• Ion Cristoiu: La revizionarea Games of Thrones. Ned Stark îşi pierde viaţa, pentru că a avut milă. Maestrul Şoaptelor îi semnalează că mila sa l-a ucis pe Regele Robert.
  • Ion Cristoiu: Zicîndu-i Reginei să plece, pentru a se salva, deoarece el îi va spune Regelui Adevărul despre Jofrey, copilul care e al altuia, el a obligat-o pe Cersei să regizeze asasinarea. Altfel pierdea ea.
  • Ion Cristoiu: Alături de Să nu te încrezi în nimeni, principiul lui Degeţel, lecţia de extras din cazul Ned Startk, e Fără milă. Asta ar însemna şi Fără sentimente. Politicul exclude sentimentele, altele decît cel al setei de putere.

Căutare. Ieri dimineaţă, m-am dus la BAR, la Cataloage, sala Cartoane, pentru a căuta broşura scoasă de Aurora împotriva lui Stelian Popescu. Despre Stelian Popescu e destul de greu să afli ce cărţi îi depozitează Biblioteca Academiei. La Stelian Popescu pur şi simplu lipsesc volumele clasice ale autorului, cel puţin Predică în pustiu şi Politica de izolare. Stelian Popeşti sînt mulţi la literele St. Găsesc mai ales ingineri. Am comandat pe okazii.ro Primejdia politicii de izolare. Am dat de acest titlu în notele de la Prefaţa scrisă de Ioan Opriş Am trăit şi am văzutPrimejdia politicii de izolare. După postarea comenzii, ieri după-amiază, în timp ce mă iniţiam în procedeul easybox al Emag, ajutat de portarul de la clădirea din Piaţa Victoriei, m-a sunat vînzătorul, care s-a prezentat ca fiind Cucu. I-am zis că-l sun eu mai tîrziu, după ce termin o tărăşenie. Pe drum spre BAR, ţinînd pachetul într-o mînă şi telefonul în cealaltă, l-am sunat pe Cucu. Am aflat că e cel care mi-a dat nişte cărţi despre Campania din Est după ce am ajuns la el acasă, în Giuleşti. Deoarece abia luni ar fi disponibil, l-am întrebat dacă nu cumva mai are pe acasă cărţi de Stelian Popescu. Avea, dar de Stelian Popescu inginer. Am făcut această paranteză, deoarece la BAR Stelian Popescu se găseşte nu la Stelian Popescu pur şi simplu, ci la Stelian Popescu – jurist. Alături de teza de doctorat şi de o broşură extras dintr-o revistă de Drept, sînt trecute Predică în pustiu (pe care o comand la sală, ca să verific dacă e cea de acasă), O călătorie în Suedia, notele de călătorie după o vizită în Suedia, volumul omagial Întîlnirea unui român cu ţara şi broşura anti Stelian Popescu Stelian Popescu din toate punctele de vedere, scrisă de Mircea Damian şi publicată în octombrie 1937 la editura ziarului Lumea românească, ziar care i-a tipărit foiletoanele care alcătuiesc broşura. De ce-a fost trecut Stelian Popescu la jurişti? Să fi fost o greşeală provenită din incultură sau o acţiune dinadins făcută, pentru a ascunde adevărul despre fascistul Stelian Popescu?

*

Să n-ai milă. La revizionarea Games of Thrones. Ned Stark îşi pierde viaţa, pentru că a avut milă. Maestrul Şoaptelor îi semnalează că mila sa l-a ucis pe Regele Robert. Zicîndu-i Reginei să plece, pentru a se salva, deoarece el îi va spune Regelui Adevărul despre Jofrey, copilul care e al altuia, el a obligat-o pe Cersei să regizeze asasinarea. Altfel pierdea ea. Milă arată şi Catalyn, nevastă-sa. Pierde şi ea. Alături de Să nu te încrezi în nimeni, principiul lui Degeţel, lecţia de extras din cazul Ned Startk, e Fără milă. Asta ar însemna şi Fără sentimente. Politicul exclude sentimentele, altele decît cel al setei de putere. Deoesebirea dintre Nord şi Sud din serial stă în şiretenia tipică Puterii din Sud, în timp ce în Nord prioritate are Cavalerismul. Tot din primul sezon, acum, că ştiu destinul personajelor de-a lungul serialului, observ naivităţile Sansei. Şi descopăr că personajul e văzut în evoluţia spre maturitatea care înseamnă lipsa oricărei iluzii. De asemenea, mi se confirmă opinia despre fuşăreala din cazul Războiului dintre Vii şi Morţi. Primul sezon e o acumulare intensă de nelinişte despre apariţia Morţilor.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

*

Scriam pe 27 iulie 2014. De unde Dumnezeu au scos ziarele şi televiziunile chestia cu momentul eroic al Monicăi Macovei?!

