• Răzbunarea vizează asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh de pe 31 iulie.
  • Kamala Harris îndeamnă Israelul și organizația Hamas să încheie repede un acord de pace.
  • Negocierile pentru un acord de pace în Fâșia Gaza vor fi reluate de săptămâna viitoare.

Iranul urmează să execute ordinul liderului suprem Ali Khamenei de a „pedepsi aspru” Israelul pentru asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, pe 31 iulie. Este declarația făcută vineri de un comandant adjunct al Gărzilor Revoluționare Islamice, Ali Fadavi.

Totodată, vicepreședinta Statelor Unite și noua candidată în cursa prezidențială, Kamala Harris, îndeamnă Israelul și organizația teroristă Hamas să încheie cât mai repede un acord de încetare a focului.

Atât Iranul, cât și gruparea Hezbollah din Liban s-au grăbit cu amenințările unui atac dur împotriva Israelului, deoarece, în primul rând, au argumente.

Recomandări

ȘCOALĂ SMART ÎN CIUGUD
ZELENSKI DĂ DIN CASĂ
CIUCĂ, LA ÎNCEPUT DE ȘCOALĂ
NATO CONDAMNĂ RUSIA
MUSK VREA STARSHIP PE MARTE
LAMAR LA SUPER BOWL

Ismail Haniyeh, care a fost liderul politic al grupării Hamas, a fost ucis săptămâna trecută la Teheran, după ce discutase cu liderii… Inclusiv cu Ayatollah Ali Khamenei, dar uciderea sa a fost realizată sau, mai bine spus, ultimele două persoane care au plasat dispozitivul exploziv sub patul său, la ora două noaptea, au fost doi membri ai Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran, conform ultimelor informații.

Nu există nicio legătură cu Israelul și, chiar dacă ar fi, acesta era liderul unei grupări teroriste care, pe 7 octombrie, a atacat Israelul, a ucis 1200 de persoane și a luat alți 256 de ostatici. În urmă cu câteva zile, am văzut că în Israel s-a făcut mare caz că unul dintre ostatici a împlinit 5 ani după 300 de zile de…captivitate în Gaza.

Războiul s-ar termina astăzi dacă gruparea Hamas ar elibera cei 115 ostatici pe care încă îi mai deține. Celălalt lider, de data aceasta al Hezbollah, Fuad Shukr, a fost ucis în Beirut, dar acesta a fost ucis după ce a folosit o rachetă iraniană și și-a condus oamenii într-un atac care a dus la moartea a 12 copii israelieni pe un teren de fotbal.

Ce poate fi mai inuman decât să ucizi copiii care joacă fotbal? Deci, cumva, Israelul a acționat, să spunem așa, punctual, dar a acționat și justificat. Mai mult cred că putem spune despre războiul din Gaza, unde există foarte multe semne de întrebare asupra tacticilor militare pe care Israelul le folosește.

Tactici militare care, de altfel, nu au dus la obiectivul principal al armatei Israelului, și anume eliberarea ostaticilor, ci mai degrabă au dus la victime civile. Am văzut că Israelul este acuzat că, în urma atacării unei școli, școala Al-Tabin din orașul Gaza, a dus la moartea a 100 de persoane. În astfel de școli, teroriștii Hamas își desfășoară activitatea. Tocmai din această cauză există o dispută între Israel și organizațiile internaționale, Israelul susținând că are dreptul să atace obiectivele militare dacă acolo sunt teroriști. Dar aceste atacuri au dus la foarte multe victime civile; am văzut că organizațiile palestiniene vorbesc de peste 40.000, în schimb, nu au dus la eliberarea ostaticilor.

De cealaltă parte, pentru a fi convins că nu va fi un război regional, Statele Unite și aliații lor, mă refer aici în special la Marea Britanie, și-au crescut dispozitivul militar din Orientul Mijlociu. Am văzut că ieri au aterizat aeronavele F-22 Raptor, cele mai performante din lume în acest moment.

Tot în Orientul Mijlociu a fost transferată și o escadrilă de F-18 de pe portavionul Roosevelt. Acolo erau deja trei escadrile de avioane americane; de asemenea, au fost aduse nave, deci Statele Unite rămân aproape de Israel. Am văzut că ieri administrația Biden a anunțat că a deblocat un ajutor militar de 3,5 miliarde de dolari pentru Israel. O mare parte din acest ajutor va consta în bombe de aviație, dar și alte echipamente militare.

De asemenea, Statele Unite vor să înceapă să ridice blocada asupra exportului de nave ofensive pentru Arabia Saudită, un aliat american din regiune. Deci este clar că Statele Unite strâng o coaliție anti-iraniană, tocmai din această cauză Iranul evită să atace. Un alt aspect este faptul că săptămâna viitoare…

Pe 15 august sunt așteptate reluarea negocierilor pentru un acord de pace și am văzut că Kamala Harris încurajează atât Israelul, cât și gruparea Hamas să semneze acest acord de încetare a focului cât mai repede, care ar duce automat nu doar la oprirea ostilităților din Gaza, dar și la eliberarea ostaticilor, printre care 8 ostatici au și cetățenie americană.

Citește și