Iranul alocă 150.000 de dolari pentru familiile victimelor accidentului aviatic din ianuarie

Rămășițele-avionului-ucrainean Sursa: Profimedia
  • Guvernul iranian a aprobat astăzi alocarea a 150.000 de dolari pentru familiile fiecăreia dintre cele 176 de victime ale doborârii avionului ucrainean din ianuarie.
  • Ucraina consideră modul în care Iranul abordează această tragedie „inacceptabil”, cerând ca suma despăgubirii să fie negociată și ca cei responsabili să fie aduși în fața justiției.
  • Partea ucraineană așteaptă de la Iran un proiect de raport tehnic asupra împrejurărilor doborârii aeronavei, iar Iranul susține că acest raport a fost deja trimis țărilor implicate.

Guvernul iranian a aprobat astăzi alocarea a 150.000 de dolari pentru familiile fiecăreia dintre cele 176 de victime ale prăbușirii avionului ucrainean în spațiul aerian iranian din ianuarie, informează Reuters.

Ucraina a numit modul în care Iranul abordează această tragedie „inacceptabil”, susținând că suma despăgubirii ar trebui negociată și a solicitat ca cei responsabili să fie aduși în fața justiției.

În declarația guvernului iranian se afirmă: „Cabinetul a aprobat acordarea cât mai curând posibil a 150.000 de dolari sau a echivalentului acestora în euro familiilor și supraviețuitorilor fiecăreia dintre victimele prăbușirii avionului ucrainean”.

Gărzile revoluționare din Iran au declarat că au doborât din greșeală avionul companiei Ukraine International Airlines la scurt timp după decolarea acestuia, confundându-l cu o rachetă, pe fondul unor tensiuni pronunțate cu Statele Unite. Cu cinci zile înaintea tragediei aviatice Statele Unite îl uciseseră pe comandantul Gărzilor Revoluționare Qassem Soleimani într-un atac cu drone în Irak.

Ministerul de externe ucrainean a declarat că valoarea compensației ar trebui stabilită prin negocieri, ținând seama de practica internațională și că stabilirea cauzelor tragediei și aducerea celor responsabili în fața justiției este o condiție prealabilă. „Partea ucraineană așteaptă de la Iran un proiect de raport tehnic asupra împrejurărilor doborârii aeronavei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleh Nikolenko.

„Această situație este cu deosebire inacceptabilă deoarece este vorba despre soarta unor oameni nevinovați”, a spus Nikolenko. „Ucraina, împreună cu celelalte țări afectate, va continua să depună toate eforturile pentru instaurarea dreptății în acest caz și pentru aducerea celor responsabili în fața justiției”.

Ministrul transporturilor și dezvoltării urbane din Iran, Mohammad Eslami, a declarat astăzi la televiziunea de stat că raportul final privind prăbușirea avionului a fost trimis țărilor implicate în investigație.

Persoanele decedate în accidentul din Iran au fost 82 de iranieni, 63 de canadieni, 11 ucraineni (doi pasageri şi cei nouă membri ai echipajului), zece suedezi, patru afgani, trei germani şi trei britanici.