• Criza provocată de presupusele otrăviri care vizează eleve iraniene a escaladat duminică, autoritățile recunoscând că peste 50 de școli au fost afectate într-un val de posibile cazuri.
  • Rapoartele sugerează acum că în școlile din 21 din cele 30 de provincii iraniene au existat cazuri suspecte, aproape toate incidentele fiind înregistrate în școlile de fete.
  • În ultimele zile, ministrul de externe al Germaniei, Casa Albă și alții au cerut Iranului să facă mai mult pentru a proteja elevele.

Criza provocată de presupusele otrăviri care vizează eleve iraniene a escaladat duminică, autoritățile recunoscând că peste 50 de școli au fost afectate într-un val de posibile cazuri.

Otrăvirile au răspândit și mai multă teamă în rândul părinților, în condițiile în care Iranul se confruntă de luni de zile cu tulburări.

Rămâne neclar cine sau ce este responsabil, deoarece presupusele otrăviri au început în noiembrie în orașul sfânt șiit Qom. Rapoartele sugerează acum că în școlile din 21 din cele 30 de provincii iraniene au existat cazuri suspecte, aproape toate incidentele fiind înregistrate în școlile de fete, potrivit AP.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Atacurile au generat temeri că și alte fete ar putea fi otrăvite, aparent doar pentru că merg la școală. Educația pentru fete nu a fost niciodată contestată în cei peste 40 de ani de la Revoluția islamică din 1979. Iranul a făcut apel la talibanii din Afganistanul vecin să permită fetelor și femeilor să se întoarcă la școală și la universități.

Ministrul de interne Ahmad Vahidi a declarat sâmbătă, fără a da detalii, că anchetatorii au recuperat „mostre suspecte” în cursul investigațiilor privind incidentele, potrivit agenției de presă de stat IRNA. El a făcut apel la calm în rândul publicului, acuzând totodată terorismul mediatic al inamicului” de a incita și mai mult la panică în legătură cu presupusele otrăviri.

Cu toate acestea, abia după ce otrăvirile au primit atenția presei internaționale, președintele Ebrahim Raisi a anunțat o anchetă privind incidentele.

Vahidi a declarat că cel puțin 52 de școli au fost afectate de presupuse otrăviri. Rapoartele presei iraniene au estimat numărul școlilor la peste 60. Se pare că cel puțin o școală de băieți a fost afectată.

Înțelegerea crizei rămâne o provocare, având în vedere că aproape 100 de jurnaliști au fost reținuți de Iran de la începutul protestelor din septembrie, după moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani. Aceasta fusese reținută de poliția de moralitate a țării și a murit ulterior.

În urma represiunii forțelor de securitate împotriva acestor proteste, cel puțin 530 de persoane au fost ucise și alte 19.700 au fost reținute, potrivit activiștilor pentru drepturile omului din Iran.

Copiii afectați în urma otrăvirilor s-au plâns, potrivit rapoartelor, de dureri de cap, palpitații ale inimii, senzație de letargie sau de imposibilitatea de a se mișca. Unii au descris mirosul de mandarine, clor sau agenți de curățare.

Rapoartele sugerează că cel puțin 400 de elevi s-au îmbolnăvit din noiembrie. Vahidi, ministrul de interne, a precizat în declarația sa că două fete rămân în spital din cauza unor afecțiuni cronice subiacente.

De la izbucnirea epidemiei, nicio persoană nu a fost raportată în stare critică și nu au fost raportate decese.

Atacuri asupra femeilor au mai avut loc în trecut în Iran, cel mai recent cu un val de atacuri cu acid în 2014 în jurul orașului Isfahan, despre care la acea vreme se credea că au fost comise de către adepții liniei dure care vizau femeile pentru modul în care se îmbrăcau.

Speculațiile din presa de stat strict controlată din Iran s-au concentrat pe posibilitatea ca în spatele otrăvirilor să se afle grupuri de exilați sau puteri străine. Acest lucru a fost, de asemenea, afirmat în mod repetat în timpul protestelor recente, fără dovezi.

În ultimele zile, ministrul de externe al Germaniei, un oficial al Casei Albe și alții au cerut Iranului să facă mai mult pentru a proteja elevele – o preocupare pe care Ministerul iranian de Externe a respins-o.