Publicistul Ion Cristoiu afirmă că războiul din Ucraina va mai dura, iar regimul lui Putin se va prăbuși numai dacă se va face pace, soluție care depinde de presiunea americanilor asupra lui Volodimir Zelenski. Până la soluționarea conflictului, publicistul consideră că Occidentul alimentează succesul lui Putin prin restricțiile impuse europenilor din cauza crizei energetice și renunțarea la principiile care l-au consacrat.

“Regimul lui Putin se va prăbuși dacă se face pace. Adică, dacă Zelenski ar avea geniu și ar zice, bine, gata facem, vă dăm cutare, în acel moment absența stării de război de la ruși, adică absența stării de normalitate… acum la ruși nu are cum să se întâmple, e război, e o criză, ca și în viața unui om,  sunt bolnav, nu am eu timp de subtilități, dar dacă s-ar face pace, rusul ar spune bine, și? Acum el e de acord cu toate legile, cu austeritatea… bă, e război, nu avem ce face, mai ales că propaganda rusă exploatează această aruncare a occidentului în joc, că la ei nu e ideea că ne batem cu Ucraina. Nu, ne batem cu NATO. Dar dacă s-ar face pace, după o lună rusul ar zice s-a făcut pace, și? Nu ar trebui acum să se ridice sancțiunile să trăim și noi mai bine?”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la SMART TV.

Cine crede că va fi ca în pandemie se iluzionează. Oameniii nu vor mai dispuși să accepte restricții”

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Ion Cristoiu este convins că bunăstarea postbelică nu se va mai repeta, deși s-a creat iluzia că e veșnică, iluzie care în ultimii zece ani a dus la dispariția liderilor politici autentici și respingerea partidelor tradiționale.

“Ultimul război fusese în 1870, războiul franco-prusian, mai acătării. Începând cu 1900 s-a creat imaginea că nu va mai fi niciodată război. Adică lumea începuse să trăiască bine, chiar era La belle epoque. Și a venit primul Război Mondial. Cred că a fost o perioadă care nu se va mai repeta. Nu va mai fi perioada asta postbelică, de prosperitate. Și în acești ultimii 10 ani oamenii, Occidentul nu au mai avut nevoie de lideri. Pentru că a fost bine. (…) politicienii au fost aleși în ultimii 10 ani pe ideea hai că-l votez pe ăla că e în chiloți. De aia au câștigat Cinque Stelle în Italia, USR la noi, partidele astea, bă e cool. Oamenii au respins partidele tradiționale că trăiau bine. Adică nu au văzut în vot, nu li s-a spus bă, dacă îi votați pe ăia trăim mai bine. Nu, a fost acest sentiment că bunăstarea va fi eternă, a susținut publicistul.

Ion Cristoiu spune că oamenii vor accepta de nevoie restricțiile impuse de criza energetică, dar liderii politici nu trebuie să-și facă iluzii că vor fi supuși ca în pandemie și nu exclude apariția revoltelor sociale dacă războiul continuă.

“Dacă va dura criza și războiul durează, oamenii nu vor avea ce face, vor fi obligați să stea și la 19 grade în casă iarna, dar nu pentru că i-a convins Macron. Vor spune asta e, nu avem ce face, vor face gălăgie, vor ieși în stradă… Cine crede că va fi ca în pandemie se iluzionează… oameniii nu vor mai dispuși să accepte restricții, dar, până la urmă, vorba lui Lenin, statul burghez are armată, are poliție… Nu văd terminat războiul, nu are cum să se termine, deși rușii se apropie de terminarea operațiunii cu Donbas-ul. Ei au foarte mare interes să elimine imaginea că se opun exportului de cereale pentru că afectează lumea a treia. În spatele Rusiei e o întreagă planeta și a fost o campanie destul de bine făcută de occident că în Libia nu e grâu din cauză că rușii nu-i lasă. De aia au plecat din Insula Șerpilor, de aia sunt de acord să dea drumul la exportul de cereale. Bine că și ei au interesul pentru că anul acesta au o recoltă uriașă”, a explicat publicistul.

„Principala presiune pentru oprirea războiului trebuie să vină de la americani”

Ion Cristoiu spune că războiul din Ucraina s-ar putea încheia dacă SUA pun presiune pe Volodimir Zelenski să accepte pacea, renunțând la teritoriile dorite de ruși.

„Principala presiune pentru oprirea războiului trebuie să vină de la americani. Dacă și Biden l-ar sfătui pe Zelenski… Mereu spun e o bucată de pământ. Noi suntem acum în istorie, merge, nu stă pe loc. Taiwanul a fost al Chinei, nu mai este. Nu merită, în perspectiva unei istorii să sufere 80% din ucraineni, să sufere tot Occidentul, să suferim noi pentru că rușii au luat o bucată de pământ ucrainenilor. Nu deschide drumul către alte nenorociri. Rușii nu vor mai repeta experiența asta. Nu a fost nici pentru ei bine. Știu, că așa se tem. Nu, nu merită. În iulie 1940, acum îmi dau seama, au noștri au fost buni când au cedat Basarabia. Până la urmă au luat-o, e o bucată de pământ. Aaa, dacă era chestia inițială, că voiau să șteargă Ucraina, să impună un regim, da. Viața e complicată, poate moare Putin peste un an, poate se destramă Rusia… ideea că aici se termină istoria e o prostie”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu atrage atenția că Occidentul a început să semene tot mai mult cu Vladimir Putin prin impunerea unor restricții legate de criza energetică și renunțarea la principii, care au dus la compromiterea instituțiilor democratice.

„Până la urmă, succesul uriaș al lui Putin vine nu din criză, vine din faptul că Occidentul începe să semene tot mai mult cu rușii, cu el. Adică interzic, raționalizează, renunță la principii. Care e noutatea? (…) Acest Occident mare a supraviețuit pentru că a ținut cont de principii. Indiferent cine a venit, a păstrat principiile. E, acum încep să cedeze. Până la urmă asta poate fi un succes (al lui Putin). Eu nu interziceam Russia Today, nu făceam acea rusofobie. Este rasism. Ce vină are un jucător rus că e rus?  Eu vorbesc de principiile occidentale. Aaa, nu joci la Wimbledon dacă te-ai dus în Ucraina și ai tras. Ce vină au actorii, sportivii că s-au născut ruși? Ce vină au nemții că l-au avut pe Hitler? Nu este corect, nu este civilizat să obligi pe cineva să spună eu pot să joc la Wimbledon și nu sunt de acord cu Putin. Ce legătură are una cu alta? Toate aceste costă. Costă presa care s-a compromis. O serie întreagă de instituții ale democrației se compromit și nu se justifică (…) Iar războiul se lungește”, a mai spus publicistul.