• Ion Cristoiu: La Conferinţă a participat şi a luat cuvîntul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. Pînă aici nimic deosebit. Mai ales că Marcel Ciolacu e din Buzău. Deosebitul apare în clipa cînd aflăm despre conţinutul discursului ţinut de Marcel Ciolacu: Un atac la adresa PNL, partenerul de guvernare şi, în acelaşi timp, Patronul PNL.
  • Ion Cristoiu: Mult mai deosebitul (să-mi fie iertată forţarea limbii române pentru a-mi ieşi o figură de stil!) apare însă dintr-un alt fapt: La conferinţă a fost prezent şi Vasile Dîncu, ministrul demisionar de la Apărare. A fost prezent şi a ţinut şi un discurs. Discurs în care l-a atacat pe Klaus Iohannis.
  • Ion Cristoiu: E o întîmplare? Fireşte că nu. Marcel Ciolacu s-a remarcat şi se remarcă prin calculul rece folosit în conducerea PSD şi în relaţia cu PNL şi cu Klaus Iohannis. El nu e omul care să facă gesturi întîmplătoare mai ales cînd e vorba de Patronul coaliţiei. El ştie că a da în Klaus Iohannis înseamnă a da în existenţa Coaliţiei.

Ion Cristoiu: La Conferinţă a participat şi a luat cuvîntul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. Pînă aici nimic deosebit. Mai ales că Marcel Ciolacu e din Buzău. Deosebitul apare în clipa cînd aflăm despre conţinutul discursului ţinut de Marcel Ciolacu: Un atac la adresa PNL, partenerul de guvernare şi, în acelaşi timp, Patronul PNL.

Vineri, 28 octombrie 2022, s-a desfăşurat la Buzău Conferinţa judeţeană de alegeri. Din cîte se ştie, în această perioadă au loc în PSD, la diferite nivele, alegeri. La un nivel precum cel de Conferinţă judeţeană participă, de regulă, preşedintele PSD. E un bun mijloc de îmbărbătare, dar şi de verificare a stării de luptă a trupelor. Cunoscătorii iţelor politice postdecembriste ar spune că e şi un mijloc de a-i face pe delegaţi să-l aleagă pe cel preferat de preşedintele PSD.

La Conferinţă a participat şi a luat cuvîntul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. Pînă aici nimic deosebit. Mai ales că Marcel Ciolacu e din Buzău. Deosebitul apare în clipa cînd aflăm despre conţinutul discursului ţinut de Marcel Ciolacu:

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
AI 2% ȘANSE SĂ AI BILET LA ERAS TOUR
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Un atac la adresa PNL, partenerul de guvernare şi, în acelaşi timp, Patronul PNL.

Mult mai deosebitul (să-mi fie iertată forţarea limbii române pentru a-mi ieşi o figură de stil!) apare însă dintr-un alt fapt:

La conferinţă a fost prezent şi Vasile Dîncu, ministrul demisionar de la Apărare.

A fost prezent şi a ţinut şi un discurs.

Discurs în care l-a atacat pe Klaus Iohannis.

Vasile Dîncu a fost ministru al Apărării din partea PSD. El şi-a motivat în scris demisia prin faptul că-i e imposibil să colaboreze cu Preşedintele României, comandantul suprem al Armatei.

Aşa cum am mai scris, postarea pe reţelele sociale a unui astfel de text al demisiei echivalează cu un atac năprasnic la Klaus Iohannis. Vasile Dîncu scrie că imposibilitatea colaborării s-a manifestat în cazul unor proiecte şi decizii. Altfel spus, preşedintele a vrut să impună Ministrului Apărării, în stilu-i specific de Jupîn al ministerelor (nu e Guvernul Meu”?) o serie de decizii pe care ministrul Apărării le-a respins considerîndu-le aiurea, ca să nu spun, iresponsabile.

Klaus Iohannis e cunoscut ca un tip ranchiunos. Scena cu paltonul aruncat pe capotă din debutul primului mandat spune totul despre rolul uriaş al rolului jucat de hormonii aroganţei stupide în deciziile lui Klaus Iohannis luate deseori în numele României. Ştiindu-l fără cruţare cînd e vorba de a-şi revărsa ranchiunele, nici un ministru n-a îndrăznit pînă acum să-l atace pe Klaus Iohannis. Chiar şi cînd a ştiut că autorul demiterii a fost însuşi chiriaşul de la Cotroceni. Vasile Dîncu e din acest punct de vedere autorul unei premiere în cele două mandate ale Ranchiunosului. Fireşte, Vasile Dîncu nu e de la PNL. În PNL, domneşte teroarea cînd vine vorba de Klaus Iohannis. Chiar şi cînd merg la W.C., liderii PNL nu îndrăznesc să se gîndească la Klaus Iohannis decît în poziţie de drepţi. Numai că lui Vasile Dîncu nu-i stă în fire astfel de lovituri. Dacă a invocat public în demisie conflictele cu Klaus Iohannis înseamnă că el n-a făcut-o de capul lui. A făcut-o în numele PSD, în cadrul a ceea ce s-ar putea numi ofensiva PSD împotriva lui Klaus Iohannis.

