• Ion Cristoiu spune că premierul Cîțu este vinovat de eşecul autorităţilor de a transmite românilor un mesaj clar privind pericolul pandemiei odată cu anunţarea noilor restricţii.
  • Publicistul spune că prim-ministrul se bazează mai mult pe sancţiuni.
  • Cristoiu: „Principalul vinovat de asta a fost premierul Florin Cîţu lipsit de minima inteligenţă politică în stare să-i justifice măcar şefia unui cătun”.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că vinovat de eşecul autorităţilor de a transmite românilor un mesaj clar privind pericolul pandemiei odată cu anunţarea noilor restricţii este premierul Florin Cîţu, care se bazează mai mult pe sancţiuni.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Sub titlul Noile măsuri luate de Guvern ţin de Apocalipsa funcţionărească, semnalam în ediţia din 26 martie 2021 a cristoiublog.ro că măsurile luate de autorităţi pentru a contracara extinderea Pandemiei, <sînt ceea ce poporul numeşte o frecţie la un picior de lemn”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Eficienţa măsurilor de restricţie, aşa cum a dovedit-o experienţa de pînă acum – scriam în comentariu – „depinde de conştiinţa populaţiei că numai respectîndu-le se va limita contagiunea (…). Istoria ne doveeeşte că nici o măsură decisă de autorităţi n-are eficienţă dacă populaţia trebuie să le respecte nu din convingerea că astfel evită un pericol, ci din teroarea sancţiunilor impuse de autorităţi>.

Joi seara Guvernul a hotărît o serie de noi restricţii impuse Populaţiei în lupta împotriva noului val de Coronavirus. Aceste măsuri au fost comunicate românilor joi seara, la ora 20.00, într-o conferinţă de presă extraordinară ţinută la sediul Guvernului. Pentru Guvern era prilejul de a da românilor semnalul de îngrijorare uriaşă provocată de Pericol, astfel încît măsurile să fie respectate de bună voie şi nu de teama sancţiunilor.

A reuşit Guvernul să transmită acest semnal?

Evident, nu.

Principalul vinovat de asta a fost premierul Florin Cîţu lipsit de minima inteligenţă politică în stare să-i justifice măcar şefia unui cătun. Premierul s-a lansat, în Declaraţia de presă, într-o idilizare de tip Ceauşescu a realităţii. Totul era frumos ca într-o carte poştală de la Dunăre la Tisa. Cum să crezi aşadar că măsurile luate de Guvern sînt rodul conştiinţei că Pericolul asediază Cetatea?

Hotărîrea Guvernului a fost dată publicităţii joi seara.

A doua zi, vineri, 26 martie 2021, la ora 14.00, Florin Cîţu a postat pe Facebook acest text:

<Precizări referitoare la Hotărîrea CNSU privind noile măsuri

Astăzi se va publica hotărîrea în Monitorul Oficial, însă, avînd în vedere timpul scurt pe care l-ar avea operatorii economici la dispoziţie să se pregătească, am avut o discuţie cu domnul Arafat şi am stabilit ca aceste măsuri să fie aplicate de duminică, 28 martie.>

Să lăsăm la o parte faptul că Facebook-ul, fie el şi al lui Florin Cîţu nu e Monitorul Oficial. Vineri în Bucureşti, patronii de restaurante au fost anunţaţi de secretare, ospătăriţe sau chiar de neveste că măsurile de restricţie se aplică abia de duminică. De unde ştiţi? au întrebat patronii. S-a dat în Monitorul Oficial? A făcut premierul o declaraţie de presă?

– Nu, a scris pe Facebook.

Şi acum ce să facă românii? Să-i urmărească zi şi noapte Facebook-ul lui Florin Cîţu?

Să ne oprim asupra efectului produs de această decizie asupra luării în serios a măsurilor.

Joi seara, măsurile au fost anunţate sub semnul alarmei că Virusul ia cu asalt Cetatea.

Vineri, după-amiază, se anunţă că aplicarea măsurilor se amînă pînă duminică, 28 martie 2021.

Ce înseamnă asta?

