• „În USR este nevoie de un reset, de o schimbare majoră de macaz. Este tentația de a accepta că scădem în sondaje doar ca să fim aceiași la butoane în USR”
  • „Nu pot să ignor istoricul lui Cătălin Drulă. Dacă Drulă merge pe aceeași linie, cu aceleași metode, mă diferențiez fundamental. Voi propune o alternativă fundamental diferită de echipa Barna”
  • „Noi suntem alternativa reală în USR Plus (…). Mă gândesc foarte serios ( n.r. să candidez pentru șefia USR). Sunt în această echipă Curaj cu care voi discuta. (…) . Noi nu am săpat falii între USR și PLUS

„Suntem clar într-o criză externă. Astăzi USR nu este unde trebuie. Nu am văzut niciun progres notabil în USR. În USR este aceeași majoritate în Biroul Național de 4 ani și jumătate. Echipa Ghinea – Barna – Drulă s-a rupt de Dacian Cioloș și a generat o nouă confruntare. Obiectivul USR trebuie să fie extern, dincolo de certuri. În USR, liderii mai degrabă au renunțat. Este greu să reziști. Responsabilitatea înseamnă să rămâi până la capăt”, a declarat Irineu Darău, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Fost candidat pentru șefia USR, Irineu Darău consideră că este o problemă cu sistemul de vot în USR:

„Președintele USR a fost ales prin votul tuturor membrilor. Președintele USR avea o mare legitimitate. Biroul Național USR este însă ales prin delegați. Din cauza unui sistem de vot incorect, se ajunge la o altă cotă de reprezentare în USR. De multe ori, delegații pentru Congres se negociază de puterea USR de la centru. Eu știam matematic, înainte de Congres, că raportul din Biroul Național va fi de 14 la 11. Eu vorbesc de probleme mari de sistem în USR. Nu e firesc ca dintr-o filială să fie trimiși mai sus oameni care susțin o singură grupare. Am atras atenția despre aceste sisteme care nu dau un rezultat corect și incită la comportamente umane exagerate. Și la noi s-a auzit despre acele autobuze ca anumiți oameni să câștige alegerile. Noi suntem alternativa reală în USR Plus. Am propus un referendum în USR, nu s-a declanșat niciodată, cu încălcarea statutului”.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM
FORȚA DE REACȚIE NATO POATE INTRA ÎN ROMÂNIA
XIAOMI LANSEAZĂ PRIMUL EV

Irineu Darău a vorbit în emsiunea OFF/OnTheRecord și despre demisiile din USR dar și despre alternativa pe care o propune: „Este o problemă cu sistemul în USR. Membrii din diaspora pleacă cu sutele din USR pentru că nu-și mai găsesc dreptatea. Noua conducere din USR este de fapt vechea conducere. Noua conducere trebuie să schimbe macazul. Noi suntem „echipa Curaj”: Allen Coliban, eu, Nicu Ștefănuță, Cătălin Teniță, Mihai Polițeanu. Președintele USR ales prin vot universal are cea mai mare legitimitate. Cătălin Drulă trebuie să declanșeze alegeri în USR. Trebuie să vorbim despre performanța Biroului Național USR. Instabilitatea internă a liderului USR este nefericită. Nu e ușor să tranșezi problematici grele în USR. Președinții USR ar trebui să fie mai bine conectați cu membrii USR. În Biroul Național USR s-au preferat luptele. Mai bine se închideau într-o cameră până ieșea fum. Eu chiar cred că avem nevoie de reformă în USR”.

Despre momentul demisiei lui Dacian Cioloș de la șefia partidului, la doar 4 luni după ce a fost ales prin votul direct al membrilor, Irineu Darău a spus:

„Mi s-a părut o capcană pe care Dacian Cioloș și-a întins-o singur. Apoi cealaltă tabără a armat capcana și mai tare. Este regretabil că în USR s-a ajuns aici. Aș fi preferat ca membrii USR să participe la ședințe. După 3-4 luni de frustrări, fiecare echipă s-a dezis de cealaltă. Cătălin Drulă este în fața unei alegeri foarte importante. Drulă are o șansă să renunțe la modul de forță de a conduce USR. Echipa Ghinea – Barna – Drulă a condus autoritar USR. De acest moment depinde cariera politică a lui Drulă intern și extern. (…) Opțiunea a fost să se dea publicității înregistrările din USR. Ar trebui să se găsească soluții la masa discuțiilor, nu prin spectacolul extern. Nu văd o reformă reală în USR PLUS. Drumul prin care s-a ajuns aici nu a fost cel corect. Greșeala lui Dacian Cioloș este că nu a popularizat în partid ideile sale. Din 25, 24 tot la butoanele interne ale USR au rămas”.