Vasile Dîncu a fost invitat la Conferinţa de la Buzău de Marcel Ciolacu. Preşedintele PSD îl ştie pe Ranchiunosul Klaus Iohannis. Ştie că simpla invitare a celui care l-a înfruntat public îl seacă la ficat pe Klaus Iohannis. PSD e membru al Coaliţiei de Guvernare. Adus la Guvernare de Klaus Iohanis. A-l invita pe Vasile Dîncu are semnificaţia unei sfidări aduse celui care Patronează Coaliţia şi de care depinde existenţa Coaliţiei.

Vasile Dîncu nu numai c-a fost invitat să participe. El a fost invitat să ţină şi un discurs delegaţilor. Discursul, din care am dat un fragment în jurnalul meu video, conţine un atac violent la adresa lui Klaus Iohannis:

Spuneam că ar fi necesar să ne păstrăm identitatea şi să fim atenţi la ea şi pentru că o coaliţie, cum este cea de acum, uzează. Şi eşti obligat să faci concesii. Nu trebuie să facem, însă, concesii legate de identitatea noastră, pentru că sunt cîteva lucruri necesare pe care trebuie să le facem în viitor. În primul rînd, cum zic ardelenii… Ştiţi că este un banc cu un ardelean care a pierdut trenul în Gara de Nord şi care spunea: Ce înseamnă să nu ai lucrul tău!

În primul rînd, trebuie să vedem în viitor să avem lucrul nostru. Adică să avem un guvern, nu al nostru, al PSD, ci un guvern pentru români, pentru oamenii nevoiţi, cei care au avut ghinion. Este necesar să fie un guvern care să fie condus, în primăvară, de Marcel Ciolacu. Am încredere că alături de el şi cu un program de guvernare, al nostru, România va reuşi să iasă din această pasă proastă în care se află, inclusiv din perspectiva imaginii.

În al doilea rînd, cred că ne mai trebuie un lucru, care să fie lucrul nostru. Să avem un preşedinte, nu al nostru. Dintre noi, un preşedinte pentru români. Este nevoie, şi studiile noastre sociologice arată acest lucru, în ultima perioadă, tot mai mult. Este nevoie de lideri empatici, atît la nivel general, la nivelul cel mai înalt, cît şi la nivelul judeţului. Este nevoie de lideri care să-i înţeleagă pe oameni, să se apropie de suferinţa lor. Nu poţi să te ascunzi după promptere şi să vorbeşti numai după promptere. ”

Aşadar, Marcel Ciolacu îl invită să vorbească delegaţilor la Conferinţa judeţeană Buzău pe cel care l-a atacat pe Klaus Iohannis denunţîndu-i incapacitatea de a lucra cu un ministru altfel decît un Sultan cu supuşii săi. Luînd cuvîntul, Vasile Dîncu lansează un atac şi mai puternic împotriva lui Klaus Iohannis.

E o întîmplare?

Fireşte că nu.

Marcel Ciolacu s-a remarcat şi se remarcă prin calculul rece folosit în conducerea PSD şi în relaţia cu PNL şi cu Klaus Iohannis. El nu e omul care să facă gesturi întîmplătoare mai ales cînd e vorba de Patronul coaliţiei. El ştie că a da în Klaus Iohannis înseamnă a da în existenţa Coaliţiei. PNL îl consideră pe Klaus Iohannis ca un Alah al lor.

Îl poţi ataca pe Alah dacă eşti în coaliţie cu credincioşii de la PNL?

Fireşte că nu.

Nu, dacă vrei să păstrezi Coaliţia.

Da, dacă vrei s-o rupi.

PSD prin Marcel Ciolacu atacă zilnic PNL.

Nu ăsta e semnul că ar vrea să rupă Coaliţia.

Semnul e atacarea lui Klaus Iohannis, Tatăl din Ceruri al PNL-iştilor.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro