• În Iran se fac apeluri la grevă pentru profesori și elevi.
  • Germania îl convoacă pe ambasadorul iranian.
  • Iranul a declarat că Statele Unite sprijină revoltele și caută să destabilizeze Republica Islamică.

Iranul s-a confruntat luni cu mai multe critici internaționale în legătură cu moartea unei femei în custodia poliției, care a declanșat proteste la nivel național, după ce Teheranul a acuzat Statele Unite că se folosește de tulburări pentru a încerca să destabilizeze țara.

Iranul a reprimat cele mai mari demonstrații din 2019, declanșate de moartea kurdei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, la 16 septembrie, după ce a fost reținută de poliția morală care aplica restricțiile stricte ale Republicii Islamice privind îmbrăcămintea femeilor.

Canada va impune sancțiuni celor responsabili de moartea lui Amini, inclusiv unității de poliție a moralității din Iran și conducerii acesteia, a declarat luni premierul canadian Justin Trudeau.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Am văzut Iranul nesocotind drepturile omului de nenumărate ori, acum vedem acest lucru prin moartea lui Mahsa Amini și prin reprimarea protestelor, a declarat Trudeau reporterilor la Ottawa. Contul de Twitter al activistului 1500tasvir a postat înregistrări video care, potrivit acestuia, arată proteste de stradă, luni seara târziu, în diferite părți ale Teheranului, precum și imagini în care locuitorii pot fi auziți strigând Moarte lui Khamenei din casele lor. Reuters nu a putut verifica înregistrările video.

Femeile au jucat un rol proeminent în cadrul protestelor, fluturând și arzând vălurile. Grupul pentru drepturile omului Hengaw a postat o înregistrare video care, potrivit acestuia, arată protestatari care aplaudă în Sanandaj, capitala provinciei Kurdistan, în timp ce femeile își dau jos vălurile de pe cap pentru a protesta împotriva hijabului forțat. Într-o înregistrare video ulterioară, se auzeau împușcături puternice, în timp ce străzile păreau a fi umplute cu gaze lacrimogene.

O altă înregistrare video postată pe rețelele de socializare a pretins că arată cum forțele de securitate au deschis focul la sfârșitul zilei de luni, în timpul protestelor din Sardasht, un oraș cu o populație kurdă numeroasă.

Iranul a declarat că Statele Unite sprijină revoltele și caută să destabilizeze Republica Islamică. Washingtonul încearcă mereu să slăbească stabilitatea și securitatea Iranului, deși nu a avut succes, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, într-o declarație.

Pe pagina sa de Instagram, Kanaani i-a acuzat pe liderii Statelor Unite și ai unor țări europene că abuzează de un incident tragic în sprijinul revoltatarilor și ignoră prezența a milioane de oameni pe străzile și în piețele din țară în sprijinul sistemului.