• Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a vorbit cu Marius Tucă despre teribilul accident de la Spitalul Piatra Neamț.
  • Ionel Arsene: „În astfel de momente, oamenii politici trebuie să-și dea mâna și să încerce să găsească soluții”.
  • Ionel Arsene: „Am făcut în cei 4 ani de mandat investiții în Spitalul Județean cât nu s-au făcut în ultimii 30 de ani”.

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a spus că în cazul secției de Terapie Intensivă de la Piatra Neamț au existat mutări frecvente.

Motivul ar fi fost mutarea responsabilității de la ministerul Sănătății la Administrația Locală.

Ionel Arsene: „Ce s-a întâmplat la Piatra Neamț a fost o tragedie fără margini. Durerea celor care au pierdut pe cei dragi este maximă”.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Ionel Arsene: „Tragedia s-a întâmplat la etajul doi al unuia dintre saloanele cu 8 paturi. Momentan, este o anchetă în curs. Sunt în jur de 23-24 de locuri pe etajul 2. Erau despărțite de pereți și era și ușă, dar nu între cele două saloane”.

Ionel Arsene: „În astfel de momente, oamenii politici trebuie să-și dea mâna și să încerce să găsească soluții”

Ionel Arsene spune că spitalele sunt coordonate de ministerul Sănătății. Președintele Consiliului Județean Neamț subliniază faptul că în astfel de momente, oamenii politici trebuie să găsească soluții împreună.

Ionel Arsene: În cazul acestei secții de Terapie Intensivă, înțeleg de la cei de acolo că aceste mutări erau frecvente. Pentru că trebuiau să mute responsabilitatea de la ministerul Sănătății la Administrația Locală. Acesta a fost motivul pentru care au făcut asta. Ei spun că din 4 noiembrie fac această modificare. Deci ei coordonau chestia asta. Eu doar finanțez Spitalul Județean”.

Ionel Arsene: „În capătul holului, tot cei de la Sănătate Publică au spus că trebuie făcut un paravan pentru a-i despărți pe cei pozitivi. Dar acest paravan nu are nicio legătură cu această tragedie. Acest paravan a fost făcut la indicațiile Direcției de Sănătate”.

Ionel Arsene: „Am fost pus în situația de a numi un manager interimar și atunci am apelat la unul din medici. L-am rugat să preia interimatul până găsesc un manager. A venit ministrul Tătaru la Piatra Neamț, l-au demis fără niciun motiv. Bănuiesc că se ducea toată ziua la prefect și la alții și îi spuneau unele lucruri. Vorbesc din declarațiile domniei sale. A venit la mine, a înaintat demisia și a spus <<Nu mai pot>>. Eu nu am destituit decât un manager. Restul și-au dat demisia”.

Ionel Arsene: „Anul trecut am investit 20 de milioane de lei în echipamente medicale”

Ionel Arsene spune că în cei patru ani de mandat a investit în Spitalul Județean sume care nu au fost investite în ultimii 30 de ani.

Investițiile din 2019 s-au ridicat la suma de 20 de milioane de lei, bani destinați către echipamentele medicale.

Ionel Arsene: „Am făcut în cei 4 ani de mandat investiții în Spitalul Județean cât nu s-au făcut în ultimii 30 de ani. Am făcut doar anul trecut investiții de 20 de milioane de lei, bani investiți în echipamente medicale. Sunt absolut convins că cei care se fac vinovați de ce s-a întâmplat acolo vor fi trași la răspundere”.

Ionel Arsene: „În mod normal, prefectul trebuia să mă sune în secunda 1. Eu nu am fost invitat nici măcar la acest Comitet Județean pentru Situații de Urgență. Există un grup unde sunt introduși cei care fac parte. Știți când am fost eu introdus în grupul acesta? Azi. Și pot demonstra. Înainte, și dacă era un accident de mașină în județ, mă sunau”.

Ionel Arsene: „Vina mea este că nu m-am dus să mă leg cu lanțurile de Guvern”

Ionel Arsene: „Mi-a spus că există posibilitatea să achiziționăm un spital modular COVID pentru că mă interesa să avem un suport când capacitatea Spitalului Județean de Urgență era depășită. Am dat drumul la treabă. Am alocat fondurile pentru partea noastră. Piatra Neamț a acordat 16 milioane de lei, Iași-ul a dat 10 milioane. Dacă am o vină, este că nu m-am dus să mă leg cu lanțurile de Guvern”.

Ionel Arsene: „Este cea mai mare capacitate spitalicească de ATI din România. Spital care a stat gol până acum o săptămână. Autorizarea de funcționare o avem din 19 septembrie. Imediat au trimis controale de la ministerul Sănătății. L-au urecheat bine și pe șeful DSP de acolo și au spus <<Domnule, nu deschideți spitalul pentru că nu aveți autorizări>>”.

Ionel Arsene: „Suntem într-o situație în care prioritatea României este pandemia. Trebuie să uităm de aceste blestemate de alegeri și să ne dăm mâna să salvăm oameni. Ei fac politică toată ziua”.