• Ion Cristoiu: De cînd a devenit preşedinte, dînd curs unei tradiţii postdecembriste otrăvitoare, Klaus Iohannis şi-a tratat partidul în numele căruia a candidat ca pe un nasture de la prohab. A impus partidului schimbări dramatice la vîrf.
  • Ion Cristoiu: E datoria, dar şi dreptul PNL să ia o decizie în cazul Bode. O decizie însă de partid liber, matur, care-şi analizează singur problemele şi nu una impusă din afară, de partid care trage cu gura la brişca de la Cotroceni, de partid mucos, care nu se poate şterge la fund fără poveţele preşedintelui.
  • Ion Cristoiu: Dacă vrea să supravieţuiască politic PNL trebuie să iasă din cuşca în care-l ţine închis Klaus Iohannis. Va fi momentul Bode cel în care PNL se va elibera de sub Autoritatea nocivă a lui Klaus Iohannis?

Ion Cristoiu: De cînd a devenit preşedinte, dînd curs unei tradiţii postdecembriste otrăvitoare, Klaus Iohannis şi-a tratat partidul în numele căruia a candidat ca pe un nasture de la prohab. A impus partidului schimbări dramatice la vîrf.

Şueta de peste hotare, cum i-am putea spune Conferinţei de presă ţinută de Klaus Iohannis cu tovarăşele sale de voiaj, definită prin amabilităţi de dulceaţă cu un pahar de apă rece, a avut, totuşi, un moment de stoarcere a lămîiei. Cineva l-a întrebat pe Klaus Iohannis despre Cazul Lucian Bode. Pentru a pricepe întrebarea şi, evident, răspunsul, se impune o prezentare pe scurt a Cazului. Acuzat în presă că şi-ar fi plagiat teza de doctorat, Lucian Bode, ministrul Administraţiei şi Internelor, a fost supus la două şedinţe de judecată ale Comisiei de etică de la UBB Cluj. Sentinţa în ambele cazuri, a exprimat în materie de mentalitate ceea ce Petre Pandrea remarca la români:

Sinteza aparte dintre iepure şi broască.

Recomandări

FOȘTII ȘEFI SRI AJUNG SUB CONTROL JUDICIAR
SZIJJARTO ÎI APĂRĂ PE RUȘI
THE ECONOMIST ÎI IA INTERVIU LUI SCHOLZ
CHINA ORGANIZEAZĂ EXERCIȚII MILITARE
FERRARI PREGĂTEȘTE UN MODEL UNIC
SFÂNTUL MILENIAL

Iepure, pentru că românii sînt gata s-o ia fuga cînd apare un duşman puternic.

Broască, pentru că românii se pitesc imediat ce simt că Stăpînul vine spre ei.

Deşi ambiguă, suficient de alandala pentru a fi interpretată de Lucian Bode ca fiindu-i favorabilă, sentinţa a fost folosită de USR într-un Război zgomotos împotriva lui Lucian Bode. Întrebarea de la şuetă ţinea din acest punct de vedere nu de profesionalismul gazetăresc, ci de activismul isteric USR-ist:

„Aş vrea să vă reamintesc o declaraţie pe care aţi făcut-o în 2021: «plagiatul reprezintă furt intelectual şi este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate într-o ţară democratică». Acum vă întreb: în cazul lui Lucian Bode, a cărui lucrare de doctorat a fost declarată plagiată de către Comisia de etică a Universităţii de la Cluj, aţi avut o discuţie cu acesta, i-aţi cerut să facă un pas în spate?”

Dincolo de minciună (Comisia n-a declarat lucrarea plagiată, ci viciată din punct de vedere academic) întrebarea conţine o şopîrlă pe post de vierme-n măr.

Tot ceea ce face preşedintele trebuie să fie transparent. Nu se cunoaşte vreun Comunicat prezidenţial care să dezvăluie o întîlnire între Klaus Iohannis şi Lucian Bode în chestiunea Plagiatului. Prin urmare Klaus Iohannis e întrebat dacă a avut cu Lucian Bode o întîlnire secretă, cu draperiile trase şi lumina scăzută. Aşa cum mărturiseşte şi întrebarea, Klaus Iohannis s-a manifestat pînă acum drept un duşman de moarte al plagiatului. E drept sintagma cu pasul în spate se referea la plagiatorii din rîndul duşmanilor săi politici. Lucian Bode face parte dintre amicii politici ai preşedintelui. Presupunîndu-i lui Klaus Iohannis o minimă logică de comportament, domnia sa ar trebui să fie necruţător cu orice politician acuzat de plagiat.

