Ion Cristoiu afirmă că PSD nu va iniţia şi nici măcar nu va contribui la iniţierea procedurilor de suspendare din funcţie a lui Klaus Iohannis, anunţate de AUR, dezvăluire pe care i-a făcut-o chiar preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, pe motiv că un astfel de demers nu este oportun.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a fost marţi, 16 februarie 2021, seara, invitatul lui Ion Cristache la emisiunea România9 de la TVR.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Pe parcursul zilei, Ionuţ Cristache m-a rugat, la telefon, să intervin pe Skype spre finele emisiunii pentru a-i pune întrebări lui Marcel Ciolacu.

Gînd la gînd cu bucurie.

Şi eu căutam un prilej să aflu de la Marcel Ciolacu răspunsuri la cîteva întrebări ţinînd de politica PSD faţă de continua încălcare a Constituţiei de către Klaus Iohannis.

Luni, 15 februarie, seara, prezent în platou la emisiunea Marius Tucă Show de pe Aleph News, am profitat de intervenţia video a lui George Simion, preşedintele AUR, pentru a afla ce se mai întîmplă cu iniţiativa declanşării procedurilor de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis cu care AUR s-a fălit chiar din seara alegerilor parlamentare. Curiozitatea mea era legitimă. La două luni şi ceva de la alegeri, dinspre partea din sală, ocupată de parlamentarii AUR nu s-a mai auzit nici măcar o tuse seacă despre suspendare.

Cînd vine vorba de suspendarea preşedintelui, mulţi români, chiar şi cei pe zi ce trece tot mai revoltaţi de violarea în grup a Constituţiei de către Klaus Iohannis, sînt reticenţi faţă de Suspendare pe motiv că anterior, două Referendumuri de suspendare au fost tot atîtea eşecuri în România postdecembristă.

Eu însă m-am numărat printre cei care au susţinut şi continuă să susţină că, indiferent de rezultat, chiar dacă nu se ajunge la Referendum, iniţierea procedurilor de suspendare trebuie făcută de Opoziţie, pentru că e singurul mijloc prin care Klaus Iohannis poate fi făcut atent că încalcă grav, adică sistematic şi sfidător, Constituţia, implicîndu-se în campania electorală, patronînd şedinţe PNL şi, mai ales, convocînd la Cotroceni miniştri pentru a lucra cu el.

Convocarea miniştrilor pe post de Superpremier şi-a permis doar Carol al II-lea, dar numai după ce a dat lovitura de stat din 10/11 februarie 1938. Şi de fiecare dată, am adus ca exemplu acţiunea Opoziţiei întruchipate de PNŢCD în iulie 1994 de Suspendare a preşedintelui Ion Iliescu pentru infinit mai puţin decît a făcut şi face Klaus Iohannis. Era vorba de nişte biete ziceri ale lui Ion Iliescu într-un turneu prin Ardeal.

Pe 28 iunie 1994, parlamentarii din Opoziţie au înaintat Camerei Deputaţilor cererea de suspendare din funcţie semnată, potrivit Constituţiei, de o treime din parlamentari (167 în cazul de faţă). Potrivit programării, pe 4 iulie 1994, în şedinţa Comună a celor două Camere a fost prezentată de Ioan Mureşan, parlamentar PNŢD, Cererea de suspendare, s-a ascultat punctul de vedere al lui Ion Iliescu, înfăţişat într-o scrisoare citită de Adrian Năstase şi s-a decis să se aştepte opinia CCR. CCR, condusă de Vasile Gionea, a răspuns că declaraţiile lui Ion Iliescu nu încalcă grav Constituţia. Pe 7 iulie 1994, Parlamentul a respins (cu 242 de voturi contra şi 166 pentru) cererea Opoziţiei.

Un asemenea demers – am susţinut în mai multe rînduri – ar putea fi întreprins şi azi de Opoziţia alcătuită din PSD şi AUR. Chiar dacă Cererea ar fi respinsă prin vot (cele două partide n-au majoritatea) acţiunea ar fi un semnal puternic dat românilor că violarea Constituţiei de către Klaus Iohannis nu poate fi acceptată ca un fapt împlinit. Pentru Klaus Iohannis, dar şi pentru viitorul preşedinte, ar fi un avertisment că nu se pot hîrjoni cu democraţia.

Sub acest semn, l-am întrebat pe George Simion dacă mai iniţiază procedura de suspendare şi mi-a răspuns că da şi că abia aşteaptă să vadă reacţia PSD.

Ciolacu: „Mi se pare mai oportună schimbarea guvernului”

Marţi seara, profitînd de invitaţia lui Ionuţ Cristache, l-am întrebat pe Marcel Ciolacu ce va face PSD dacă AUR i se va adresa să fie alături în procedura de suspendare. O întrebare inevitabilă, dat fiind că AUR n-are o treime din Parlament. Pentru declanşarea procedurilor, e nevoie ca cererea să fie semnată şi de parlamentari PSD.

