• Marţi, 29 martie 2022, seara, clasa politică românească a mers la culcare liniştită că măcar pe plan intern nu se întîmplă nimic deosebit. A doua zi dimineaţa, clasa politică s-a trezit cu ştirea că peste 40 de organizaţii judeţene PNL au semnat o scrisoare prin care-i cer lui Florin Cîţu demisia din fruntea PNL.
  • Bramburirea unei întregi ţări pentru ca în fruntea PNL să fie Florin Cîţu şi nu Ludovic Orban a fost opera exclusivă a lui Klaus Iohannis. Acum, tot Klaus Iohannis, pune la cale bramburirea ţării pentru a-l da jos din fruntea PNL pe Florin Cîţu.
  • În ce ţară democratică din lume, preşedintele unui partid de guvernămînt e dat jos peste noapte şi înlocuit, tot peste noapte, cu altcineva? Mult timp, Sistemul a dictat scenei politice respectînd aparenţele. În cazul şefiei PNL, Sistemul nu mai catadicseşte nici să respecte aparenţele. Dictează pur şi simplu.

Poemul 1907, prin care, în 1955, Tudor Arghezi a vrut să-şi plătească reabilitarea după excluderea din literatură, din 1950, debutează, prin Cuvîntul înainte, astfel:

„În anii nouă sute şapte,

Ca din senin, în marte, într-o noapte,

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

S-a ridicat spre cer, din Hodivoaia,

Şi din Flămînzi, şi Stănileşti, văpaia.

Şi s-au aprins, de-a latul ţării, mii

De lumînări şi de făclii,

Ca la un Paşte şi o Înviere.

Facle, şi vipii, şi-opaiţe stinghere.”

Excelentă dovadă că talentul reuşeşte să dea viaţă şi unei teme de tablă, versurile argheziene conturează puternic imaginea ţării trezite peste noapte în plină răscoală. Pentru a sublinia surpriza de proporţii care a fost pentru clasa politică de la vremea respectivă izbucnirea Răscoalei, Arghezi scria:

Ca din senin, în marte, într-o noapte.

Marţi, 29 martie 2022, seara, clasa politică românească a mers la culcare liniştită că măcar pe plan intern nu se întîmplă nimic deosebit. A doua zi dimineaţa, clasa politică s-a trezit cu ştirea că peste 40 de organizaţii judeţene PNL au semnat o scrisoare prin care-i cer lui Florin Cîţu demisia din fruntea PNL.

Comentatorii întîmplării (nu prea mulţi, deoarece presa a primit ordin de la Stăpînire să nu facă prea mare caz de lovitura de teatru din PNL şi să se ocupe mai departe de intestinul gros al Vladimir Putin) au fost stupefiaţi de faptul că, după ce, în 2021, instalarea lui Florin Cîţu la şefia PNL prin înlăturarea lui Ludovic Orban a dat peste cap, timp de aproape şase luni, întreaga ţară, la şase luni de la Congres, Florin Cîţu e pe cale să fie debarcat din fruntea PNL.

Sînt întrutotul de acord cu aceste observaţii.

Le-aş adăuga că bramburirea unei întregi ţări pentru ca în fruntea PNL să fie Florin Cîţu şi nu Ludovic Orban a fost opera exclusivă a lui Klaus Iohannis. Acum, tot Klaus Iohannis, pune la cale bramburirea ţării pentru a-l da jos din fruntea PNL pe Florin Cîţu.

Eu însă sînt stupefiat de altceva.

De asemănarea dintre izbucnirea Răscoalei ţăranilor din martie 1907 şi izbucnirea Răscoalei liberalilor din martie 2022.

Tudor Arghezi avansa imaginea unei ţări în cuprinsul căreia, ca din senin, într-o noapte, s-a aprins vîlvătaia Răscoalei ţăranilor.

La fel am putea scrie şi despre vîlvătaia care a cuprins PNL în noaptea de marţi spre miercuri.

