- Israelul a lovit facilități ale Hezbollah în sudul Beirutului ca răspuns la atacurile cu rachete lansate de grupul libanez.
- În Gaza, bombardamentele israeliene au dus la moartea a cel puțin 73 de persoane, iar numărul total al victimelor din conflictul Israel-Hezbollah a depășit 2.400.
- Liderii internaționali, inclusiv din SUA și Turcia, au subliniat necesitatea de-escaladării și a unui armistițiu pentru a preveni extinderea conflictului.
Israelul a lovit ceea ce a declarat că sunt facilități de arme ale Hezbollah în sudul Beirutului sâmbătă, după ce grupul armat libanez a tras rachete în nordul Israelului, iar un dronă a fost raportată că a fost lansată către casa de vacanță a prim-ministrului Benjamin Netanyahu, scrie CGTN.
Netanyahu nu se afla acolo în acel moment și nu a fost imediat clar dacă clădirea a fost lovită. Dar el a descris incidentul ca pe o tentativă de asasinat din partea Hezbollah și l-a numit o „eroare gravă”, în timp ce Israelul se pregătește să riposteze după un atac cu rachete din Iran la începutul acestei luni.
Nu a existat un comentariu imediat din partea Hezbollah referitor la atacul cu dronă asupra casei de vacanță a lui Netanyahu.
Loviturile au avut loc în timp ce medicii și mass-media Hamas din Gaza, unde Israelul a luptat pentru a înlătura grupul militant palestinian de mai bine de un an, au declarat că bombardamentele israeliene au ucis cel puțin 73 de persoane în întreaga enclavă de coastă, iar asediul în jurul a trei spitale s-a strâns.
În suburbiile sudice ale Beirutului, Israelul a efectuat lovituri grele asupra mai multor locații, lăsând nori groși de fum să plutească deasupra orașului până seara.
Loviturile au vizat „o serie de facilități de depozitare a armelor Hezbollah și un centru de comandă al serviciilor de informații Hezbollah”, a declarat armata israeliană.
Hezbollah a schimbat focuri cu Israelul de când a început războiul între Israel și Hamas în Gaza, în octombrie anul trecut. Doar sâmbătă, Hezbollah a lansat aproximativ 200 de „proiectile”, a declarat armata israeliană.
Armata israeliană a spus sâmbătă că a distrus șanțuri de tuneluri și infrastructură subterană în sudul Libanului.
Numărul morților din atacurile aeriene israeliene asupra Libanului de la începutul conflictului Israel-Hezbollah a ajuns la 2.448, cu răniți până la 11.471, conform unui raport de sâmbătă.
Ofensiva israeliană în Gaza a făcut ca majoritatea celor 2,3 milioane de oameni să rămână fără adăpost, a provocat foame pe scară largă și a distrus spitale și școli.
Philippe Lazzarini, comisarul-general al Agenției ONU pentru Ajutoare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat, a declarat pe platforma de socializare X că alte 20.000 de persoane au fost nevoite să fugă din tabăra de refugiați Jabalia din nordul Gazai vineri, în timp ce conflictul din întreaga Fâșie continuă fără încetare.
Conform celor mai recente date ale ONU, cel puțin 75.000 de persoane au fost strămutate între 5 și 15 octombrie în Gaza, majoritatea în nord.
Cu toate acestea, promisiunile Israelului și ale inamicilor săi, Hamas și Hezbollah, de a continua lupta au răcit speranțele că moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, miercuri, ar putea duce la încetarea focului în Gaza și Liban și a preveni o escaladare ulterioară în Orientul Mijlociu.
Statele Unite ar dori să vadă Israelul reducând unele dintre atacurile sale în și în jurul Beirutului, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz sâmbătă pentru a discuta diverse probleme, inclusiv conflictul în escaladare din Orientul Mijlociu. Cei doi lideri au convenit că de-escaladarea și un armistițiu sunt cruciale pentru a preveni extinderea conflictului.
De asemenea, sâmbătă, miniștrii apărării din țările Grupului celor Șapte au exprimat îngrijorări cu privire la tensiunile în creștere din Orientul Mijlociu.
Într-o declarație comună emisă la primul lor summit din acest an în orașul italian Napoli, miniștrii au spus că sunt îngrijorați de „escaladarea” din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Forței Interimare a ONU în Liban (UNIFIL).
„Exprimăm îngrijorare cu privire la toate amenințările la adresa securității UNIFIL”, se arată în declarație. „Protecția pacificatorilor revine tuturor părților implicate în conflict.”
Toți susțin o „creștere semnificativă și sustenabilă” a ajutoarelor umanitare pentru Gaza și o cale sustenabilă către o soluție cu două state