• Acest lucru se întâmplă în timp ce o înregistrare video de pe rețelele de socializare pare să arate oameni adunați lângă Piața Azadi din capitală și scandând: Nu-mi spuneți că sunt un răzvrătit. Voi sunteți sediția, opresorul”.
  • Iranul a dat vina pentru tulburări pe dușmanii săi străini, precum și pe separatiștii kurzi, însă afirmațiile sale au fost criticate de academicieni.
  • Grupurile pentru drepturile omului au declarat că Shekari a fost torturat și forțat să își mărturisească crima.

Iranul declară că a executat un prizonier arestat în timpul protestelor antiguvernamentale în curs – prima condamnare la moarte cunoscută legată de tulburări. Execuția de joi a avut loc după ce se crede că oamenii s-au adunat peste noapte în jurul Pieței Azadi din capitala Teheran.

Prizonierul a fost identificat ca fiind Mohsen Shekari de către agenția de știri Mizan, care este condusă de sistemul judiciar al țării. El a fost acuzat că a rănit un agent de securitate cu o macetă și că a blocat o stradă din Teheran, potrivit agenției semi-oficiale de știri Tasnim.

Amnesty International a criticat ceea ce a descris ca fiind procese fictive menite să intimideze persoanele care participă la revolta populară care a zguduit Iranul”. Mass-media de stat a publicat o înregistrare video a ceea ce a declarat a fi mărturisirea lui Shekari, în care acesta apare cu o vânătaie pe obrazul drept.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

El a recunoscut că a lovit cu un cuțit un membru al miliției Basij și că a blocat un drum cu motocicleta alături de unul dintre prietenii săi. Grupurile pentru drepturile omului au declarat că Shekari a fost torturat și forțat să își mărturisească crima.

Organizația spune că autoritățile iraniene cer pedeapsa cu moartea pentru cel puțin 21 de persoane. Execuția are loc în contextul în care protestatarii continuă să iasă în stradă, sfidând guvernul și amenințarea forțelor de securitate, în urma morții lui Mahsa Amini.

Femeia kurdo-iraniană în vârstă de 22 de ani a murit în timp ce se afla în custodia poliției iraniene a moralității. Videoclipurile de pe rețelele de socializare par să arate o mulțime care scandează Nu mă numiți răzvrătită. Tu ești seducătorul, opresorul”, în timp ce se adunau la Teheran miercuri seara.

Arcul muzeului Azadi Tower poate fi văzut în fundal, în timp ce oamenii aplaudă și strigă pe marginea drumului. Confruntat cu probabil cea mai mare amenințare la adresa puterii sale din ultimele decenii, regimul a răspuns protestelor printr-o represiune brutală, în urma căreia cel puțin 475 de protestatari au fost uciși, potrivit agenției de presă activiste HRANA.

Iranul a dat vina pentru tulburări pe dușmanii săi străini, precum și pe separatiștii kurzi, însă afirmațiile sale au fost criticate de academicieni. Săptămâna aceasta, sora liderului suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, a condamnat represiunea și a cerut Gărzilor Revoluționare să depună armele.