Publicistul Ion Cristoiu afirmă că revocarea ministrului liberal al Finanțelor, Alexandru Nazare, este o nouă lovitură dată democrației prin care s-a urmărit scoaterea lui Ludovic Orban din cursa pentru șefia PNL și instalarea cu orice preț a lui Florin Cîțu la cârma partidului până când președintele Iohannis va încheia mandatul la Cotroceni și îl va înlocui în fruntea liberalilor.

“Sunt două aspecte ale acestei probleme. Primul, foarte important și neglijat de presă și de clasa politică, și anume că este o nouă lovitură dată democrației. Din 2005, de când a venit Traian Băsescu și apoi a continuat Klaus Iohannis, asistăm la o transformare a formelor democratice într-o formă fără fond. Klaus Iohannis lucrează cu miniștrii încălcând grav Constituția. Este un lucru foarte periculos în România. Se încalcă, nu se întâmplă nimic și devin lucruri normale”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu a reamintit că primul derapaj grav a avut loc odată cu revocarea lui Vlad Voiculescu (USRPLUS) de la conducerea Ministerului Sănătății, arătând că și înlăturarea acestuia, ca și în cazul lui Alexandru Nazare, s-a făcut fără o decizie statutară luată în partidul care l-a promovat în Guvern.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

“Prima dată derapajul a fost în cazul lui Vlad Voiculescu. De ce? Democrația înseamnă că partidele mici sau mari participă la alegeri. În timpul campaniei electorale, ele promit alegătorilor că dacă le dau votul vor face și vor drege. În momentul în  care ajung la guvernare, făgăduielile electorale se transpun în practică prin miniștrii desemnați de partid în guvern și sprijin parlamentar (…) Miniștrii răspund în fața partidului (…) Vlad Voiculescu a fost desemnat de USRPLUS, iar Alexandru Nazare de PNL. (…) În consecință, premierul, indiferent cine o fi el, se duce în fața Biroului Politic al partidului și spune că e nemulțumit și propune revocarea și supune votului. Nu președintelui de partid, ci forului statutar care l-a propus. Dacă acceptă revocarea, numesc și pe cineva în locul lor”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu susține că decizia revocării lui Alexandru Nazare a fost făcută cu aprobarea președintelui Iohannis, fiind o mișcare cu caracter abuziv-ostentativ.

“Democrația înseamnă democrație de partid, înseamnă partide (…) Dacă nu facem așa, nu are niciun rost să mai facem alegeri. Nu Florin Cîțu și-a permis, președintele Iohannis, ca și la Vlad Voiculescu. Președintele României a aprobat asta în 10 minute. Esența acestei mișcări nu o putem înțelege decât de la caracterul abuziv-ostentativ. Dacă la Vlad Voiculescu a mai fost o pregătire a opiniei publice, deodată ne-am trezit la Nazare, la ora 10.30, dimineață, pe surse, că el va fi revocat, la 11.00 s-a confirmat și la 16.00 era gata. Fără nicio explicație, fără ca premierul să se ducă la PNL, poate chiar la ședința de coaliție”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că scopul acestei mișcări a fost o demonstrație de forță care să le arate susținătorilor lui Ludovic Orban în cursa pentru șefia PNL că au ales tabăra greșită, ceea ce pentru liderul PNL este similar cu ieșirea din competiție.

“Scopul a fost o demonstrație de forță. Exercițiul bocancului dat în gură lui Orban, așa cum s-a întâmplat cu USRPLUS. E aproape asemănătoare mișcarea. Atunci s-a făcut dinadins abuziv pentru că s-a calculat și s-a spus că cei de la USRPLUS au două posibilități: să iasă (…) de la guvernare sau să rămână. Și ce credeți? Rămân. Și au rămas. Dincoace, s-a făcut un exercițiu cu Orban. Ce face Ludovic Orban prin această sfidare, fățișă, dinadins. Au fost două posibilități. Orban face ce a făcut acum, nimic, sau să convoace conducerea partidului să-i retragă sprijinul politic premierului. Și-atunci, el știindu-l, că au profilul lui Orban, așa a reacționat. În acest moment, Orban poate să se ducă să se culce”, a susținut publicistul.

Președintele are nevoie de Cîțu să-i ia locul la președinția PNL până termină mandatul”

Ion Cristoiu afirmă că președintele Iohannis vrea să-l răstoarne pe Ludovic Orban, care oricum a pierdut totul în cursa pentru șefia PNL, dar care mai speră încă să se întoarcă în genunchi și să fie iertat.

“Președintele Iohannis vrea să-l răstoarne pe Orban. Cîțu este întâmplător candidat la șefia PNL. Președintele are nevoie de Cîțu să-i ia locul la președinția PNL până termină mandatul (…) Care a fost demonstrația de forță: Bă, proștilor, de ce rămâneți cu Orban, că, uite, a venit Cîțu și l-a mâncat, duceți-vă la cel puternic. Deci, la ora actuală, Orban a pierdut totul (…) Orban ar trebui să renunțe la cursa pentru șefia PNL pentru că oricum îl scot (…) Ludovic Orban mai speră că se poate întoarce în genunchi. Ce nu știe el e că nu se poate întoarce. El mai speră că cel de la Cotroceni va spune: bine, mă, hai… ca sultanul. Dar, nu. Aceste alegeri nu sunt alegerile lui Cîțu, sunt răsturnarea lui Ludovic Orban de către Klaus Iohannis”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu susține că, dacă Ludovic Orban nu se va retrage de bună voie, se va repeta scenariul unui alt liberal, Iulian Dumitrescu, al cărui apropiat a fost înhățat de DNA.

“Se va arunca în  joc totul. Nazare, acum e începutul. O să vedeți. Vă spun de pe acum cum va fi dacă Orban nu vrea să se retragă. Un apropiat al dlui Orban va fi înhățat de DNA  pentru o afacere. După ce va fi înhățat, în presa lor o să apară stenograme de unde rezultă că ăla a stat de vorbă cu Ludovic Orban. Nu atât de tare încât să fie înhățat și Orban. Ba chiar Orban va fi chemat ca martor. De data aceasta va fi scenariul Iulian Dumitrescu. Se face tărăboi, începe manipularea, dar de fapt x e prieten cu Orban și se spune că…DNA nu va merge pe ideea de Orban, dar în referat de arestare a lui ăla vor apare stenograme, ca și la Dumitrescu (…) Deci concluzia este aceasta. Se va face și dacă se dărâmă țara. Orban nu câștigă, nu are cum, gata”, a conchis publicistul.