• Gărzile Revoluționare ale Iranului (IRGC) au lansat luni un exercițiu militar de amploare în regiunea nord-vestică Arax, de-a lungul granițelor cu Armenia și Azerbaidjan.
  • Exerciţiile sunt menite să transmită un mesaj de „pace şi prietenie” vecinilor Iranului, a spus Pakpour, potrivit agenţiei de presă Mehr.
  • În ultimul an, liderii iranieni au avertizat în mod repetat Azerbaidjanul împotriva încercărilor de a schimba graniţa „istorică” a ţării lor cu Armenia.

Gărzile Revoluţionare din Iran au început luni, 17 octombrie, exerciţii militare majore de-a lungul graniţelor ţării cu Armenia şi Azerbaidjan, pe fondul temerilor persistente privind reluarea luptei între cele două state din Caucazul de Sud.

Jocurile de război, descrise de agenţiile de presă iraniene ca fiind „masive” , au loc lângă o porţiune a râului Arax care separă nord-vestul Iranului de provincia Syunik din Armenia, precum şi exclava Nakhichevan din Azerbaidjan şi districtele de la sud de Nagorno-Karabah recucerite de armata azeră în timpul războiului din 2020, transmite Radio Europa Liberă

Generalul de brigadă Mohammad Pakpour de la Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice declară că trupele sale de elită vor exersa construirea unui pod peste râu şi capturarea dealurilor importante din punct de vedere strategic.

Recomandări

PRESIUNEA CREȘTE ASUPRA LUI BIDEN
ÎI IA HARRIS LOCUL LUI BIDEN?
PE CINE FACE DE RÂS ȘOȘOACĂ?
RUSIA ÎL CONDAMNĂ PE GERSHKOVICH
UNDE FUGI DE CANICULĂ ÎN WEEKEND?
ZBORURI AFECTATE DE PANA DE LA MICROSOFT

Exerciţiile sunt menite să transmită un mesaj de „pace şi prietenie” vecinilor Iranului, a spus Pakpour, potrivit agenţiei de presă Mehr. Republica Islamică vrea, de asemenea, să le arate duşmanilor săi că este gata să „răspundă decisiv oricărei ameninţări” , a adăugat comandantul Forţelor Terestre ale IRGC.

În ultimul an, liderii iranieni au avertizat în mod repetat Azerbaidjanul împotriva încercărilor de a schimba graniţa „istorică” a ţării lor cu Armenia. Ei au intensificat aceste avertismente în urma luptelor la scară largă din 13-14 septembrie de la diferite secţiuni ale graniţei armeano-azerbaidjane. Una dintre acele secţiuni se află în Syunik, singura provincie armeană care se învecinează cu Iranul.

„Nu vom tolera schimbări la graniţele ţărilor din regiune” , a declarat generalul superior al armatei iraniene, Mohammad Bagheri, pe 22 septembrie.