ÎPS Calinic Argeșeanul îi dă replica lui ÎPS Teodosie: „Femeia este înger pe pământ! Nu ne este îngăduit s-o considerăm obiect de batjocură”

calinic Sursă foto: Medifax / Tudor Costi
  • ÎPS Teodisie a afirmat că motivul pentru care femeia nu are roluri importante în biserică ține de „condiția slăbiciunilor sale”.
  • ÎPS Teodosie: „Femeia a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”
  • În replică, ÎPS Calinic Argenșeanul aduce un omagiu femeii, pe care o numește „înger pe pământ” și „ființă dumnezeiască”.

ÎPS Teodosie, arhiepiescopul Tomisului, a făcut recent o declarație controversată, în care a afirmat că motivul pentru care femeia nu are roluri importante în biserică ține de „condiția slăbiciunilor sale”.

„Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a declarat IPS Teodosie.

„Femeia este un Înger purtător de mir!”

Însă, Calinic Argeșeanul, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului l-a contrazis pe arihiepiscolul Tomisului. Astfel, Calinic Argeșeanul aduce un omagiu femeii, pe care o numește „înger pe pământ” și „ființă dumnezeiască”, și a venit cu argumente din învățăturile textelor religioase.

„Voi încerca să scriu despre o altă minune, cea a răsplăţii întreite făcută de Dumnezeu Femeii prin aceea că: Au aflat cele dintâi despre Învierea lui Iisus Hristos; au văzut cele dintâi pe Iisus Cel înviat din mormânt şi au dus cele dintâi vestea cea mare a Învierii lui Iisus, chiar ucenicilor Săi! Cine ar putea cu adevărat să cuprindă cu mintea ce a însemnat în cei două mii de ani, ziditorul exemplu al femeilor mironosiţe, al mamelor celebre şi al tuturor mamelor din lume? Toate au zidit la temelia lumii! Toate au zidit viaţa de familie şi creşterea pruncilor în duhul Evangheliei lui Hristos! Toate au zidit şi au întărit dragostea între oamenii din toate timpurile! Toate au schimbat, ca şi azi, de altfel, climatul spiritual al vremii! Aşadar, Femeia: prin muncă cinstită, prin viaţă aleasă, prin dragoste deplină, prin devotament conjugal, prin osârdie de a naşte şi creşte prunci buni, devine astfel, primul dascăl şi preot al copilului ei, aşa cum pe drept cuvânt scrie în Predicile sale, Părintele Mircea Păcurariu. Aşadar, în alcătuirea acestei lumi, Femeia este un Înger purtător de mir!”, a scris vineri seara, Calinic Argeșeanul într-o lungă postare pe contul de Facebook al Arhiepiscopiei pe care o conduce.