• Ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif, îl avertizează pe Trump să evite „capcana” Israelului.
  • Acesta susține că agenții israelieni intenționează să atace ținte americane pentru a instiga o reacție agresivă a SUA împotriva Iranului.

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a afirmat sâmbătă, că agenții israelieni intenționează să atace ținte americane pentru a instiga o reacție agresivă a SUA împotriva Iranului și a declanșa conflicte armate, avertizându-l pe președintele Donald Trump să evite o astfel de „capcană”, relatează The Times of Israel.

Și el a avertizat că orice atac împotriva Republicii Islamice de către SUA va stârni o „ripostă dură” împotriva „BFF-urilor” din Washington (o abreviere pentru „cei mai buni prieteni pentru totdeauna”), într-o aparentă referire la statul evreu.

„Noile informații din Irak indică faptul că agenții israelieni-provocatori complotează atacuri împotriva americanilor – punându-l pe Trump în legătură cu un fals casus belli”, a scris Zarif pe Twitter.

SUA este principalul aliat global al Israelului, cele două țări cooperând strâns în Orientul Mijlociu, în special în a contracara Iranul, fâcând afirmațiile lui Zarif îndoielnice, relatează sursa citată.

Oficialii SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Iranul ar putea să planifice atacuri împotriva țintelor aliaților SUA în Irakul vecin sau în altă parte a regiunii.

În ultimele săptămâni, armata SUA a luat o serie de măsuri menite să descurajeze Iranul, subliniind în același timp public, că nu intenționează și nu a primit instrucțiuni să ia măsuri împotriva Iranului.

Președintele SUA, Donald Trump, a avertizat Iranul împotriva oricărui atac, iar SUA au trimis bombardiere strategice în Golful Persic, într-o demonstrație de forță menită să descurajeze Iranul să atace țintele americane sau aliate din Orientul Mijlociu.

Un submarin nuclear american a traversat Strâmtoarea Ormuz, luni.

Tensiunile din Orientul Mijlociu s-au amplificat în ultimele săptămâni, în timp ce Israelul și SUA au schimbat amenințări cu Iranul înainte de aniversarea unui an de la atacul aerian al SUA, soldat cu moartea generalului Qassem Soleimani.

Oficialii iranieni au emis o serie de amenințări împotriva SUA pe măsură ce se apropie aniversarea morții lui Soleimani. Generalul a fost ucis într-un atac aerian american la Bagdad, la 3 ianuarie, anul trecut.

Continuând să crească tensiunile, organul de supraveghere nuclear al ONU a declarat vineri că, Iranul intenționează să producă uraniu îmbogățit cu până la 20% puritate, cu mult peste pragul stabilit de acordul de la Viena din 2015.