţit (…) Avem o problemă de comunicare. În momentul în care apare un asemenea document, eşti obligat ca purtător de cuvânt al Guvernului să spui: bă, nu e adevărat. Există un domn, Mihai Constantin. El are o armată acolo şi misiunea ei să se uite ce spune presa. Şi în presa românească apare chiar un draft, da? Şi tu nu-l suni pe premier? Presa nu a dat pe surse, presa a dat un document. Dacă presa dă un document că Marcel Ciolacu vrea să ne împuşte pe toţi, Guvernul reacţionează imediat printr-un comunicat, e adevărat sau nu e adevărat. E 11 noaptea şi ei nu au dezminţit până acum. Ori e o problemă cu comunicarea, ori oamenii au înnebunit”, a subliniat publicistul.

În opinia sa, ordonanţa privind îngheţarea cheltuielilor bugetare nu este altceva decât o cârpire deoarece Marcel Ciolacu nu a avut curajul, chiar cu preţul demisiei, să spună că nu mai sunt bani, să ia alte măsuri sau să dea un semnal că e nevoie de austeritate.

“Dacă aţi observat, şi la în interviul de la Aleph News şi la altele, Marcel Ciolacu a scăldat-o. Trebuia să vină să spună: bă, nu mai sunt bani, asta e. Daţi-mă jos, eu plec, vă priveşte, dar nu mai sunt bani. El a evitat să transmită acest semnal şi iată aceste cârpeli. Acum rezultă că pachetul ală de măsuri nu rezolvă deficitul. S-ar putea ca peste o săptămână să vină să spună: bă, veniţi voi cu bani de acasă.(…) Dacă spune că e dezastru, trebuie să plece. Nu, el de fiecare dată a spus că nu e nimic de austeritate. În primul rând că eşti obligat să transmiţi un semnal de austeritate. El acum încearcă o cârpire, dar cârpirea asta putea să o facă înaintea acelui pachet. Observaţi că în afara acelui pachet de legi, nu a redus nimic?”, a punctat publicistul.

“În momentul în care PNL trece în opoziţie, PSD scade la jumătate”

Ion Cristoiu spune că PNL trebuie să decidă dacă rămâne cu PSD şi face liste comune la alegeri sau intră în Opoziţie, mai ales după ce PMP a decis să facă o alianţă politică cu USR şi Forţa Dreptei.

“Noi avem un eveniment petrecut ieri pe care foarte multă lume l-a trecut cu vederea. Este vorba despre posibilitatea creării unei alianţe de dreapta, alcătuită din PMP, USR şi Forţa Dreptei. Dacă PNL rămâne în actuala formulă de Guvern, atunci el este atacat nu numai de USR, ci şi de PMP şi Forţa Dreptei, două partide care trec drept peneliste. În aceste condiţii, ceasul ticâie. PNL trebuie să se decidă ori rămâne pe liste comune şi atunci participă la guvernare sau intră în Opoziţie, se face guvern minoritar, rămâne Marcel Ciolacu premier”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu crede însă că nici lui Marcel Ciolacu nu i-ar conveni să rămână la putere având PNL în opoziţie, deoarece s-ar prăbuşi în sondaje şi atunci cea mai bună soluţie ar fi plecarea PSD şi PNL de la guvernare şi instalarea unui guvern tehnocrat care să poată lua măsuri dure, fără să fie taxat electoral, după modelul guvernelor Stolojan şi Cioloş.

“Dar nici lui Marcel Ciolacu nu-I convine, aşa cred, pentru că el rămâne la putere, dar în Parlament depinde şi de PNL. În momentul în care PNL trece în opoziţie, PSD scade la jumătate. Una e să te atace USR, şi alta e să te atace PNL. PSD stă bine în sondaje că nu-l critică nimeni (…) Pentru binele ţării, cea mai bună soluţie e ca ambele partide să renunţe la putere, sprijină un guvern tehnocrat şi guvernul ăla este dezlegat. La anul fiind patru rânduri de alegeri niciun guvern politic nu va putea administra ţara. Nu-ţi poţi permite, trebuie să ţii cont dacă tai, aduci…”, a explicat publicistul.

„Situaţia este dezastruoasă. Tot ce face Marcel Ciolacu, face cu zgomot”

Ion Cristoiu mai spune că proiectul de ordonanţă privind îngheţarea cheltuielior publice este un prilej pentru PNL să iasă de la guvernare pentru că deja este târziu şi nu va avea timp să recupereze terenul în perspectiva anului electoral 2024.

„Da, această ordonanţă este prilejul pentru PNL să iasă de la guvernare. E deja târziu. În 2014, PNL s-a rupt de PSD în februarie. Nu au reuşit să recupereze, e greu. Trebuie să intri în Opoziţie să poţi să recuperezi, să poţi să critici. Ei nu mai există din punctul acesta de vedere.  (…) Oricum, situaţia este dezastruoasă. Cum am spus de atâtea ori, dl. Ciolacu este un genial politician şi un prost administrator de bloc. Nici la bloc nu l-aş pune. Nu poate să administreze. Nu o spun cu răutate, nu e bun. Tot ce face, face cu zgomot. Munca de premier este o muncă tăcută, care nu se vede. Tot ce face el, face cucurigu, este supus imaginii. (…) Este în campanie electorală”, a mai spus publicistul.