• Javad Zarif, Ministrul de Externe al Iranului, a cerut SUA să revină la acordul nuclear
  • Zarif: „Timpul se termină pentru americani, atât din cauza proiectului de lege parlamentar, cât şi a atmosferei electorale care va urma după Anul Nou iranian.”

Javad Zarif, ministrul de Externe din Iran, a cerut SUA să ia toate măsurile necesare pentru revenirea la acordul nuclear. Oficialul a avertizat că legile iraniene obligă guvernul să-şi întărească poziţia nucleară dacă sancţiunile impuse de SUA nu vor fi relaxate până pe 21 februarie.

„Timpul se termină pentru americani, atât din cauza proiectului de lege parlamentar, cât şi a atmosferei electorale care va urma după Anul Nou iranian,” a spus Zarif într-un interviu pentru ziarul Hamshahri publicat sâmbătă şi preluat de Reuters. Anul Nou în Iran începe pe 21 martie.

Parlamentul a adoptat în decembrie legislaţia care stabilea un termen de două luni pentru relaxarea sancţiunilor.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Donald Trump a renunțat, în 2018, la acordul nuclear pe care Iranul l-a semnat cu marile puteri ale lumii, și a reintrodus sancțiunile pentru iraniei. Joe Biden încearcă diverse modalități prin care acordul să fie restabilit.

Iranul a ripostat încălcând termenii acordului, iar luna trecută a reluat îmbogăţirea uraniului la 20%, un nivel pe care l-a atins înainte de acord.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat vineri despre Iran într-o întâlnire virtuală cu omologii săi britanici, francezi şi germani, câutând soluţii cum să reia acordul.

„Cu cât America va amâna, cu atât va pierde mai mult (…). Se pare că administraţia Biden nu vrea să scape de moştenirea eşuată a lui Trump. Nu este nevoie să ne întoarcem la masa negocierilor. America este cea care trebuie să găsească biletul pentru a veni la masă,” a adăugat Zarif.