• Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a fost ucis de Israel într-un atac aerian.
  • Ayatollahul Khamenei a promis represalii, cerând o reuniune a ONU.
  • Netanyahu a afirmat că moartea lui Nasrallah ar putea schimba echilibrul de putere în Orientul Mijlociu.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a lansat un avertisment sever către Israel, afirmând că asasinarea lui Hassan Nasrallah, liderul veteran al Hezbollah, „nu va rămâne nerăzbunată”. Această declarație vine într-un moment de creștere a tensiunilor și temerilor de conflict în Orientul Mijlociu, în urma atacului aerian din seara de vineri care a dus la moartea lui Nasrallah, scrie The Guardian.

În contextul în care ecourile acestui atac s-au resimțit în întreaga regiune, Khamenei a anunțat sâmbătă cinci zile de doliu oficial în Iran și a solicitat o reuniune de urgență a Organizației pentru Cooperare Islamică, compusă din 57 de membri. Iranul a cerut, de asemenea, convocarea Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre acțiunile Israelului în Liban și în întreaga regiune.

Forțele de securitate israeliene au fost plasate în alertă maximă pentru a face față posibilelor represalii, iar experții sugerează că regiunea se confruntă cu scenarii multiple, inclusiv riscul unui război extins care ar putea implica Iranul, principalul susținător al Hezbollah. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat sâmbătă că moartea lui Nasrallah reprezintă un punct de cotitură istoric, capabil să schimbe echilibrul de putere în Orientul Mijlociu, deși a subliniat că urmează „zile provocatoare”.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
UN „GO TO HELL” FESTIV
ALERTĂ ÎN MAREA BALTICĂ
CARE-I ADEVĂRUL?
APUNE ERA TIKTOK?

Netanyahu a caracterizat activitatea lui Nasrallah ca fiind extrem de dăunătoare, afirmând că acesta a fost „nu doar un terorist, ci un simbol al terorismului”. Potrivit lui, uciderea lui Nasrallah este un pas necesar pentru a proteja cetățenii din nordul Israelului și pentru a influența echilibrul de putere din regiune în anii următori.

Președintele american Joe Biden a comentat, numind asasinarea lui Nasrallah „o măsură de dreptate” pentru numeroasele sale victime, inclusiv mii de americani, israelieni și civili libanezi. Biden a ordonat Pentagonului să întărească postura de apărare a SUA în regiune, reiterând sprijinul necondiționat pentru dreptul Israelului de a se apăra împotriva Hezbollah, Hamas, Houthi și alte grupuri teroriste susținute de Iran. Totuși, el a subliniat necesitatea de a căuta un acord susținut de Consiliul de Securitate al ONU pentru o încetare a focului în Gaza și pentru asigurarea siguranței cetățenilor din Israel și sudul Libanului.

Pe de altă parte, alți lideri mondiali, inclusiv secretarul general al ONU, António Guterres, și-au exprimat îngrijorarea față de escaladarea situației în Liban, evidențiind riscurile de destabilizare regională. Nasrallah, care a condus Hezbollah timp de mai bine de trei decenii, a fost ucis în urma unei serii de atacuri asupra sediului subteran al grupului din Dahieh, o suburbie a Beirutului.

Armata israeliană (IDF) a anunțat moartea lui Nasrallah, iar Hezbollah a confirmat informația, subliniind că liderul lor „se alăturase colegilor săi martiri”. Grupul a declarat că va continua „războiul sfânt” împotriva inamicului, în sprijinul Palestinei, deși nu a specificat cine va prelua conducerea organizației sau cum va reacționa în urma asasinării.

Atacurile aeriene israeliene asupra Libanului au continuat, iar Israelul a afirmat că a lovit ținte Hezbollah în sudul Beirutului. De la începutul conflictului, bombardamentele au provocat peste 700 de decese și au strămutat aproximativ 118.000 de persoane. Ca răspuns, Hezbollah a lansat rachete către Israel.