Răspunsul domniei sale a sunat astfel:

„Din cîte am înţeles din spaţiul public, nu chiar aşa a spus Comisia, dar este adevărat că acolo sînt probleme. Aceste probleme trebuie luate, după părerea mea, foarte în serios şi eu am încredere că în PNL, şi domnul Bode personal, vor analiza aceste chestiuni şi impactul politic. Eu personal, sincer, mă aştept ca cel tîrziu pînă la rocadă sau rotaţia guvernamentală, să se ia o decizie clară în acest sens.”

Din cîte se vede poziţia asumată de preşedinte faţă de Cazul Bode e una de Tătuc al PNL. Preşedintele se situează deasupra partidelor. Prin urmare, domnia sa nu-şi poate permite să invoce „impactul politic” al acuzaţiilor aduse unui lider PNL. Cu atît mai puţin, preşedintele nu-şi poate permite să declare public faptul că el se aşteaptă ca PNL să ia o decizie clară pînă la o anumită dată. PNL e un partid de pe scena politică a ţării. Pentru preşedinte, un partid care nu diferă cu nimic în planul statutului de alte partide, PSD, UDMR, USR. Nu l-am auzit pînă acum pe Klaus Iohannis exprimîndu-şi speranţa că USR va ţine cont de impactul politic al unui scandal şi că va lua o decizie menită a îmblînzi impactul politic.

De cînd a devenit preşedinte, dînd curs unei tradiţii postdecembriste otrăvitoare, Klaus Iohannis şi-a tratat partidul în numele căruia a candidat ca pe un nasture de la prohab. A impus partidului schimbări dramatice la vîrf. L-a dat jos pe Ludovic Orban pentru a-l cocoţa la vîrf pe Florin Cîţu. Un dezastru pentru partid. L-a dat jos în scurt timp pe Florin Cîţu pentru a-l cocoţa în loc pe Nicolae Ciucă. Un dublu dezastru. A impus PNL ruperea de USR şi giugiuleala guvernamentală cu PSD. Unui partid marcat prin tradiţie de Politica brătienistă a lui Prin noi înşine! i-a impus politica Prin ceea ce spune Bruxellesul! Rezultatul acestei tutelări publice, ostentative, al acestei tratări a unui partid de oameni maturi ca pe o ceată de nepoţi care se scobesc în nas se vede în sondaje. PNL a înţepenit de mult timp cu cîteva linii sub 20%.

Folosirea PNL pe post de Partidul Meu încalcă grav Constituţia.

Din nenorocire însă pentru PNL turteşte PNL.

Ar fi fost normal ca răspunsul lui Klaus Iohannis să se rezume la denunţarea plagiatului, la reafirmarea exigenţei ca orice politician acuzat de plagiat să facă un pas în spate. S-ar fi înţeles că preşedintele se referă la toţi politicienii. Preşedintele s-a referit însă expres la PNL. Mai precis la capitalul electoral al PNL. S-a arătat îngrijorat de „impactul politic”, al Scandalului, a indicat ca Lucian Bode să plece atît din funcţia de ministru, cît şi din cea de secretar general al PNL. Nu pentru că a plagiat, ci pentru că dăunează imaginii partidului. Lucian Bode e nu doar prin funcţie, dar şi prin practică, al doilea om în PNL. Şi avînd în vedere că Nicolae Ciucă nu se preocupă de partid, practic Lucian Bode e preşedintele PNL.

E datoria, dar şi dreptul PNL să ia o decizie în cazul Bode. O decizie însă de partid liber, matur, care-şi analizează singur problemele şi nu una impusă din afară, de partid care trage cu gura la brişca de la Cotroceni, de partid mucos, care nu se poate şterge la fund fără poveţele preşedintelui.

În luarea unei decizii PNL trebuie să ia în calcul o mie şi una de întrebări:

Cît de tare destabilizează partidul căderea lui Lucian Bode?

În cît timp se vor reaşeza taberele după venirea altui secretar general?

Cît de mult îşi poate permite partidul să-i dea USR-ului mură-n gură o victorie facilă, dar cu mari cîştiguri electorale?

Cît pierde electoral PNL dacă-l păstrează pe Lucian Bode?

PNL e cel mai slugarnic partid din postdecembrism faţă de preşedintele ţării. Liderii PNL n-au curaj nici în vis să rostească numele celui de la Cotroceni altfel decît în poziţie de drepţi.

Vor avea liderii PNL curajul de astădată să nu ţină cont de indicaţiile date de Tătuc?

Supunerea absolută faţă de Klaus Iohannis a costat şi costă PNL, mai ales că din punct de vedere electoral Klaus Iohannis e un cadavru dus cu fotoliul prezidenţial.

Dacă vrea să supravieţuiască politic PNL trebuie să iasă din cuşca în care-l ţine închis Klaus Iohannis.

Va fi momentul Bode cel în care PNL se va elibera de sub Autoritatea nocivă a lui Klaus Iohannis?

NOTĂ: Acest editoarial este preluat integral de pe cristoiublog.ro