• Ion Cristoiu: Pe măsură ce înaintez în vizionarea serialului Cover Affairs (2010-2014) conştientizez lecţiile pe care realizatorii au vrut să ni le ofere nouă, celor care ştim de CIA doar din filme.
  • Ion Cristoiu: Un adevărat agent îşi foloseşte întreaga viaţă personală, inclusiv cea sentimentală, pentru Agenţie. Episodul 7 tratează preocuparea CIA faţă de hackeri.
  • Ion Cristoiu: Un alt serial, Divizia Berlin, evidenţiază acelaşi adevăr. O agentă se culcă pe bune, sincer pasionată, cu un politician, fără a uita însă că era în plină operaţiune de racolare a respectivului.

Pe măsură ce înaintez în vizionarea serialului Cover Affairs (2010-2014) conştientizez lecţiile pe care realizatorii au vrut să ni le ofere nouă, celor care ştim de CIA doar din filme. Pînă acum, pînă la episodul 8, am reţinut următoarele lecţii, primite de Annie şi, prin intermediul ei, de spectatori:

a. Un adevărat agent îşi foloseşte întreaga viaţă personală, inclusiv cea sentimentală, pentru Agenţie. Episodul 7 tratează preocuparea CIA faţă de hackeri. Prin asta înţelegînd aducerea răilor de partea sa şi nu lichidarea lor. În faţa Agenţiei se înalţă pericolul întruchipat de Nataşa Petrova, o rusoaică rebelă, vag definită politico- moral, chiar dacă ea se crede o rebelă antisistem la modul planetar şi nu naţional. Ea realizează un cod pe baza căruia hackerii pot produce pagube uriaşe siguranţei naţionale a SUA. Pentru a pune mîna pe cod, Agenţia îi dă misiune de îndeplinit lui Augie, un fost lucrător de teren, orb după un accident din Irak, bărbat cu mare succes la femei, indiferent că acestea sînt sau nu agente CIA. Nataşa i-a fost iubită pe vremuri. Augie reia relaţia, dar nu se descifrează dacă o face în calitate de bărbat sau de agent. El se culcă cu Nataşa în tren (trenurile americane sînt bune la aşa ceva, mă mir că ai noştri n-au cumpărat deja vreo sută de bucăţi), dar îi ia şi codul, evident dat de ea, beată de amor ca o curcă.

A manipulat-o Augie pe fosta iubită pentru a pune mîna pe cod?

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Sau dimpotrivă a trăit o relaţie sinceră cu ea, în hotarele căreia îşi îndeplineşte misiunea?

Întrebată, Juan, şefa lui Augie, ea însăşi cu o viaţă sentimentală tumultoasă (e măritată cu şeful ei), răspunde că planurile se amestecă fără ca agentul sau agenta să ştie.

Un alt serial Divizia Berlin evidenţiază acelaşi adevăr. O agentă se culcă pe bune, sincer pasionată, cu un politician, fără a uita însă că era în plină operaţiune de racolare a respectivului.

b. Serialul dezvăluie cazuri de lucrători CIA plecaţi din Agenţie fie pentru a se ocupa de pescuit amator, fie pentru a lucra pe cont propriu. Motivul divorţului e dat de nemulţumirea respectivilor că Agenţia preferă să lucreze cu răii, decît să-i lichideze. Un agent de mare forţă descoperă că Agenţia nu numai că-l face scăpat pe asasinul iubitei sale, şi ea agent CIA de teren, dar mai mult îl trece de partea sa. Agentul se vede obligat să lucreze acum cu asasinul iubitei. E aici o altă lecţie despre CIA pusă la dispoziţia noastră de serial. Activitatea CIA stă sub semnul cinismului. Agenţia scoate din calcul emoţiile.

c. Un adevărat agent nu-şi face o cauză personală dintr-o operaţiune. Lucrul pe teren o pune pe Annie în situaţia de a intra în relaţii emoţionale cu diferite persoane. Indiferent de nivelul de trăire emoţională atins de relaţia cu persoana respectivă, aceasta din urmă trebuie tratată de agent ca o mobilă de bucătărie. Agentul nu trebuie să sufere dacă femeia cu care a intrat la ordin în relaţie amoroasă e lichidată, nici nu trebuie să se supere dacă o persoană e abandonată de CIA după ce a fost folosită în chip periculos.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

Citește și