• Iran și SUA au purtat două runde de negocieri indirecte mediate de Oman – prima la Muscat și a doua la Roma, iar a treia rundă este programată tot la Muscat.
  • Iranul rămâne precaut față de amenințările militare repetate ale SUA, în special cele lansate de Trump, și insistă că dreptul său la îmbogățirea uraniului „nu este negociabil”.
  • Israelul amenință să atace Iranul, deși Trump și-a exprimat opoziția.

După cele două runde de negocieri indirecte între SUA și Iran, mediate de Oman, ministrul de Externe al Iranului declară că ar vrea ca Putin să se implice în obținerea unui acord nuclear cu SUA și să participe, într-un fel sau altul, la negocierile indirecte:

„Rusia a fost întotdeauna un mare prieten al Republicii Islamice Iran și a oferit contribuții și idei bune cu privire la problema nucleară. În discuțiile mele cu Lavrov și președintele Putin, am menționat că noi credem că Rusia ne poate ajuta să ajungem la un acord corect cu Statele Unite și să joace un rol constructiv în negocierile indirecte.

Iranul a demonstrat că nu răspunde la dialog bazat pe amenințări, în ciuda continuării amenințărilor militare și a politicii extremiste a Americii. Considerăm că toate acestea sunt doar vorbe și o tehnică de negociere; mă îndoiesc că aceste amenințări vor ajunge să fie puse în aplicare.

Recomandări

PUTIN NU MERGE LA NEGOCIERI
O PILULĂ ȘI A FOST DE AJUNS
TRUMP MERGE ÎN EAU
N-AU ODIHNĂ VEȘNICĂ
NE-AM ÎNTORS LA MONTREAL
IUBIREA PLEACĂ, BANII RĂMÂN

Calea diplomației este deschisă, din punctul nostru de vedere. Dar dacă dușmanii noștri ne împing într-o altă situație, știm foarte bine cum să ne apărăm.

Israel continuă să spună că vrea să efectueze un atac. Eu spun clar: Israel nu este capabil să-și ducă amenințările la îndeplinire. Nu au curaj. Nici acum, nici în trecut, nici în viitor”.

Această poziție vine în contextul în care Rusia, prin președintele Vladimir Putin, a acceptat să acționeze ca mediator între Iran și Statele Unite în negocierile privind programul nuclear iranian.

Iranul consideră că dreptul său de a îmbogăți uraniu nu este negociabil, iar negocierile indirecte dintre Iran și SUA continuă, cu speranța unui acord nuclear care să includă ridicarea sancțiunilor.

Trump a amenințat în repetate rânduri că, dacă nu se va ajunge la un acord nuclear, „iadul se va dezlănțui”, iar Iranul va fi supus unor „bombardamente cum lumea nu a mai văzut”.