Debarcarea lui Ludovic Orban a fost un proces democratic, desfăşurat după toate normele unui stat de drept. În ianuarie 2021, cu un an înainte de Congresul PNL, rebelii din PNL, conduşi de Rareş Bogdan, şi-au făcut publică intenţia de a-l schimba pe Ludovic Orban. Au urmat luni de dezbateri pro şi contra, de confruntări, luni în care Ludovic Orban s-a apărat şi a atacat, iar rebelii şi-au exprimat nemulţumirile. Deşi, chiar de la început, de partea lui Florin Cîţu au trecut multe organizaţii judeţene, totuşi nu s-a întîmplat ca în cazul Răscoalei împotriva lui Florin Cîţu. Şi anume ca într-o noapte 40 de organizaţii judeţene din 41, fără un semnal anterior, fără a se exprima pînă atunci public împotriva lui Florin Cîţu, îi cer debarcarea lui Florin Cîţu. E drept, luîndu-şi în serios poziţia de şef al unui partid de Dreapta, Florin Cîţu a criticat derapajele PSD-iste ale Guvernului condus de Nicolae Ciucă. A făcut asta de luni întregi. N-a întreprins nimic practic împotriva premierului Nicolae Ciucă, deşi acesta, membru PNL, premier din partea PNL, e subordonat preşedintelui PNL, Florin Cîţu. Florin Cîţu s-a mulţumit doar să bombăne. Bombănelile sale n-au stîrnit reacţia critică a nici unui lider PNL. Şi atunci de unde şi pînă unde decizia a 40 de organizaţii de a-l înlocui pe Florin Cîţu cu Nicolae Ciucă?

Ce s-a întîmplat în noaptea de 29 spre 30 martie 2022?

Li s-a arătat în vis celor 40 de lideri judeţeni Iisus, zicîndu-le Treziţi-vă, îmbrăcaţi-vă, mergeţi la sediu şi semnaţi scrisoarea împotriva lui Florin Cîţu?

Dar nu numai atît.

Vineri, 1 aprilie 2022, răsculaţii au convocat Biroul Executiv al PNL.

 Biroul a decis în unanimitate convocarea Consiliului Naţional pentru duminică, 3 aprilie 2022. Consiliul Naţional e convocat pentru a decide ţinerea Congresului Extraordinar pe 10 aprilie 2022. Bietul Florin Cîţu, deşi încă preşedinte, n-a putut zice nici măcar miau împotriva răsculaţilor. S-a mulţumit să convoace şi el un Birou Executiv pentru sîmbătă, 2 aprilie 2022.

Sînt curios dacă va veni cineva.

Florin Cîţu n-a demisionat, n-a fost arestat preventiv şi nici n-a murit.

Cu toate acestea, desemnarea lui Nicolae Ciucă e pe repede înainte. Scrisoarea a apărut pe 30 martie 2020. Congresul de alegere a lui Nicolae Ciucă va avea loc pe 10 aprilie 2022. La 12 zile după ce liderii PNL au avut, într-o noapte, revelaţia că Nicolae Ciucă trebuie să fie preşedintele PNL.

Indiscutabil, după cum merg lucrurile, în nici două săptămîni Florin Cîţu va fi înlocuit cu Nicolae Ciucă.

Fără o minimă dezbatere, fără o minimă controversă.

Totul pe repede înainte!

În ce ţară democratică din lume, preşedintele unui partid de guvernămînt e dat jos peste noapte şi înlocuit, tot peste noapte, cu altcineva?

Mult timp, Sistemul a dictat scenei politice respectînd aparenţele.

În cazul şefiei PNL, Sistemul nu mai catadicseşte nici să respecte aparenţele.

Dictează pur şi simplu.

Dictează brutal, ostentativ.

Să ştie babuinii de români cine le sînt Stăpînii!

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro.