• Iranul acuză România de moartea fostului magistrat Gholam Mansouri.
  • Avocatul lui Mansouri dă vina pe poliţiştii români şi spune că aceştia erau obligaţi să-l protejeze.
  • În replică, poliţiştii spun că au făcut ceea ce presupune măsura controlului judiciar, iar ancheta este în plină desfăşurare.
  • Ambasadorul Iranului la Bucureşti a discutat luni cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
  • „Autorităţile române nu aveau obligaţii referitoare la protecţia suplimentară a cetăţeanului iranian”, spune avocatul George Paşalică.

Probabil ai tot auzit, în ultimele zile, despre decesul fostului magistrat iranian Gholam Reza Mansouri, care a murit vineri în holul unui hotel din Capitală. Autorităţile şi televiziunile iraniene au tot arătat cu degetul spre România, iar avocatul lui Mansouri a spus, în presa iraniană, că nu crede în varianta sinuciderii.

El îi acuză pe poliţiştii români că nu şi-au făcut treaba, deşi erau obligaţi să îl supravegheze şi protejeze pe clientul său, acesta fiind pus sub control judiciar la Bucureşti. 

„Poliţiştii Capitalei au desfăşurat activităţiile specifice măsurii controlului judiciar potrivit legislaţiei din România“, a spus Poliţia Capitalei.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Pe de altă parte, avocatul George Paşalică spune că autorităţile române nu aveau nicio obligaţie referitoare la protecţia suplimentară a cetăţeanului Iranian: „Nu, autorităţile române nu aveau nicio obligaţie referitoare la protecţia suplimentară a cetăţeanului iranian. Acesta a fost supus măsurii preventive a controlului judiciar şi urma să respecte o serie de măsuri stricte, prevăzute de Codul de procedură penală român. Astfel, se protejează societatea şi realizarea actului de justiţie şi nu invers, nu se asigură o protecţie suplimentară persoanelor care se confruntă cu legea penală“.

Reprezentanţii MAE s-au întâlnit luni cu ambasadorul Iranului la Bucureşti, Morteza Aboutalebi, pentru a discuta despre moartea lui Mansouri, cel care era acuzat de fapte de corupţie la el în ţară, fiind bănuit că a luat 500.000 de euro mită pentru a scăpa de închisoare un oficial din Teheran.