Că Pericolul nu e atît de mare cît îl presupun măsurile.

Sau poate că Virusul, citind Facebook-ul lui Florin Cîţu şi-a zis să se retragă din România pînă duminică dimineaţa?

Florin Cîţu a motivat amînarea prin grija faţă de operatorii economici.

Da, operatorii au nevoie de un răgaz pentru a se pregăti de aplicarea măsurilor. Acest adevăr elementar nu se ştia însă joi seara, cînd s-au decis măsurile?

Vineri dimineaţa, sindicaliştii de la Metrou au blocat circulaţia trenurilor în ceea ce ei au numit Protest spontan. Încetarea lucrului fără declararea grevei, dar mai ales ocuparea metroului, s-au constituit într-o formidabilă sfidare a Guvernului.

Dacă adăugăm şi afectarea călătorilor, avem imaginea unui moment postdecembrist de o gravitate ieşită din comun.

În aceste condiţii nu putem decît să rămînem cu gura căscată la acest comunicat emis de Jandarmeria Capitalei:

<Jandarmeria Capitalei a aplicat, pînă în prezent, 23 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 125.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor privind organizarea de adunări publice în spaţii închise, aşa cum este prevăzut în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, desfăşurarea protestului fără autorizare, faptă prevăzută de Legea nr. 60/1991 şi nerespectarea măsurilor sanitare, cum este prevăzut tot în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19>.

Citeşti şi simţi nevoia să-ţi faci cruce!

Asta dacă nu te bufneşte rîsul de-ţi dau lacrimile şi nu mai vezi literele. La acţiunea în forţă a Sindicatului, jandarmii bucureşteni n-au avut altceva mai bun de făcut decît să coboare în subteran şi să sancţioneze pe protestatari, pentru că nu au purtat măşti şi au încălcat măsurile de restricţie împotriva pandemiei. Dacă raportăm acţiunea Jandarmilor la gravitatea momentului din subteranul metroului remarcăm uşor ridicolul absolut al întîmplării. Chiar dacă aprecierea de teroristă din zicerile lui Drulă de la Transporturi mi se pare exagerată, putem considera acţiunea Sindicatului ca una la care trebuie să se răspundă de către autorităţi cu maximă seriozitate. A răspunde la această acţiune prin trimiterea unor jandarmi ca să îi sancţioneze pe cei din subteran că nu poartă mască şi că nu păstrează distanţa Socială e o decizie de o rară stupizenie. E ca şi cum în plină tensiune creată de luarea unor ostatici de către persoane înarmate în Centrul unui Oraş Poliţia ar anunţa c-au fost date sancţiuni contravenţionale pentru că teroriştii au blocat circulaţia.

Prin această acţiune a Jandarmilor Capitalei, s-a dat o nouă lovitură de imagine sancţionării pentru nerespectarea măsurilor de protecţie.

N.B. Observam în numărul anterior că Guvernul pariază în lupta împotriva Pandemiei pe ceea ce el crede a fi spaima românilor de sancţiuni. Dincolo de aroganţa imbecilă presupusă de o asemenea politică, rămîne ineficienţa atmosferei de spaimă faţă de năpustirile poliţieneşti. Că Guvernul lui Florin Cîţu vrea să asigure respectarea măsurilor prin declanşarea binecunoscutelor campanii de luare cu asalt a populaţiei, după modelul hoardelor mongole asupra oraşelor din calea lor, ne dezvăluie măsura paranoică anunţată de prefectul de Prahova, Cristian Ionescu, membru al Camarilei lui Ludovic Orban din PNL, pentru weekend:

<La acţiunea de control ce va avea loc în acest weekend vor participa peste 400 de angajaţi de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Gruparea de Jandarmi Mobilă «Matei Basarab», Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Prahova, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Teritorial de stat pentru Controlul în Transportul Rutier.>

Aşadar, asupra staţiunilor de pe Valea Prahovei se va năpusti o hoardă de controlori din nu mai puţin de 9 instituţii.

Lipseşte Brigada Antitero de la SRI!”.