- Ion Cristoiu: Se născoceşte în locul stării de alertă o stare şi mai neconstituţională, dacă se poate spune aşa, starea de criză. Grav e faptul că această stare de criză poate fi declarată de CSAT.
- Ion Cristoiu: Dacă trece o aemenea lege, starea de criză trebuie definită cu o precizie de bisturiu deoarece dă posibilitatea ca CSAT să limiteze drepturile individuale când vrea el.
- Ion Cristoiu: Cred că această lege trece de CCR şi Parlament pentru că noi ne aflăm într-o atmosferă înfierbântată în care toate prostiile pot trece în numele războiului din Ucraina.
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că proiectul de lege prin care Guvernul vrea să introducă starea de criză doar cu aprobarea CSAT şi fără aprobarea Parlamentului nu este constituţional.
„Situaţia de criză nu e trecută în Constituţie. Constituţia prevede clar stările excepţionale pentru că e vorba de stări care îngrădesc libertăţile individuale pentru anumite perioade de timp. Constituţia prevede numai starea de urgenţă şi starea de asediu. Constituţia prevede că măcar în cadrul aceste stări este consultat Parlamentul pentru a da aprobare. Pentru că repet, este vorba despre un atac la esenţa democraţiei. În cazul de faţă se născoceşte în locul stării de alertă o stare şi mai neconstituţională, dacă se poate spune aşa, starea de criză. Grav e faptul că această stare de criză poate fi declarată de CSAT, sigur că la cererea ministerului apărării naţionale, dar când spui CSAT spui MapN, şi nu va fi supusă aprobării Parlamentului”, a afirmat publicistul marţi într-o intervenţie la Ştirile, de la Aleph News.
Ion Cristoiu subliniază că o astfel de lege afectează drepturile şi libertăţile individuale, iar definirea stării de criză ar trebui făcută cu foarte multă precizie, pentru a preveni abuzurile.
„Dacă trece o aemenea lege, starea de criză trebuie definită cu o precizie de bisturiu deoarece dă posibilitatea ca CSAT să limiteze drepturile individuale când vrea el. De exemplu, spune aşa apariţia unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional. Ce înseamnă incident? Se lovesc două maşini, se răstoarnă un tren? După asta, ameninţări, riscuri, vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate stabilitatea politică, economică şi socială. Asta înseamnă că la un moment dat că, în cazul unui şir de proteste faţă de înrăutăţirea vieţii, CSAT spune domne, este o vulnerabilitate. Nu te poţi juca în această lume democratică cu aceşti termeni şi nu înţeleg care este rostul înlocuirii stării de alertă cu starea de criză”, a punctat publicistul.
Ion Cristoiu mai spune că e posibil ca legea pregătită de Guvern să treacă şi de Parlament, şi de controlul CCR, graţie atmosferei create de războiul din Ucraina.
„Cred că această lege trece de CCR şi Parlament pentru că noi ne aflăm într-o atmosferă înfierbântată în care toate prostiile pot trece în numele războiului din Ucraina. În Anglia, chiar în timpul celui de-al doilea Război Mondial, s-a păstrat libertatea presei, s-au păstrat libertăţile individuale şi, din acest punct de vedere reafirm că cea mai mare armă într-un război împotriva dictaturii este democraţia. Dacă noi vrem să semănăm cu autocraţia, că-i spun autocraţie în Rusia, e vorba de autocraţia ţaristă a lui Putin, atunci nu avem decât să încălcăm. Şi atunci există riscul ca această atmosferă să strecoare tot felul de şmecherii, cum ar fi această stare de criză”, a mai spus publicistul.