Iranul suspendă cooperarea cu UE în domeniul drepturilor omului, ca reacţie la sancţiuni

Iranul ameninţă că va riposta la asasinarea „părintelui“ programului nuclear de la Teheran

Administraţia de la Teheran a anunţat, luni seară, suspendarea dialogului în domeniul drepturilor omului cu Uniunea Europeană, ca reacţie la sancţiunile anunţate de Bruxelles din cauza reprimării protestelor.

Iranul suspendă orice fel de dialog în domeniul drepturilor omului cu Uniunea Europeană şi cooperarea rezultată din acest dialog”, a transmis Administraţia de la Teheran, conform Agenţiei France-Presse.

Uniunea Europeană a anunţat, luni după-amiază, sancţionarea unor oficiali din Iran, inclusiv a comandantului Gardienilor Revoluţiei, din cauza reprimării protestelor antiguvernamentale la sfârşitul anului 2019. „Uniunea Europeană a condamnat încă din decembrie 2019 utilizarea extinsă şi disproporţionată a forţei de către serviciile de securitate iraniene, ceea ce a condus la un număr mare de morţi şi răniţi ca reacţie la demonstraţiile izbucnite în noiembrie 2019. În acest context şi în conformitate cu angajamentul UE de abordare a tuturor preocupărilor privind situaţia din Iran, inclusiv în materie de drepturile omului, opt persoane şi trei entităţi vor fi incluse pe lista persoanelor şi entităţilor vizate de măsuri restrictive”, a comunicat luni Consiliul UE, conform unei decizii publicate pe site-ul instituţiei.

Printre oficialii sancţionaţi figurează mai mulţi membri ai Gardienilor Revoluţiei din Iran, inclusiv comandantul Hossein Salami. De asemenea, sunt sancţionate trei entităţi penitenciare din Iran: închisorile Evin şi Fashafouyeh din Teheran, precum şi penitenciarul Rajaee Shahr, din provincia Alborz.

Autorităţile iraniene sunt acuzate de organizaţii pentru drepturile omului de reprimarea în mod brutal a protestelor antiguvernamentale de la sfârşitul anului 2019. Conform unor surse, acţiunile de reprimare s-au soldat cu sute de morţi.