În plus, armata israeliană a declarat că a interceptat o rachetă trasă din Yemen, atribuind atacul rebelilor Houthi. Uciderea lui Nasrallah reprezintă un moment crucial în criza din Orientul Mijlociu, având potențialul de a remodela cursul evenimentelor în regiune, în care acesta a fost un actor important.

Iranul consideră Hezbollah unul dintre cele mai valoroase atuuri ale sale. Khamenei, raportat de Reuters că ar fi fost mutat într-o locație sigură, a cerut musulmanilor să sprijine poporul Libanului și Hezbollah prin toate mijloacele posibile. Într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU, reprezentantul Iranului, Amir Saeid Iravani, a avertizat împotriva oricăror atacuri asupra sediilor diplomatice iraniene, reafirmând că Teheranul nu va tolera astfel de agresiuni.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a asigurat omologul său israelian, Yoav Gallant, de angajamentul SUA de a împiedica Iranul și grupurile sale susținute să extindă conflictul, reafirmând suportul pentru Israel. În același timp, Rusia a condamnat uciderea lui Nasrallah, caracterizând-o drept o „crimă politică” și a cerut Israelului să oprească ostilitățile în Liban.

Surse din Israel indică faptul că cabinetul de securitate israelian s-a retras anterior de la planurile de a-l ucide pe Nasrallah, însă, după ce s-a stabilit că acesta urma să participe la o întâlnire la complexul de comandă, a aprobat planul de asasinat într-o operațiune denumită „New Order”. Conform rapoartelor din presa israeliană, atacul a fost efectuat de o escadrilă de avioane F-15I echipate cu bombe de spargere a buncărelor, deși Israelul a refuzat să comenteze informațiile privind utilizarea de muniții de tip 84 furnizate de SUA.

Vestea morții lui Nasrallah a fost anunțată de purtătorul de cuvânt al armatei, Lt. Col. Nadav Shoshani, pe platforma X, iar IDF a confirmat ulterior că Nasrallah a fost ucis împreună cu alți lideri Hezbollah care participau la aceeași întâlnire. IDF a menționat că atacul a fost executat pe baza unor informații precise, vizând un sediu al organizației teroriste Hezbollah, situat sub o clădire rezidențială din Dahieh, unde se desfășurau activități teroriste împotriva Israelului.

Armata israeliană a declarat că se află în „alertă maximă” și s-a pregătit pentru o escaladare mai largă a conflictului. Shoshani a prezis că Hezbollah va continua să vizeze Israelul, menționând activitățile anterioare ale grupului împotriva țării.

După anunțul asasinării, străzile din Beirut s-au golit, iar focuri de armă s-au auzit în tot orașul, în timp ce susținătorii lui Nasrallah trăgeau în aer pentru a-l comemora. Armata libaneză a fost desfășurată în Beirut, stând de pază la intersecțiile principale, anticipând reacții din partea populației. Oamenii s-au înghesuit în supermarketuri pentru a cumpăra bunuri esențiale, iar cozile s-au format la bancomate.

Cabinetul libanez a convocat o ședință extraordinară pentru a discuta situația. În Dahieh, un rezident a declarat: „Sunt disperat, nu știu ce să simt”. În contrast, alți susținători ai Hezbollah au exprimat încredere că organizația va continua să acționeze.

Hassan Nasrallah, perceput ca un lider carismatic, a avut un rol central în promovarea imaginii Hezbollah ca apărător al Libanului în fața agresiunii israeliene. Succesorul său se va confrunta cu o organizație care a suferit pierderi semnificative în rândul liderilor săi militari în ultimul an, în contextul intensificării atacurilor israeliene.

Moartea lui Nasrallah pune, de asemenea, sub semnul întrebării viitorul statului libanez, având în vedere influența profundă a Hezbollah în structurile politice și de securitate ale țării.

Citește și