• Ambele țări, printre primii producători de petrol din lume, se confruntă cu sancțiunile americane care le paralizează exporturile.
  • Planul include cooperarea în domeniile petrolului, petrochimiei, apărării, agriculturii, turismului și culturii și a fost semnat de miniștrii de externe din cele două țări.
  • Iranul și Venezuela și-au extins cooperarea începând din 2020, în special în proiecte energetice și schimburi de petrol.

Iranul și Venezuela au semnat sâmbătă, la Teheran, un plan de cooperare pe 20 de ani, în timp ce ambele țări, care se numără printre primii producători de petrol din lume, se confruntă cu sancțiunile americane care le paralizează exporturile.

Ceremonia de semnare, transmisă de televiziunea de stat iraniană, a fost supervizată de președintele iranian Ebrahim Raisi și de omologul său venezuelean Nicolas Maduro și a avut loc la Palatul Saadabad din nordul Teheranului.

Planul include cooperarea în domeniile petrolului, petrochimiei, apărării, agriculturii, turismului și culturii și a fost semnat de miniștrii de externe Hossein Amirabdollahian și Carlos Faria din Venezuela.

Recomandări

400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
ÎȚI INTRĂ LA SUFLET
APPLE, ÎN DISCUȚII CU OPENAI

Acesta include, de asemenea, repararea rafinăriilor venezuelene și exportul de servicii tehnice și de inginerie.

„Venezuela a dat dovadă de o rezistență exemplară împotriva sancțiunilor și amenințărilor din partea dușmanilor și a imperialiștilor”, a declarat Raisi. „Documentul de cooperare pe 20 de ani este o mărturie a voinței celor două țări de a dezvolta legăturile.”

„Sancțiunile și amenințările împotriva națiunii iraniene în ultimii peste 40 de ani au fost numeroase, dar națiunea iraniană a transformat aceste sancțiuni într-o oportunitate pentru progresul țării”, a mai spus el.

Maduro a declarat că un zbor săptămânal de la Caracas la Teheran va începe la 18 iulie.

Maduro, care a sosit vineri la Teheran, se află într-o vizită de două zile și conduce o delegație politică și economică de rang înalt. Anterior, el a vizitat Turcia și Algeria.

Iranul și Venezuela și-au extins cooperarea începând din 2020, în special în proiecte energetice și schimburi de petrol.

În luna mai, compania de stat iraniană National Iranian Oil Engineering and Construction Co. a semnat un contract în valoare de aproximativ 110 milioane de euro pentru a repara cea mai mică rafinărie din Venezuela, de 146.000 de barili pe zi.

Acest acord a fost parafat în urma unor negocieri recente la care a participat ministrul iranian al petrolului, Javad Owji, care s-a aflat în Venezuela la începutul lunii trecute.