• Ion Cristoiu: Formarea Guvernului Goga, produs nemijlocit al şmecherului Carol al II-lea, îl nemulţumeşte pe Stelian Popescu. În comentariul Surprindere şi dezamăgire din Universul, 14 ianuarie 1938, publicistul îl acuză pe Octavian Goga de a fi format guvernul cu „neofripurişti”.
  • Ion Cristoiu: Universul, Duminică, 5 ianuarie 1941 relatează despre un eveniment petrecut pe 2 ianuarie 1940: Coborînd de la cabana legionară, Majestatea Sa a mers la vila d-lui general Antonescu, împreună cu ceilalţi, unde li s- a servit masa. În timpul mesei, un grup de legionari au colindat la casa d-lui general Antonescu, cu Pluguşorul. M.M. L.L. şi ceilalţi au ieşit pe terasa vilei, mulţumind legionarilor.
  • Ion Cristoiu: Universul din 6 ianuarie 1941 anunţă debutul unei campanii de moralizare a vieţii publice la ordinele Generalului Ion Antonescu. O ordonanţă emisă de primarul general al Capitalei îşi propune stîrpirea prostituţiei şi interzicerea bacşişului la hoteluri.

. Formarea Guvernului Goga, produs nemijlocit al şmecherului Carol al II-lea, îl nemulţumeşte  pe Stelian Popescu. În comentariul Surprindere şi dezamăgire din Universul, 14 ianuarie 1938, publicistul îl acuză pe Octavian Goga de a fi format guvernul cu „neofripurişti”. Prilej pentru ziarist de a reaminti ce înseamnă fripturişti:

„Cum să nu fi fost surprinsă (opinia publică n. n.) cînd, din primul moment, s-a recurs la «fripturişti», cum i-a numit odinioară d. prof. Iorga pe acei politicieni care, după ce şi-adapă setea de arivism la izvorul ideologiei unui partid, după ce devin «electori», reputaţi prin temeiul unui anumit program, trec la adversari în schimbul unui portofoliu ministerial sau în schimbul unor situaţii ori promisiuni de situaţii la care nu se aşteptau?”

2. Din ziare. Universul, Duminică, 5 ianuarie 1941 relatează despre un eveniment petrecut pe 2 ianuarie 1940:

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„MM. LL. REGELE MIHAI şI REGINA MAMĂ OASPEŢI AI D-LUI GENERAL ANTONESCU LA PREDEAL

Predeal, 2 ianuarie

Joi dim. la ora 10 jum. a sosit în staţiunea noastră, venind cu automobilul dinspre Sinaia, M. S. Regele Mihai şi Regina Mamă.

M. M. L. L. au coborît din maşină la vila d-lui general Antonescu, conducătorul statului. La sosire au fost întâmpinaţi de d-na şi d. general Antonescu, d. Horia Sima, vicepreşedinte ai consiliului de miniştri şi comandantul Mişcării legionare, şi d. Mihail Antonescu, ministrul Justiţiei.

Înainte de a se servi masa, M. S. Regele Mihai, însoţit de d-nii general Antonescu, Horia Sima, Mihai Antonescu, maior Tomescu, aghiotant regal, col. Famliil, lt. col. Medeleanu şi locot. Vergoti au urcat pe vîrful Susai, din apropierea staţiunii noastre, unde au vizitat cabana legionară. Aici au stat timp de o oră, Majestatea Sa interesîndu-se de sporturile de iarnă.

Cu acest prilej s-a servit un ceai, de camarazii legionari.

Coborînd de la cabana legionară, Majestatea Sa a mers la vila d-lui general Antonescu, împreună cu ceilalţi, unde li s- a servit masa.

În timpul mesei, un grup de legionari au colindat la casa d-lui general Antonescu, cu Pluguşorul.

M.M. L.L. şi ceilalţi au ieşit pe terasa vilei, mulţumind legionarilor.

La ora 4 d. a., M.M. L.L. au părăsit Predealul, plecînd cu automobilul spre Sinaia. ”

Ca să vezi!

 Legionarii îi colindă pe Mihai şi pe Regina Mamă!

3. Universul din 6 ianuarie 1941 anunţă debutul unei campanii de moralizare a vieţii publice la ordinele Generalului Ion Antonescu. O ordonanţă emisă de primarul general al Capitalei îşi propune – Stîrpirea prostituţiei şi interzicerea bacşişului la hoteluri:

„Propaganda începută pentru stăvilirea şi chiar stîrpirea prostituţiei, care se practica pînă în prezent în diferite feluri, continuă prin ordonanţa d-tul primar general Ion Vântu, ordonanţă privind hotelurile.

Odată cu practicarea prostituţiei în hoteluri, ordonanţa interzice şi bacşişul, hotărînd pentru personalul de serviciu o sumă fixă, globală.

Iată ordonanţa:

1. Localurile cu firmă înregistrată de «Hotel» nu vor putea găzdui femei de moravuri uşoare nici ca chiriaşe, pasante sau cu luna şi nici ca angajate sub vreo denumire oarecare.

2. Hotelierii pot închiria camere vizitatorilor pasanţi şi pentru mai puţin de 24 ore, fiind obligaţi însă a le întocmi fişe şi a-i trece în registrul de poliţie.

Vizitatorii sunt datori să semneze fişa indicînd data şi ora atît a intrării, cît şi a plecării din hotel.

3. Se stabileşte drept «fix de Serviciu» numai pentru personalul de hoteluri: portari, madame, londonieni, comisioneri, precum şi personalul de lift.

a) 15% pentru pasagerii cari locuiesc pînă la 5 zile;

b) 12% pentru pasagerii cari locuiesc mai mult de 5 (cinci) zile.

Acest procent se va calcula la preţul locaţiunii.

Dreptul ”fix de serviciu” se va repartiza de hotelieri în felul următor:

2% pentru comisioneri şi personalul de lift;

13% şi respectiv 10% se va împărţi luînd jumătate serviciul de poartă şi jumătate serviciul de etaj (madame şi londonian).

4. La hotelurile mici unde dreptul ”fix de serviciu” stabilit în articolul precedent nu va corespunde salariului minimal stabilit de ministerul muncii, patronii vor fi obligaţi a suporta diferenţa pînă la complectarea lui.

5. Bacşişul sub orice formă se desfiinţează.

Hotelierii vor expune în fiecare cameră şi holuri, la loc vizibil, scrisă cu litere de 5 cm., pe un carton de dimensiunile 15 cm­/30 cm., dispoziţiunea:

«BACŞIŞUL INTERZIS»

Contravenienţii la prezenta ordonanţă vor fi sancţionaţi conform legilor în vigoare.

Dispoziţiunile prezentei ordonanţe se vor aplica cu începere de la 5 Ianuarie 1941, pînă la noi dispoziţiuni.”

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro