• Ion Cristoiu: Dintr-o perioadă de timp, Istoria reţine doar Evenimentele mari, cărora li s-a dat porecla de istorice deoarece ele au efecte importante în viaţa social- politică şi economică a vremii respective.
  • Ion Cristoiu: În paralel cu aceste Evenimente, consemnate în toate manualele, se desfăşoară evenimentele mici, pe care le-aş vedea ca fiind ale Istoriei mărunte, Istoriei pe care istoricii n-o iau în seamă.
  • Ion Cristoiu: Acestei Istorii îi aparţin întîmplările de tip telenovelă, cele care fac şi în anii interbelici tirajul gazetelor, chiar şi tirajul gazetelor zise serioase. Iată de exemplu ce publică ziarul Curentul, ziarul marelui Pamfil Şeicaru, pe prima pagină a numărului din 7 decembrie 1937: „Drama pasională din Capitală”.

Dintr-o perioadă de timp, Istoria reţine doar Evenimentele mari, cărora li s-a dat porecla de istorice, deoarece ele au efecte importante în viaţa social- politică şi economică a vremii respective. În paralel cu aceste Evenimente, consemnate în toate manualele, se desfăşoară evenimentele mici, pe care le-aş vedea ca fiind ale Istoriei mărunte, Istoriei pe care istoricii n-o iau în seamă. Acestei Istorii îi aparţin întîmplările de tip telenovelă, cele care fac şi în anii interbelici tirajul gazetelor, chiar şi tirajul gazetelor zise serioase. Iată de exemplu ce publică ziarul Curentul, ziarul marelui Pamfil Şeicaru, pe prima pagină a numărului din 7 decembrie 1937:

„Drama pasională din Capitală

Un roman de dragoste terminat cu 6 focuri de revolver. Inginerul Gheorghe Urlăţianu omorît de fosta-i amantă Eliza Dornescu în sala de şedinţă a tribunalului Ilfov

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Sîmbătă la orele 2 p.m., o sguduitoare dramă s-a petrecut în sala de şedinţe a secţiei a 5-a a tribunalului corecţional, la complectul 2, de sub preşedinţia d-lui judecător Balş, unde cu 5 focuri de revolver, inginerul Gheorghe Urlăţianu a fost omorît de Elisa Dornescu, fosta-i concubină.

E vorba de unul din acele frecvente conflicte sentimentale, cari mocnesc ani de zile, pentru a isbucni dintr-o dată, fără putinţă de stăvilire.

O IDILĂ ACUM ZECE ANI

Sîntem în anul 1928 la Iaşi. La Academia de Belle Arte, se înscrie în acest an, pentru a urma cursurile de sculptură, d-ra Eliza Dornescu, născută în comuna Dorneşti-Roman.

Aci face cunoştinţă cu inginerul Gh. Urlăţeanu, în urma căruia o puternică dragoste se leagă între dînşii.

Întrucît tînărul intrase în serviciul societăţii Skoda, o determină să renunţe la cursurile Academiei şi să-l însoţească la Bucureşti, sub promisiuni că o va lua în căsătorie.

La Bucureşti, anii se scurg voioşi, cei doi tineri trăind fericiţi şi petrecîndu-şi timpul în plimbări şi desfătări, situaţia inginerului promiţîndu-le orice.

În speranţa unei căsătorii, Eliza Dornescu trăieşte fericită, pînă în anul 1934, cînd între ea şi inginer intervin certuri dese.

Apartamentul închiriat de inginer pentru dînsa în palatul Lido este părăsit şi ea îşi închiriază acum o cameră în apartamentul 6 din aleea Dr. Boteanu No. 6, unde cei 300.000 lei, daţi de inginer pentru a rupe orice legături, servesc pentru a fi daţi cu împrumut la funcţionarii, cari-i ofereau garanţii executorii în mod mai sigur.

De asemeni îşi găseşte un serviciu la o societate, ca achizitoare de reclame. Orice nădejde de revenire din partea aceluia, care-i promise că o va lua în căsătorie, la părăsirea facultăţii, spre a-l urma la Bucureşti, este spulberată, mai ales că în timpul din urmă, începuse a se face cunoscută prin restaurantele Capitalei.

Rugăminţile sînt zadarnice, acela în care-şi pusese toată speranţele, o părăseşte în mod irevocabil.

PROCESUL

Văzînd că situaţia sa, este iremediabil pierdută. Elisa Dornescu cheamă în judecata tribunalului corecţional pe inginerul Gheorghe Urlăţeanu, cerînd 3 milioane lei daune, pe considerentul de «promisiune de căsătorie şi seducţiune».

Acţiunea este repartizată în faţa. secţiei a 5-a a tribunalului şi forma obiectul dosarului cu Nr. 1485-936.

La un prim termen se audiază martorii propuşi de inginer, urmînd ca la termenul de ieri, să fie audiaţi şi martorii d-rei Dornescu.

D. judecător Balş, însoţit de grefierul Ionescu, îşi fac apariţia în sala de şedinţă a complectului 2, fix la ora 1.

Se audiază martori în diferite procese pînă la orele 2, cînd vine la rînd dosarul 1485-936.

Reclamanta este însoţită de d. avocat Birnberg, iar inculpatul de d. avocat Fotea Papazol.

Părţile şi martorii răspund la apelul grefierului, în urma căreia se păşeşte la audierea primului martor propus de reclamantă: e martorul Manoliu, care depune însă lucru curios – defavorabil reclamantei.

D. av. Birnberg renunţă la dînsul.

Urmează celălalt martor, d-ra Ghetber Franţa, dactilografă, care de asemeni, depune şi dînsa nefavorabil, reclamanta renunţînd şi la această martoră, determină intervenţia d-lui avocat Fotea Papazol, din partea inculpatului, care declară că-şi însuseşte depoziţia martorei.

În această situaţie, d. avocat Birnberg, scoate din servietă o declaraţie a acestei martore, în care depusese anterior favorabil reclamantei; martora răspunde că a dat-o cînd era bolnavă.

ŞASE DETUNĂTURI DE ARMĂ

În acest moment d-ra Dornescu care pînă atunci stătuse rezemată de fereastra sălii de şedinţe dinspre biserica Domniţa Bălaşa, părăseşte brusc locul său, ţinînd ceva în mînă. Se apropie de inginerul Urlăţeanu şi descarcă într-o clipită 5 focuri de revolver, din care 3 pătrund în corpul lui Urlăţeanu, care se prăbuşeşte imediat într-un lac de sînge.

Ultimul glonţ, al şaselea la rînd, şi-l trage în tîmplă, căzînd şi ea alături.

Datorită faptului că totul s-a petrecut fulgerător de repede, magistraţii, avocaţii şi împricinaţii din sala de şedinţe au înlemnit.

Panica este de nedescris, lumea se îmbulzeşte spre eşire, ţipetele abundă din toate părţile, iar publicul existent la acea oră în tribunal, ocupă tot culoarul, spre a vedea ce s-a întîmplat.

Lovit în cap şi în piept, inginerul George Urlăţianu, a încetat imediat din viaţă.

Îşi face apariţia d. prim-procuror Prosper Constantinescu însoţit de d. prezident Tică Lazaroneanu, titularul cabinetului 2 de instrucţie, cari constată încetarea lui Urlăţianu din viaţă şi dispun transportarea imediată la spitalul de urgenţă, a Elisei Dornescu, care era numai rănită.

Cadavrul nefericitului inginer este transportat la morgă, pentru autopsie.

Ştirea răspîndindu-se ca fulgerul în tot oraşul, unde eroii dramei erau bine cunoscuţi, a produs o profundă impresie.

La aflarea groaznicei ştiri a uciderii fiului lor, părinţii victimei, d-na şi d. Urlăţianu, care locuesc în str. Dumbrava Roşie 10, au fost cuprinşi de disperare.

PRIMA DECLARAŢIE A D-REI DORNESCU

Transportată la spitalul de urgenţă, eroina, despre care se crezuse la început că ar fi rănită grav, în urma îngrijirilor date s-a constatat că este rănită superficial.

Luîndu-i-se primul interogator de către d. prezident Lazaroneanu, d. procuror Moscu şi grefier Balaban, Elisa Dornescu, a declarat:

«Am tras cu intenţia de a-l omorî. Am avut ocaziunea de a-l ucide şi altă dată, dar crezînd că-şi va respecta cuvîntul dat, am amînat pînă azi.

Am trăit cu el şi şi-a bătut joc de mine».

D. prim-procuror Prosper Constantinescu, a şi păşit imediat la deschiderea acţiunii publice in contră-i în baza art. 663-664, din noul Cod penal pentru crimă de asasinat cu premeditare şi a repartizat acţiunea cu concluzii de arestare, cabinetului 2 de instrucţie.

În continuarea cercetărilor, d. prezident Lazaroneanu a stabilit următoarele:

Victima, inginerul Gheorghe Urlăţianu, de ani 40, a fost găsit în sala de şedinţă a secţiei a 5-a a tribunalului, cu capul în sus, în partea stîngă a sobii în apropierea barei.

S-a mai găsit revolverul atentatoarei, de calibrul 6,35 cu toate gloanţele trase.

Martori oculari, vor figura apărătorii părţilor, d-nii avocaţi Papazol şi Binberg.

De asemenei d. Lazaroneanu s-a deplasat la locuinţa atentatoarei din aleea dr. Boteanu 3, de unde a confiscat întreaga corespondentă găsită precum şi 2 rezerve pline cu cartuşe, în urma căreia s-a dispus sigilarea camerii.

RAPORTUL MEDICULUI LEGIST

În ceea ce priveşte starea atentatoarei, raportul medicului legist constată următoarele:

«Există în regiunea parietală stîngă, în vecinătatea liniei mediane, o rană în seton, produsă de trecerea pe sub piele a unui proiectil de armă. Distanţa între orificiul de intrare al proectilului şi cel de eşire este de 3-4 cm.»

Rep.

În timp ce atentatoarei i se luau declaraţiile arătate mai sus, la morgă, se proceda la autopsia cadavrului inginerului Gheorghe Urlăţianu.

Tatăl lui, doctorul Urlăţianu, om în vîrstă de aproape 70 de ani şi destul de cunoscut în lumea medicală, în strigăte desnădăjduite plînge, într-un colt al morgii, pe acela, în care-şi pusese toată nădejdea bătrîneţii şi gîndurile vieţii.

Totul este însă acum zadarnic. Din inginerul Urlăţianu, nu a mai rămas acum, decît o masă informă de carne, în care cuţitul doctorului străbate sinistru, pentru a stabili locul de trecere al glonţului, iar alături părinţii plîng o viaţă ce nu mai revine.

ARESTAREA ATENTATOAREI

D. prezident Lazaroneanu, constatînd că situaţia Elisei Dornescu s-a îmbunătăţit simţitor, a dispus transportarea ei imediat la cabinetul 2 de instrucţie, şi în urma unei scurte declaraţii luate, a şi procedat imediat la emiterea mandatului de arestare.

REP.”