• Acordul dintre Pfizer şi Israel s-a încheiat
  • Un nou acord nu a fost încă aprobat, din cauza disputelor politice
  • Un transport de la Pfizer, care ar fi trebuit să ajungă duminică, ar fi fost anulat, susţine The Jerusalem Post

Pfizer a declarat luni că negociază cu Israel pentru un nou acord pentru furnizarea de doze de vaccin anti-Covid, relatează Reuters. Acordul iniţial s-a încheiat la finalul anului 2020.

În luna noiembrie, Pfizer şi BioNTech s-au înţeles cu Israel pentru livrarea unui număr nedivulgat de vaccinuri anti-Covid, iar ministrul israelian al finanţelor a declarat că s-a plătit aproximativ 785 de milioane de dolari.

Până în prezent, 5,27 de milioane de israelieni cu vârsta de peste 16 ani au fost vaccinaţi cu prima doză, în timp ce 4,84 de milioane de oameni au primit şi rapelul. Unii cetăţeni au fost vaccinaţi şi cu Moderna, iar Israel este ţara cu una dintre cele mai mari rate de inoculare din lume.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Guvernul israelian vrea să asigure încă 36 de milioane de doze de vaccin anti-Covid de la Pfizer, pentru a fi folosite ca rapel sau pentru copii, odată ce vaccinarea acelor grupe de vârstă va fi aprobată.

Achiziţia urma să fie aprobată, însă a fost anulată din cauza unei dispute politice între premierul Bejamin Netanyahu şi ministrul apărării Benny Gantz, care este liderul unui partid rival.

The Jerusalem Post a raportat că un transport de 700.000 de doze urma să sosească duminică, dar a fost oprit pentru că Pfizer nu a primit banii pentru tranșa anterioară, de 2,5 milioane de doze. Oficiali ai companiei spun că se tem că guvernul de tranziție nu va onora plățile.

Pfizer nu a comentat informaţia furnizată de The Jerusalem Post, însă a răspuns că a finalizat toate livrările către Israel în baza acordului iniţial, semnat în noiembrie 2020.