• Dovezile online pun sub semnul întrebării estimarea Iranului cu privire la numărul de protestatari care au mărșăluit la mormântul lui Mahsa Amini și la nivelul de asigurare a ordinii publice pentru demonstrații.
  • Rapoartele mass-media susținute de Iran au declarat că 8.000 de persoane au mărșăluit spre cimitir.
  • Cifrele furnizate de surse antiguvernamentale au fost mult mai mari, afirmând că au participat aproximativ 35.000 de bărbați și femei din orașele din apropiere.

Patruzeci de zile de proteste în Iran au trecut miercuri, demonstranții arătând clar că cererile lor de schimbare sunt mai puternice ca niciodată. Tensiunile au continuat și joi, furia provocată de moartea a cel puțin unui protestatar ducând la atacuri asupra unor clădiri oficiale.

În Mahabad, moartea lui Ismaeil Mauludi, în vârstă de 35 de ani, a provocat scene haotice, în timp ce protestatarii au încercat să pătrundă în birourile guvernamentale. Grupul pentru drepturile omului Hengaw, cu sediul în Norvegia, susține că acesta a fost ucis de forțele de securitate în timpul demonstrațiilor de miercuri.

Protestatarii pot fi văzuți cum sparg gardul perimetral înainte de a se dispersa într-o ploaie de focuri de armă în această înregistrare difuzată de Hengaw. În timp ce birourile municipale au mai fost vizate în timpul acestor proteste, este rar să se vadă demonstrații care escaladează în acest mod pe video. Aceasta urmează demonstrațiilor în masă din întreaga țară de miercuri.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Orașul kurd Saqqez a fost marcat de oameni care au ieșit în stradă la începutul zilei. Acesta a fost orașul natal și acum locul de odihnă al lui Mahsa Amini, femeia de 22 de ani a cărei moarte a declanșat tulburările care au cuprins întreaga țară.

Mulțimi uriașe s-au deplasat la mormântul lui Mahsa pentru a marca 40 de zile de la moartea ei, o etapă importantă pentru iranieni, deoarece marchează sfârșitul perioadei tradiționale de doliu. Forțele iraniene au încercat să descurajeze oamenii să se adune la mormântul ei, dar rapoartele de știri afiliate statului au negat că în zonă ar fi fost adunată o prezență de securitate mare.