- Noile legi ale moralității din Iran conțin pedepse de până la 15 ani de pușcărie sau condamnarea la moarte pentru femeile care nu se acoperă cu hijab în public.
- Orice bărbat se poate asigura de aplicarea acestui set de legi și nu pot fi pedepsiți penal pentru violență.
- Noile legi consolidează o atitudine a fricii și a obedienței în societatea iraniană. Amnesty International le consideră o escaladare a opresiunii sistematice împotriva femeilor.
Guvernul iranian urmează să pună în aplicare noi legi privind moralitatea obligatorie, care impun sancțiuni severe femeilor care sfidează codurile stricte de îmbrăcăminte, conform The Guardian. Aceste legi, care fac parte din „Legea privind protejarea familiei prin promovarea culturii castității și a hijabului”, au stârnit indignare în rândul organizațiilor și activiștilor pentru drepturile omului.
Advertisment
Ce presupun aceste legi și ce semnificație au
Unul dintre cele mai alarmante aspecte ale noii legi este reprezentat de pedepse. Femeile care încalcă aceste coduri vestimentare pot fi condamnate la moarte sau la închisoare, cu sentințe cuprinse între cinci și 15 ani pentru infracțiuni repetate. În plus, amenzile pot ajunge până la 12.500 de lire sterline (aproximativ 15.900 de dolari) pentru promovarea a ceea ce legea definește drept „nuditate” sau „indecență”.
Articolul 286 din Codul penal islamic permite pedeapsa capitală sub acuzația de „corupție pe Pământ” pentru acțiuni considerate a promova indecența, inclusiv partajarea de videoclipuri fără hijab cu mass-media străine.
Recomandări
Legea prevede, de asemenea, imunitate pentru cei care aplică legea, permițând persoanelor care impun acoperitul obligatoriu să acționeze violent împotriva femeilor fără teama de a fi urmărite penal. Cei care încearcă să intervină sau să protejeze femeile de hărțuire riscă ei înșiși închisoare sau amenzi. Acest lucru creează un mediu periculos în care cetățenii sunt încurajați să acționeze abuziv împotriva femeilor care sfidează aceste legi.
Cazul Mahsa Amini
Din punct de vedere istoric, aceste legi vin ca răspuns la protestele pe scară largă care au urmat morții lui Mahsa Amini, o tânără care a murit în custodia poliției după ce a fost arestată pentru că nu purta hijab-ul corect. Moartea sa a declanșat mișcarea „Woman Life Freedom”, subliniind lupta continuă pentru drepturile femeilor în Iran.
Reacția internațională a fost în mare parte de condamnare. Organizațiile pentru drepturile omului, precum Amnesty International, au criticat aceste legi ca fiind o escaladare a represiunii de stat împotriva femeilor și fetelor din Iran. Activiștii susțin că acest cadru juridic consolidează și mai mult discriminarea de gen și încalcă drepturile fundamentale ale omului. Noua lege reprezintă un pas înapoi semnificativ pentru drepturile femeilor din Iran și reflectă încercarea disperată a unui regim autoritar de a menține controlul pe fondul disidenței tot mai mari.
Citește și
- Rusia nu se dezice de condiţiile de pace. Ministerul de Externe: „Moscova nu este dispusă pentru concesii în privinţa Ucrainei”
- Putin l-a convins pe Bashar al-Assad să părăsească Siria după ce a ajuns la concluzia că a pierdut războiul, scrie Bloomberg
- Prețul cafelei pe piețele internaționale a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Cât ne va costa băutura care ne „trezește”
Partenerii noștri