Ministrul de Externe din Iran spune că țara sa „se va răzbuna” pentru atacul comis asupra centralei nucleare Natanz, atac pentru care învinuiește Israelul, informează BBC.

Oficialii iranieni au anunțat că unitatea de îmbogățire a uraniului din Natanz a fost, duminică, ținta unui act de „terorism nuclear”. Inițial, evenimentul a fost raportat drept o problemă de alimentare cu energie electrică.

Israelul nu a oferit deocamdată o poziţie oficială privind acest caz

Israelul nu a „revendicat” atacul, însă postul public de radio a anunțat, citând surse din serviciile de informații, că a fost o operațiune cibernetică derulată de Mossad. Potrivit aceleiași surse, atacul ar fi produs mult mai multe daune decât au anunțat oficiialii iranieni.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Centrala de la Natanz, care îşi desfăşoară în subteran o mare parte a activităţii, este una dintre cele câteva obiective iraniene monitorizate de către inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Acordul internaţional semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania) include o interdicţie pentru 15 ani în ceea ce priveşte „producţia sau achiziţia de plutoniu sau uraniu metalic ori de aliaje ale acestora”. Documentul prevede că Iranului i se va permite să înceapă studii privind producţia de combustibil pe bază de uraniu „în cantităţi mici” după zece ani, dar numai cu acceptul celorlalte ţări semnatare.

Șeful armatei israeliene nu neagă implicarea în atac

Conducătorul armatei israeliene, Aviv Kochavi, a dat de înțeles că forțele israeliene ar fi putut fi implicate în incidentul din Iran. La câteva ore după „actul de terorism” denunțat de Iran, Kochavi a declarat că „operațiunile Israelului din Orientul Mijlociu nu sunt ascunse de ochii dușmanilor”, potrivit CNN.

Ne urmăresc, știu de ce suntem capabili și plănuiesc cu atenție următorul pas”, a declarat Kochavi, la un eveniment din Ierusalim de comemorare a soldaților căzuți.

Mai multe publicații israeliene au citat, duminică, oficiali din cadrul serviciilor de informații, care spuneau că agenția Mossad este responsabilă de incidentul din Iran.