- Israel a lansat peste 100 de atacuri în Siria, vizând ținte militare și facilități asociate cu arme chimice.
- Rebelii HTS au preluat controlul asupra Damascului și au răsturnat regimul Assad.
- Israel ocupă temporar zona tampon din Golan, invocând motive de securitate.
Mass-media siriană raportează că avioane de război israeliene au efectuat zeci de atacuri pe teritoriul țării, inclusiv în capitala Damasc. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), cu sediul în Marea Britanie, a declarat că au fost peste 100 de lovituri asupra unor ținte militare. Printre locațiile vizate s-ar fi aflat și un centru de cercetare suspectat de legături cu producția de arme chimice, potrivit presei locale, scrie BBC.
Israel a afirmat că acționează pentru a preveni ca armele să ajungă „în mâinile extremiștilor” după răsturnarea regimului Assad. Luni, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit pentru a discuta situația din țară în urma căderii președintelui Bashar al-Assad și a anunțat că va lucra la o declarație în zilele următoare.
Situația armelor chimice din Siria
Conform OPCW, utilizarea armelor chimice este interzisă de legislația umanitară internațională, indiferent de existența unei ținte militare valabile, din cauza naturii nediscriminatorii a acestora. Fostul președinte Assad este suspectat că a păstrat stocuri de arme chimice, iar declarația făcută de guvernul său în 2013 ar fi fost incompletă.
În august 2013, un atac chimic în suburbiile Damascului, implicând agentul sarin, a ucis peste 1.400 de persoane. Deși guvernul sirian a declarat că și-a distrus stocurile de arme chimice (1.300 de tone), atacurile de acest tip au continuat.
Rebelii preiau controlul asupra Damascului
Forțele conduse de gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) au capturat Damasc și au răsturnat regimul lui Assad. Liderii rebelilor au apărut la televiziunea de stat, declarând Siria „liberă”. HTS a anunțat că va publica o listă cu numele oficialilor implicați în torturarea populației siriene și va oferi recompense pentru informații despre crimele de război.
Atacurile Israelului în Siria
Israel a intensificat loviturile aeriene în Siria, vizând locații asociate cu Iranul și grupările aliate, cum ar fi Hezbollah. Aceste atacuri au devenit mai frecvente de la începutul războiului din Gaza, în octombrie 2023, ca răspuns la atacuri transfrontaliere din Liban și Siria.
Luni, armata israeliană a publicat imagini cu trupele sale traversând zona de separare demilitarizată din Înălțimile Golan. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că prăbușirea regimului Assad reprezintă „o zi istorică în Orientul Mijlociu” și a exprimat dorința Israelului de a stabili relații de vecinătate pașnice cu noile forțe emergente din Siria.