• Ion Cristoiu afirmă că războiul din Ucraina va mai dura, iar sancțiunile impuse Rusiei vor afecta întreaga lume, interconectată din punct de vedere economic.
  • Aceasta ar urma să fie cea mai grea lovitură dată globalizării, după cea resimțită în timpul pandemiei de coronavirus.
  • Ion Cristoiu explică de ce războiul din Ucraina va lovi puternic globalizarea, dând exemplul companiilor multinaționale care își asigură materia primă și forța de muncă din mai multe țări.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că războiul din Ucraina va mai dura, iar sancțiunile impuse Rusiei vor afecta întreaga lume, interconectată din punct de vedere economic, fiind cea mai grea lovitură dată globalizării, după cea resimțită în timpul pandemiei de coronavirus.

Avem război economic. Situația escaladează de la o zi la alta. Nenorocirea acestui război este faptul că el are loc într-o lume globalizată.  Din cauza aceasta, sancțiunile aplicate Rusiei afectează nu numai Rusia și nu numai pe cei care le pun, Occidentul. Nu, pe toată lumea. Mi s-a părut o absurditate ce spunea UE, domne, nu trebuie să mai avem dependență de gaz. Nu observați că noi suntem o lume dependentă? Interconectată. Oprirea curselor aeriene de la Moscova lovește și Pakistanul. Nu lovește numai Rusia sau numai America”, a afirmat publicistul sâmbătă seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu explică de ce războiul din Ucraina va lovi puternic globalizarea, dând exemplul companiilor multinaționale care își asigură materia primă și forța de muncă din mai multe țări.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Pandemia a fost prima mare lovitură dată globalizării. Până la pandemie, lumea era interconectată. Plecai cu avionul de la Tokyo, te duceai repede la Londra, cumpărai… city break, da? După aceea, interzicând zborurile, statele lumii au făcut un prim efort de a se gestiona singure. Acest război, care va dura, va da cea mai grea lovitură globalizării. În primul rând lumea încă mai e țesută (întrepătrunsă). Deci tu ai blocat cursele aeriene, Rusia a blocat să treci pe deasupra, dar afectează și Pakistanul, deși el nu e implicat. Îl afectează pentru că suntem interconectați. Ai scos McDonalds din Rusia, dar ăla lua carne de altundeva”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu este de părere că, în urma acestei lovituri date globalizării, ne vom întoarce la statul-națiune, care va încerca să-și producă bunurile necesare în interiorul granițelor.

Până acum lumea s-a bazat pe această chestie. Bă, mă duc și fac o fabrică în România. Păi de unde iau cupru. Păi iau din Iran. Globalizarea a dus la cea mai mare circulație a mărfurilor, forței de muncă. Prima mare lovitură este că acum fiecare stat încearcă să fie autarhic. Putin nu bate câmpii când spune bă, ne ajută, că nu mai cumpărăm, vrem să facem oțelul nostru. China, le fel. Fiecare stat să pornească pe lângă înarmare, să spună bă, pun eu castraveți, nu mai iau de la alții. O întoarcere la Evul Mediu, la statul-națiune care se dezvoltă singur. Este un război contra globalizării. În lumea de azi ca să produci ceva, nu ai nevoie de materia primă din statul ăla. Vrei să faci scaune, da? Nu ai lemnul, dar îl cumperi de dincolo. Acum nu mai poți. Încetul cu încetul zici bă, trebuie să fac rost de lemnul meu”, a susținut publicistul.

Ion Cristoiu nu exclude să asistăm în urma acestui război la o împingere a Rusiei către piața economică din Asia.

Toate aceste sancțiuni și război cu Occidentul duc la pierderea occidentalismului pe care l-a făcut Elțîn, Gorbaciov și chiar Putin o vreme. Atunci Rusia este împinsă către Asia și poate că se face acolo o piață a Asiei. Încă o dată, lumea de azi era o lume întrețesută, cu schimburi comerciale”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că vom asista la o reîmpărțire globală a înfluenței nu numai militare, ci și economice.

Va fi o reîmpărțire globală, dar economică pentru că în momentul în care nu mai poți să iei lemn din America încerci să-ți faci tu sau o țară cu care ești aliat. E o întoarcere. Militaricește fiecare țară spune bă, trebuie să mă înarmez pe cont propriu, nu mai merge așa… pentru că Rusia a făcut ceva inimaginabil. Ea a dovedit că se poate. Ca și la începutul pandemiei. Pandemia ne-a arătat că se poate. Adică nu-și imagina nimeni că în secolul 21 o țară independentă să fie atacată, fără declarație de război (…) Ăsta a fost principalul șoc, nu agresiunea. Nimeni nu se aștepta (…) Asta a făcut pe toată planeta să zică bă, se poate întâmpla oricând (…)”, punctează publicistul.

Ion Cristoiu remarcă și instalarea la nivelul statelor lumii a unei prudențe în ceea ce privește respectarea regulilor consacrate până acum. „Toate statele au devenit prudente în legătură cu ordinea. Fiecare stat, nu numai beligeranții (…) Ordinea mondială era ca ordinea de la noi, care te face să ieși din casă, nu la 12 noaptea, că nu vine unul în plină stradă să te jefuiască. Știi că ăla se teme de consecințe, da? Ce a făcut Rusia a arătat că a apărut un stat care ignoră ordinea, regula. Și-atunci de aia este așa de greu de ieșit din acest război. Pentru că dacă dai dreptate Rusiei, Ucraina încheie un armistițiu, orice om din occident zice bă, dar dacă locul Rusiei îl ia Turcia? Occidentul nu cu Rusia are treabă, ci cu exemplul. Precedentul, dar nu precedentul creat de agresiune, ci de nerespectarea oricărei reguli”, a mai spus publicistul