• Ion Cristoiu: Marţi, 6 decembrie 2022, Cancelarul Austriei a declarat înaintea reuniunii că se opune în continuare extinderii Spaţiului Schengen cu Bulgaria şi România. Pentru mine nu această declaraţie mă face să cred că Austria va merge pînă la capăt, ci altceva, mai important: Luni, pe la prânz, televiziunea de partid şi de stat Digi 24, oficiosul regimului Iohannis, a difuzat materialul Austria dansează cum îi cîntă Rusia.
  • Ion Cristoiu: Nu vom intra în Schengen din cauza Rusiei, care acţionează prin intermediul Austriei. E ridicol? Fireşte că da. Numai că imediat toate siturile şi televiziunile de partid şi de stat, ca sub puterea unei baghete magice, s-au năpustit asupra Austriei ca slugă a Rusiei.
  • Ion Cristoiu: Asta înseamnă că Puterea ştie că Austria se va opune pînă la capăt. Şi atunci s-a scos din lada cu clişee a stalinismului sloganul Duşmanul de clasă e de vină că nu sînt măsline pe piaţă!

Şo pe Austria! Admiterea noastră în Spaţiul Schengen a luat deja înfăţişarea unei finale de cupă mondială în prelungiri. Nu doar Klaus Iohannis, dar şi alţi lideri români, susţin că Se mai joacă. Se joacă pînă în ultima secundă a meciului, altfel spus, chiar şi pînă se încheie Consiliul JAI. Am scris şi am spus în Jurnalul meu video că sigur vom intra în Schengen. Aserţiunea mea îşi avea explicaţia în decizia Comisiei Europene de a realiza un Plan de prevenire a migraţiei ilegale pe ruta Balcanilor de Vest aşa cum a cerut Austria la reuniunea JAI din 25 noiembrie 2022. Am fost convins că Austria a anunţat opunerea la admiterea noastră şi a Bulgariei invocînd Ruta Balcanii de Vest, deşi România nu face parte din Rută, pentru a obţine Planul de la Comisia Europeană, cea care a garantat pentru România şi Bulgaria. Pentru cancelarul Austriei, reuniunea de la Tirana din 6 decembrie 2022 era un bun prilej de a da înapoi. Cu toate acestea, marţi, 6 decembrie 2022, Cancelarul Austriei a declarat înaintea reuniunii că se opune în continuare extinderii Spaţiului Schengen cu Bulgaria şi România.

Pentru mine nu această declaraţie mă face să cred că Austria va merge pînă la capăt, ci altceva, mai important:
Luni, pe la prânz, televiziunea de partid şi de stat Digi 24, oficiosul regimului Iohannis, a difuzat materialul Austria dansează cum îi cîntă Rusia. E clar, nu-i aşa?

Nu vom intra în Schengen din cauza Rusiei, care acţionează prin intermediul Austriei.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?

E ridicol?
Fireşte că da.
Numai că imediat toate siturile şi televiziunile de partid şi de stat, ca sub puterea unei baghete magice, s-au năpustit asupra Austriei ca slugă a Rusiei.

Asta înseamnă că Puterea ştie că Austria se va opune pînă la capăt.
Şi atunci s-a scos din lada cu clişee a stalinismului sloganul Duşmanul de clasă e de vină că nu sînt măsline pe piaţă!

Dincolo de sugestia că Puterea şi-a luat adio de la Schengen, manevra, pe cît de penibilă, pe atît de şmecherească, ne confirmă un adevăr:
Presa noastră a devenit presă de partid şi de stat.

Un semnal grav pentru Klaus Iohannis. Marius Manole, actor la Naţionalul , a fost prezent la Chişinău cu spectacolul Eu sînt vîntul. Pe facebook, el a postat, nu fără emoţie sinceră, trăirea stîrnită de un eveniment petrecut în sala de doar 60 de locuri de la Teatrul Alexei Mateevici:

„Bucuria reîntîlnirii cu publicul de aici, un public cald şi dornic să vadă teatru.
Bucuria zilei însă a fost şi mai mare cînd, în sala de numai 60 de locuri, a intrat o doamnă şi s-a aşezat discret undeva în rîndul 2. La prima vedere am crezut că este doamna Preşedinte Maia Sandu.
Dar imediat mi-am revenit şi mi-am dat seama că nu avea cum.
Fără SPP, fără tam-tam, fără să se facă mare eveniment mediatic… nu, n-are cum. Doar că ce să vezi, doamna discretă din rîndul 2 era chiar preşedinta Maia Sandu care şi-a cumpărat bilet. Am fost invidios pe colegii mei din Basarabia că au norocul ăsta.
Să aibă un asemenea preşedinte. Mîine voi înainta cererea de cetăţenie, aşa că sînt fericit să vă anunţ că eu sînt mîndru de preşedintele meu.”

N-ar fi un eveniment semnificativ în această postare dacă Marius Manole ar fi doar un actor, mai mult sau mai puţin talentat.
Marius Manole e însă şi un influencer în lumea TeFeListă.
Lumea care l-a sprijinit pe Klaus Iohannis în confruntarea cu Victor Ponta.
Lumea care l-a sprijinit pe Klaus Iohannis în confruntarea cu Liviu Dragnea.
Lumea în mijlocul căreia a poposit, cu geacă roşie, Klaus Iohannis pentru a semnala că protestele din Piaţa Victoriei beneficiază de sprijinul său de preşedinte devenit brusc chibiţ.

Postarea lui Marius Manole devine un eveniment pentru că ea semnalează distanţarea Lumii TeFeListe de Klaus Iohannis.
Felul simplu, omenesc, de a fi al preşedintei Maia Sandu e pus în contrast subtil cu felul arogant, ciocoiesc de a fi al preşedintelui Klaus Iohannis.

Gestul lui Marius Manole nu e singular în Lumea TeFeListă. Majoritatea celor care l-au sprijinit pe Klaus Iohannis, în stradă şi pe reţele sociale, l-au părăsit în chip public pe Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis şi-a pierdut electoratul.
L-a cîştigat pe cel al lui Liviu Dragnea?

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro