• Ministerul de Interne a anunțat că a arestat 31 de persoane acuzate de creșterea prețurilor la produsele alimentare și de abuzuri asupra cetățenilor.
  • Irakul a fost zguduit de proteste la nivel național în 2019 împotriva corupției galopante, a lipsei de oportunități de angajare și a condițiilor de trai precare.
  • Marți, guvernul irakian a anunțat măsuri pentru a face față creșterii prețurilor internaționale.

Irakienii protestează față de creșterea prețurilor la alimente. Rusia și Ucraina sunt producători importanți de grâu și ulei de floarea-soarelui, bunuri importate în mare măsură de țările din Orientul Mijlociu.

Protestele au izbucnit în sudul sărăcit al Irakului din cauza unei creșteri a prețurilor la alimente pe care oficialii au atribuit-o conflictului din Ucraina.

Timp de aproximativ o săptămână, prețul uleiurilor de gătit și al făinii a crescut vertiginos pe piețele locale, în timp ce oficialii guvernamentali au încercat să abordeze furia crescândă prin diverse declarații și măsuri. peste 500 de protestatari s-au adunat miercuri într-o piață centrală din orașul Nasiriya din sudul țării – un punct fierbinte al protestelor anticorupție care au cuprins țara în 2019.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„Creșterea prețurilor ne sugrumă, fie că este vorba de pâine sau de alte produse alimentare„, a declarat Hassan Kazem, profesor pensionar, pentru agenția de presă AFP. „Abia reușim să ne descurcăm„.

Marți, guvernul irakian a anunțat măsuri pentru a face față creșterii prețurilor internaționale. Printre acestea se numără o alocație lunară de aproximativ 70 de dolari pentru pensionarii ale căror venituri nu depășesc un milion de dinari (aproape 700 de dolari), precum și pentru funcționarii publici care câștigă mai puțin de 500.000 de dinari (343 de dolari).

Autoritățile au anunțat, de asemenea, suspendarea pentru două luni a taxelor vamale pentru produsele alimentare, bunurile de consum de bază și materialele de construcții.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerțului, Mohamed Hanoun, a atribuit creșterea prețurilor la uleiul de gătit conflictului din Ucraina.

„Există o criză majoră la nivel mondial, deoarece Ucraina deține o mare parte din [piața mondială a] uleiurilor de gătit„, a declarat el. Marți, un protestatar a fost grav rănit într-o demonstrație din provincia centrală Babil, care a fost marcată de violențe, a declarat o sursă de securitate.