- Grupuri din Iran au vizat oficial de rang înalt din campanii prezidențiale cu atacuri de phishing.
- Eforturile Iranului par să vizeze subminarea candidaților considerați mai susceptibili de a crește tensiunea cu Teheranul.
- Grupurile au încercat să compromită conturi ale unor foști candidați și au creat site-uri web care mimează activiști americani.
Iranul accelerează activitatea online care pare menită să influențeze alegerile din SUA, într-un caz vizând o campanie prezidențială cu un atac de phishing prin e-mail, a declarat vineri Microsoft, conform APNews.
De asemenea, actorii iranieni și-au petrecut ultimele luni creând site-uri de știri false și pretinzând că sunt activiști, pregătind terenul pentru a alimenta diviziunile și pentru a influența potențial alegătorii americani în această toamnă, în special în statele în curs de schimbare, a constatat gigantul tehnologic.
Constatările din cel mai recent raport de informații privind amenințările Microsoft arată modul în care Iranul, care a fost activ în alegerile recente din SUA, își dezvoltă tacticile pentru un alt scrutin care va avea probabil implicații globale. Raportul depășește cu mult ceea ce au dezvăluit oficialii serviciilor de informații americane, oferind exemple specifice de grupuri iraniene și acțiunile pe care le-au întreprins până acum. Misiunea Iranului la Organizația Națiunilor Unite a negat că ar avea planuri de a interveni sau de a lansa atacuri cibernetice în alegerile prezidențiale din SUA.
Raportul nu specifică intențiile Iranului în afară de semănarea haosului în Statele Unite, deși oficialii americani au sugerat anterior că Iranul se opune în special fostului Președinte Donald Trump. De asemenea, oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la eforturile Teheranului de a se răzbuna pentru o lovitură din 2020 asupra unui general iranian, care a fost ordonată de Trump.
Raportul Microsoft a identificat patru exemple de activitate iraniană recentă pe care compania se așteaptă să o intensifice pe măsură ce se apropie alegerile din noiembrie.
În primul rând, în iunie, un grup legat de Garda Revoluționară din Iran a vizat un oficial de rang înalt al campaniei prezidențiale din SUA cu un e-mail de phishing. Grupul a ascuns originea e-mailului trimițându-l din contul de e-mail piratat al unui fost consilier principal, a precizat Microsoft.
Câteva zile mai târziu, grupul iranian a încercat să se conecteze la un cont care aparținea unui fost candidat la președinție, dar nu a reușit, se arată în raportul Microsoft. Într-un exemplu separat, un grup iranian a creat site-uri web care se dau drept site-uri de știri din SUA destinate alegătorilor din părți opuse ale spectrului politic, se arată în raport.
Un al treilea exemplu citat de Microsoft arată că grupuri iraniene se dau drept activiști americani, ceea ce ar putea pregăti terenul pentru operațiuni de influență în apropierea alegerilor.
În cele din urmă, un alt grup iranian a compromis în mai un cont deținut de un angajat guvernamental dintr-un stat electoral, se arată în raport. Nu a fost clar dacă acest atac cibernetic a fost legat de eforturile de interferență electorală.
Raportul Microsoft a afirmat că, în timp ce Iranul își intensifică influența cibernetică, actorii legați de Rusia și-au orientat, de asemenea, campaniile de influență pentru a se concentra asupra alegerilor din SUA, în timp ce actorii legați de Partidul Comunist Chinez au profitat de protestele universitare pro-palestiniene și de alte evenimente de actualitate din SUA pentru a încerca să crească tensiunile politice din SUA.
Eforturile Iranului par să vizeze subminarea candidaților considerați ca fiind mai susceptibili de a crește tensiunea cu Teheranul, au declarat oficialii. Aceasta este o descriere care i se potrivește lui Trump, a cărui administrație a pus capăt unui acord nuclear cu Iranul, a reimpus sancțiuni și a ordonat uciderea generalului iranian de top.
Eforturile de influență coincid, de asemenea, cu o perioadă de tensiuni ridicate între Iran și Israel, a cărui armată este puternic susținută de SUA.
Directorul Serviciului național de informații, Avril Haines, a declarat luna trecută că guvernul iranian a sprijinit în secret protestele americanilor față de războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza. Grupuri legate de Iran s-au dat drept activiști online, au încurajat protestele și au oferit sprijin financiar unor grupuri de protest, a declarat Haines.