• Jurnalistul disident iranian Ruhollah Zam a fost executat sâmbătă.
  • Jurnalistul a fost condamnat pentru promovarea violenței în timpul protestelor anti-guvernamentale din 2017.

Iranul l-a executat, sâmbătă, pe juranalistul disident Ruhollah Zam, prin spânzurare. Acesta a fost condamnat pentru instigare la violenţă în timpul protestelor antiguvernamentale din 2017, potrivit Reuters.

Curtea Supremă a Iranului a confirmat, marți, condomanarea la moarte a lui Zam. Jurnalistul a fost capturat în 2019, după mai mulți ani de exil. Ruhollah Zam controla feed-ul de știri Amadnews, care era urmărit de peste un milion de persoane.

Sâmbătă, Radiodifuziunea de stat Seda va Sima a anunţat că Zam, „director al reţelei contrarevoluţionare Amadnews, a fost spânzurat în această dimineaţă”. Gestul Iranului a fost imediat condamnat de Franța și de grupuri pentru drepturile omului la Curtea Supremă.

Recomandări

ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
IRANUL ATACĂ ISRAELUL
POLITICO: URSULA ARE ȘANSE MAI MICI LA C.E.
EU VARA NU DORM..
INTERSECȚIILE PRIND CULOARE
MERITĂ COACHELLA ORI BA?

Ruhollah Zam era fiu al unui cleric şiit pro-reformă, a fugit din Iran şi a primit azil în Franţa. Corpul Gărzilor Revoluţionare iraniene a anunţat, în octombrie 2019, că l-a capturat pe Zam într-o „operaţiune complexă de combatere a serviciilor secrete străine”, fără să spună unde ea a avut loc.

Franța a reacțioat la vestea uciderii jurnalistului dizident care intrase în contradicție cu Teheranul.

„Franța condamnă în termenii cei mai duri această încălcare a liberei exprimări și a libertății presei din Iran. Este o acțiune barbară și inacceptabilă, care contrazice angajamentele internaționale ale Iranului”, a spus ministrul de externe al Iranului într-un comunicat emis după uciderea lui Ruhollah Zam.