Monica Macovei a stricat unanimitatea la Congresul Fuziunii; Monica Macovei – în război cu conducerea PDL; Monica Macovei – lăsată fără microfon la Convenţia PDL. Astfel de titluri au dominat relatările de la momentul Fuziunii, petrecut la Palatul Parlamentului. Nu de puţine ori am întîlnit oameni obişnuiţi care au fost martori sau chiar eroi ai unui eveniment relatat apoi de presă atît de aiurea faţă de ceea ce ei au văzut că se cruceau de ceea ce se poate născoci cu ochii larg deschişi. Sîmbătă, 26 iulie 2014, am fost la Convenţia Extraordinară a PDL. Am stat în primul rînd de scaune, rezervat presei, de la început pînă la sfîrşit, inclusiv în pauză. Unul dintre motivele pentru care am ales Convenţia PDL şi nu Congresul PNL a fost, aşa cum am scris pe cristoiublog.ro sîmbătă, la 11, urmărirea Monicăi Macovei. Citisem anterior în presa noastră, simpatizantă la modul absolut a Monicăi Macovei, că distinsa europarlamentară va face mare tărăboi. Ei bine, ca om care am fost la faţa locului, simt nevoia să-mi fac cruce: De unde Dumnezeu au scos ziarele şi televiziunile chestia cu momentul eroic al Monicăi Macovei?! Lucrurile s-au petrecut astfel. La chestiunea Statutului, Gheorghe Flutur, care conducea lucrările Convenţiei, a zis: Dacă doreşte cineva să aibă întervenţii pe această problemă a statutului. Monica Macovei ridică mînuţa. Gheorghe Flutur întreabă în mod firesc: Vreţi să vorbiţi? Monica Macovei răspunde: Da, dar nu despre Statut. Gheorghe Flutur reacţionează normal: Eu vă întreb de statut. Deci mergem mai departe. Monica Macovei lasă jos mînuţa şi nu mai spune nimic. Aceasta a fost rebeliunea mult cîntată a Monicăi Macovei.

După Convenţie, distinsa a dat fuga la presă pentru a-şi exprima revolta că n-a fost lăsată să vorbească. Acum, să stăm strîmb şi să judecăm drept. Monica Macovei e cea care a renunţat precizînd că ar vrea să vorbească, dar nu despre Statut. Din discursul pe care Monica Macovei susţine că ar fi vrut să-l ţină înţelegem că voia să-i avertizeze pe PDL-işti să nu uite statul de drept. Şi noi care, judecînd după tărăboiul făcut după încheierea Convenţiei, am crezut c-avea de gînd să-i întrebe pe PDL-işti cum de se pupă-n bot acum cu cei care au dat lovitura de stat din 2012 şi cu cei care-şi apără în Parlament corupţii! Din cîte se vede, discursul despre care presa zice că i-a fost interzis n-avea nimic grozav faţă de montajul literar-artistic de la Palatul Parlamentului. Să zicem însă că Monica Macovei a considerat acest Discurs crucial pentru ea şi pentru PDL. Ce-a oprit-o să nu se ridice de la locul ei, să se îndrepte spre tribună şi să ceară sălii să fie ascultată? Secvenţa de mai sus arată că revolta Monicăi Macovei s-a rezumat în Convenţie la ridicarea mînuţei ca să ia cuvîntul la o chestiune, după care s-a liniştit şi a votat şi ea constituirea Alianţei. Şi atunci unde e Revolta? Unde e stricarea Unanimităţii de către Monica Macovei? Şi eu şi confraţii mai tineri am fost acolo, în sală. Cum de ei au văzut Scandal acolo unde n-a fost nimic?!

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

Citește și