• Purtarea hijabului de către femei este din nou monitorizată de poliția iraniană.
  • Mesajul va suna astfel: „Absența vălului a fost observată în mașina dumneavoastră. Este necesar să respectăm normele societății și să nu repetăm acest act” de înlăturare a vălului.
  • La începutul lunii decembrie, procurorul general al Iranului a declarat că unitățile poliției moravurilor au fost închise.

Poliția iraniană reia monitorizarea purtării hijabului de către femei în mașini, a anunțat luni presa internațională, la peste 100 de zile de la moartea în arest a adolescentei iraniene Mahsa Amini, care a provocat tulburări în întreaga țară.

Iranul a fost zguduit de tulburări de la moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în urma arestării sale pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al femeilor.

Poliția a început noua etapă a programului Nazer-1 (supraveghere” în persană, n.r.) în întreaga țară” , a declarat un oficial de rang înalt din cadrul poliției” pentru agenția de presă Fars.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Prima versiune a SMS-ului corectată

Este demn de menționat că Nazer-1 se concentrează pe absența hijabului în mașini” , poliția trimițând un SMS contravenientului, a explicat el.

Potrivit agenției, mesajul va suna astfel: Absența vălului a fost observată în mașina dumneavoastră. Este necesar să respectăm normele societății și să nu repetăm acest act” de înlăturare a vălului.

Cu toate acestea, amenințarea dintr-o versiune anterioară a mesajului conform căreia „dacă această acțiune se repetă, vă vor fi aplicate consecințe legale și judiciare” a fost eliminată.

Programul Nazer a fost lansat de poliție în 2020.

După mobilizarea care a urmat morții lui Amini, poliția morală – care a arestat-o pe tânără în septembrie – a încetat să mai aresteze femeile care mergeau cu capul descoperit pe străzi și să le ducă la secția de poliție.

La începutul lunii decembrie, procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a declarat că unitățile poliției moravurilor – cunoscute sub numele de Gasht-e Ershad (patrula de îndrumare„) – au fost închise.

Dar activiștii rămân sceptici în legătură cu această declarație, care pare a fi mai degrabă un răspuns improvizat la o întrebare la o conferință decât un anunț clar din partea Ministerului de Interne.