Încurcă diversitatea democrația din USR sau o întărește?, a fost întrebat senatorul USR. Iată ce a răspuns: „Diversitatea opiniilor întărește o democrație. Eu susțin o deschidere a USR către societatea civilă. S-ar putea ca pentru unii din partid să existe o temere. Astăzi, dacă ești în cercurile restrânse la USR, poți să-ți impui doctrina personală. Avem nevoie de un feedback din exterior în USR. Politicile publice ale USR nu trebuie să fie un joc de putere intern între oameni care vor să ajungă miniștri. Trebuie să redeschidem discuția despre ideologie și doctrină în USR. Trebuie să discutăm cum programul USR de guvernare se pliază pe nevoile românilor”

„Tensiunea acum este foarte mare. Mi-ar plăcea să spun că nu există acum riscul ruperii. Există și alte falii în USR, nu numai cea dintre USR și PLUS. Cătălin Drulă trebuie să oprească hemoragia din USR. Oamenii care pleacă din USR au tras foarte mult pentru partid. Rezultatul este că de 3 ani scădem în sondaje. Biroul Național USR trebuie să-și recunoască greșelile. Cu aceiași oameni și metode se va eșua. Congresul USR a trebui declanșat imediat. Pentru organizarea Congresului USR trebuie 2 luni. În USR trebuie să existe un președinte care să-și asume mandatul până la capăt. Am putea avea un Congres în USR în perioada aprilie – mai”, a declarat Irineu Darău despre o potențială ruptură în partidul proaspăt fuzionat.

Senatorul USR PLUS spune că se gândește serios să candideze din nou pentru șefia partidului:  „Mă gândesc foarte serios ( n.r. să candidez pentru șefia USR). Sunt în această echipă Curaj cu care voi discuta…Echipa funcționează, suntem împreună, suntem chiar mai mulți decât am fost la momentul alegerilor, încercăm să strângem toate energiile din USR Plus care sunt nemulțumite de stadiul actual, să venim cu soluții pentru partid și să ne constituim de fapt în alternativa – nu în calea 3, nu în calea 5 – în actuala paradigmă pe care echipa care a condus USR Plus în ultimii 4 ani și jumătate. Vrem să demonstrăm că avem o viziune pentru partid diferită și care va duce la performanță. Indiferent de facțiuni, în USR trebuie să fie o echipă unită”.

„AUR s-a urcat pe o furie publică specifică acestor vremuri. AUR este un partid foarte obedient sistemului atunci când trebuie. AUR nu este un partid frecventabil. Și AUR va avea probleme interne. Echipa Curaj s-a lărgit: sunt oameni de la USR și PLUS. Noi nu am săpat falii între USR și PLUS. Trebuie să respectăm drepturile și libertățile în interiorul USR. Trebuie să ne conectăm cu oamenii. Nu avem o politică de resurse umane în USR, așa cum ar trebui. În USR, noi nu ne sprijinim pe aleșii locali. În USR este nevoie de un reset, de o schimbare majoră de macaz. Este tentația de a accepta că scădem în sondaje doar ca să fim aceiași la butoane în USR. Nu pot să ignor istoricul lui Cătălin Drulă. Dacă Drulă merge pe aceeași linie, cu aceleași metode, mă diferențiez fundamental. Voi propune o alternativă fundamental diferită de echipa Barna”, afirmă Darău, vorbind despre candidatură și scăderea partidului în sondaje.

Irineu Darău a afirmat pe Aleph News, în emisiunea OFF/OnTheRecord, că nu este neapărat obligatoriu ca șeful partidului să fie automat și prezidențiabilul USR pentru 2024:

„USR PLUS trebuie să aibă un candidat la Președinție. Ca să avem șanse în 2024, în 2022 trebuie să avem un proces intern clar prin care să selectăm candidatul în 2023. Îmi doresc să ne fie greu să alegem între 3-5 prezidențiabili. Trebuie să avem alegeri corecte în USR. Președintele USR nu trebuie să fie automat și candidatul la Președinție. Aș vrea să facem în 2023 un primaries extern în USR. (…) S-a greșit când am intrat la guvernare pentru că nu am negociat clar reformele. Nu sunt de acord că oamenii sunt demotivați că am ieșit de la guvernare. Există demotivare în USR din cauza conducerii, a pandemiei și a USL 2.0. Rolul conducerii USR este să dea o direcție membrilor. În Brașov am început deja conectarea cu strada, vrem să extrapolăm în țară. Trebuie să ne ajutăm primarii să performeze. Cei peste 40 de primari vor fi vitrina USR în 2024”.