Marcel Ciolacu mi-a răspuns că PSD nu consideră oportună iniţierea procedurilor de suspendare. Preşedintele PSD a ţinut să sublinieze: Nu e de acord nu pentru că operaţiunea ar eşua (cele două partide n-au majoritate), ci pentru că însăşi iniţierea n-ar fi oportună. Redau mai jos fragmentul din emisiune:

Ion Cristoiu: Domnul George Simion a reiterat, probabil că eram eu prezent la emisiune, iniţiativa lor de a iniţia procedurile de suspendare a preşedintelui spunînd că abia aşteaptă să vadă cum reacţionaţi dumneavoastră. Dumneavoastră cum veţi reacţiona dacă ei iniţiază procedura deocamdată în Parlament?

Marcel Ciolacu: Păi ca să iniţiezi o astfel de procedură trebuie să ai un număr de parlamentari.

Ion Cristoiu: O treime.

Marcel Ciolacu: Momentan, domnul Simion nu are o treime din Parlament, PSD-ul are.

Ionuţ Cristache: Dar aţi ajuta la demararea unui astfel de demers?

Marcel Ciolacu: Ca să ai şi un demers care să meargă pînă la capăt trebuie să ai şi o majoritate. În acest moment PSD-ul şi formaţiunea AUR n-au această majoritate.

Ionuţ Cristache: Dar nu trebuie să-l duceţi pînă la capăt, poate fi doar un semnal politic pe care îl trageţi că uite derapajele de la Constituţie sunt penalizate.

Marcel Ciolacu: Asta vorbim din punct de vedere tehnic. Ca şi oportunitate îmi asum ceea ce spun, nu cred că în acest moment este oportună declanşarea unei proceduri de suspendare a domnului preşedinte Klaus Iohannis.

Ionuţ Cristache: De ce? Din cauză de pandemie? Din cauză de date economice?

Marcel Ciolacu: Şi de pandemie, şi de criză economică şi de context internaţional, şi de o perioadă mult prea mică care a trecut de la alegeri. Partidul Social Democrat a mai iniţiat…

Ionuţ Cristache: Dar aceasta nu e un semnal pe care îl daţi unui preşedinte – cum bine aţi spus şi dumneavoastră şi vede toată lumea care vrea să vadă – pentru viitoare abuzuri constituţionale?

Marcel Ciolacu: A depăşit o linie roşie. Ştie şi preşedintele că a făcut acest lucru. Acum, fiecare politician, fie el şi preşedinte al României, hotărăşte singur cum vrea să iasă din istorie. Din punctul meu de vedere a făcut o greşeală majoră implicîndu-se în campanie.

Ion Cristoiu: Iertaţi-mă, eu sînt atent la ceea ce se spune. Iată o ştire! Ştirea, dacă am înţeles eu bine, este următoarea: dumneavoastră nu sunteţi de acord cu iniţierea procedurilor de suspendare nu pentru că din punct de vedere tehnic n-aţi avea majoritate, ci pentru că nu consideraţi oportun. Deci dacă ar apela la dumneavoastră AUR parlamentarii dumneavoastră nu ar semna acea moţiune ca să fie o treime.

Marcel Ciolacu: Nu, nu categoric în acest moment nu. Sunt două lucruri, sunt diferite lucrurile dar nu se exclud una pe alta. Ar însemna să iniţiem un demers care nu are finalitate, pentru că nu există o majoritate. Dacă avem o majoritate i-aş propune domnului Simion să depunem o Moţiune de cenzură, să dăm acest guvern jos, al pierzătorilor. Mi se pare mai oportună schimbarea guvernului, chiar după 50 de zile, dar mai ales după ce-am văzut cu ce buget doresc să vină, decît suspendarea preşedintelui. Cred că este o temă falsă.

Ion Cristoiu: Ca o concluzie: Dacă ei au nevoie de o treime pentru a iniţia, neavând o treime, dacă apelează la dumneavoastră, dumneavoastră nu veţi fi de acord ca parlamentari PSD-işti să completeze lista aia de o treime, da?

Marcel Ciolacu: Corect. Aveţi perfectă dreptate. Consider că nu este oportună şi este o temă falsă în acest moment. Derapajele de la încălcarea Constituţiei, mai ales că nu sînt nişte fapte care se prescriu, maestre, ele pot fi invocate şi într-un moment oportun.

Ionuţ Cristache: Pot fi strînse, domnule Cristoiu, puse la dospit şi la un moment dat va face o prăjiturică frumoasă.

Ion Cristoiu: Nu, nu, nu. Staţi că aţi făcut o ştire. E foarte important, nu întîmplător l-am întrebat. E clar că nu există nici o şansă de iniţiere. Dar domnul Ciolacu înţelege ce e aia iniţiere.

Marcel Ciolacu: Da, nu există nici o şansă de iniţiere din punctul meu de vedere.

Am putut exclama:

Iată o ştire!

PSD nu va iniţia şi nici măcar nu va contribui la iniţierea procedurilor de Suspendare a lui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis poţi încălca şi de acum înainte, timp de patru ani, pînă în 2024, Constituţia.

PSD nici măcar nu te va fluiera!”.

Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro.